Reklama

Reklama

Šípková Růženka

(festivalový název)
  • Austrálie Sleeping Beauty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V psychologickém australském filmu režisérky Julie Leigh se seznamujeme s Lucy (Emily Browning), tajemnou dívkou a mladou univerzitní studentkou, kterou pronásledují neustále životní problémy. Její život nabere jiný směr poté, co se přihlásí na inzerát tajemné agentury, která svým zákazníkům poskytuje erotický servis. Lucy se noří do světa spánku a jako novodobá Šípková Růženka slouží jako prapodivný spící společník klientům agentury. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem podivnost. Bylo to místy docela hypnotické (zejména díky snové hudbě), ale jinak strašně zdlouhavé softporno, které bylo tak trochu o ničem a s dost nejasnou pointou. Docela se divím, že se do toho taková kráska, jako je Emily Browning, nechala ukecat, protože herecky to zvládala naprosto s přehledem - jen kdyby ten film za něco taky stál. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Dokonale zneklidňující záležitost. Už dlouho jsem neměla u filmu tak nepříjemný pocit. Na druhou stranu mi ale vadila tajemnost ze strany Lucyiny postavy, protože se nikdy nedozvíme, co ji vlastně k jejímu povolání donutilo, ani proč má takový problém navázat vztah. Nicméně i přesto nebo právě proto ten film funguje. Jedná se v něm totiž spíše o samotný prožitek než o hlubokou zápletku. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Mám z toho takový neurčitý pocit... ani příjemný ani znepokojující. Místy mi bylo blbě - když si rvala ten katetr (nebo jak se to jmenuje, nejsem odborník) do krku, protože z toho grglaní, jak jí samotné natahovalo, bylo špatně i mě. Místy jsem měla svraštěné čelo - třeba když jsem nechápala, co to je za záležitost/vztah mezi ní a Birdmanem. Místy jsem zírala s nevěřícným pohledem - ano na úplném konci, jakože tohle je konec? No a zbytek času jsem prostě necítila nic. Podle mě si akorát film hraje na něco oduševnělého a těžko uchopitelného, že nám přináší složité vztahy a porozumění psychice hlavní hrdinky a nejen její. Ve skutečnosti se tu neděje nic jiného, než že holt holka má matku alkoholičku, otec asi nezvěstný, nedokáže navázat pořádný vztah, tak má akorát divného kamaráda, který si dává müsli s vodkou a o němž vlastně nic nevíme (co je zač, odkud se spolu znají, ani jaký mají spolu vztah). Musí se živit sama a tak má řadu prací a mimojiné objeví job, kde se v prádle promenáduje a nalívá drinky. To ji dovede k tomu, že za peníze se napije zázračného lektvaru, po němž nahá usne a nic kolem nevnímá a neví, co se dělo. Hmm super a co jako já s tím. Tenhle snímek byl velké zklamání. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní / nejednoznačný / bizarní / surreální / neskutečně originální a (pro někoho) snad i perverzní film, jenž by si určitě zasloužil zevrubnější analýzu. Já zmíním snad jen to, že velmi podstatný je element či motiv SPANÍ, který by měl vyvolávat nemálo asociací (jistý způsob života pln apatie, (p)oddanosti, lhostejnosti,…). Však již titul vystihuje mnoho. ~ Hlavní představitelka Lucy se pohybuje životem bez emocí, rutinně, přičemž jádro jejího bytí tvoří škola a několik různých prací či brigád, z nichž se ta nejnovější značně vymyká normálu. Vytvoří se jakési dva rozdílné světy, jež vedle sebe existují a v nichž Lucy střídavě pobývá. Už samotný fakt, že se v tom druhém nechává dobrovolně uspat, aniž by věděla, co s ní poté zákazníci praktikují, je alarmující a zneklidňující. Stejně jako nevážení si sama sebe, prodávání se, izolování se od okolí apod. Ta podstatná sdělení, jež nám chce autorka a zároveň režisérka Julia Leigh sdělit, jsou skryta (za symboly), zakódována, případně jen naťuknuta, zkrátka: Diváku snaž se, popusť uzdu své fantazii, zapoj mozek a dedukuj. A stejně na spoustu otázek odpověď nenajdeš! ~ Složitá, komplikovaná a záměrně chladná až odtažitá záležitost o křehkosti i zvrhlosti, o marasmu i přirozené kráse, rozhodně však ne film na zrelaxování. Film esteticky zajímavý, s jasně danou a dodržovanou formou i slušnou dávkou nahoty. Zneklidňující, avšak na Shame zřejmě nemá. ~ ~ Někteří lidé předstírají smrt. Já předstírám život. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s nepochybně originálním námětem. Ale musím, přiznat, že slovo zajímavý by se dalo v tomhle případě nahradit slovem divný a vyšlo by to nastejno. Tenhle film rozhodně není špatný, ale absolutně jsem nepochopila jeho smysl, protože divák se nedozví nic- do slova a do písmena- jakoby jsme pozorovali část něčího (neobyčejně-obyčejného) života bez jakýchkoli souvislostí, informací, vysvětlení a závěru. A přitom je tam hromada "záhad" které se přímo nabízí k tomu aby byly rozvinuty, nebo aspoň vysvětleny a je vážně škoda, že se to nestalo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v roce 2011 vybrán do hlavní soutěže na filmovém festivalu v Cannes. (acsmp)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

Reklama

Reklama