Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Filip Renč vrátil ke kriminálnímu příběhu ze současnosti, když v Centru dramatické tvorby brněnského studia České televize natočil příběh, do jehož hlavních rolí obsadil Simonu Stašovou a Juraje Kukuru a který podle skutečných událostí napsal populární novinář a publicista Josef Klíma. Ten se podle vlastních slov nechal inspirovat skutečností, že "...na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vniknou potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky..." a dodává: "...tak je tomu i v tomto případě, protože náš příběh se skutečně odehrál - bohužel ovšem bez šťastného rozuzlení. Fabulace ho posunuje z pouhé anatomie zla (které je už dnes všude nadbytek a uvrhuje diváka do stále hlubší deprese) směrem k naději. K naději, že přestože se musí řadový občan v džungli dnešní doby spoléhat nejvíc na sebe, má šanci ? pokud nepodlehne malomyslnosti - ubránit se. A to přesto, že jeho situace vypadá často beznadějně." Takto beznadějně vyhlíží i situace zdravotní sestry Věry Podlipné, která sice nemá existenční problémy, neboť zdědila majetek po rodičích, ale které jednoho dne dorazí dopis s opravdu podivným obsahem... (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Slibný záhadný námět se zvrtl v klasický český thriller o zlých podnikatelích, nicméně vyložený teror se nekonal. Spolehlivá Simona Stašová a nijaký Juraj Kukura. Jen ty sny vypadaly trošku jako studentské cvičení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl z cyklu Vetřelci a lovci. Trošku nechápu zdejší rošádu, každý díl zde má svůj profil a současně zde má profil i název celého cyklu Vetřelci a lovci, ale tak to jen na okraj. Dá mě docela zabrat se oprostit od alergie na Filipa Renča a jeho reciproční obchody s ODS a nedat rovnou odpad, ale jelikož ta reciproce se týká jinýho filmu, tak to nějak dejchnu. Téma filmu bylo jistě poutavé a zajímavé, ale bylo to s ním jak na klouzačce, s přibývajícím časem, šlo napětí a drama níž a níž a samotnýmu závěru jsem se musel spíš smát. Smích byl i v případě těch snových vizí, to jako kdyby točil Ferda mravenec, práce všeho druhu a za kameoru stál brouk pytlík, opravdu úděsná amatéřina. Silný byl naopak námět, umím si představit, že takový hajzlové co manipulují s daty a může to vést až ke kriminální činnosti na uřádech skutečně sedí. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co to má znamenat? Co to má znamenat?? . . . Psycho na kvadrát... Tentokráte zase jednou ujetě >veřejnoprávě< z Brniska... %-o . . . Jen čistě technickou: Proč Stašová leze do stejné tramvaje (linky která navíc neexistuje), ze které pár minut před tím vylezla? . . . A proč Nosek >jako náhodou< (že...) telefonuje v dlouhém >p.p.< záběru přímo před vlezem do jakési >nejmenované< (že...) pofiderní nonstop herny - asi v rámci toho klimoffského boje za lepší svět (že...)? Co na to dramaturgové či rovnou vedení televize veřejné služby? . . . Jinak je to opět formou i obsahem naprostá sračka, škoda víc už času, škoda už víc slov... - - - - - (Poprvé a naposledy sledováno na >prorodné jebničce< 15.1.2012, hodnocení 482., komentář zde se znechucením jako devětašedesátý - 15.1.2011) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pochopil jsem to správně, že se jedná o videoklip k High Hopes od Pink Floyd, v němž Klíma obžalovává české soudy, podnikatelíčky mafiánských praktik i státní správu a Kukura představuje Daredevila? Ještěže každý divák není Daredebil, aby se nechal ošálit exhibováním s formou, nicméně jak řekl bývalý ředitel ČT George Edgar Janeček, to, že je pořad paradebilní, ještě neznamená, že není sledován.. ()

paascha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zmar a bída vládne českou kulturou, kde nejoblíbenějšími jsou herci škvárově podřadných neverending mýdlovek trapných vysílačů reklam, kde hlavním pořadem prvojarního večera je přehlídka blbun s vytrčenou sanicí a chybějící zadnicí, a kde hovadina na úrovni školní práce kdysi talentované naděje je hodnocena stejnými 63%, jako třeba Muž z prvního století. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 3/10 Prostředí 7/10/// +Brněnský film, známé prostředí, Juraj Kukura se v českém filmu jen tak nevidí, Jaromír Nosek i Jan Hrušínský jsou pěkní záporáci, opět zajímavý Jiří Dvořák a výborná Simona Stašová -nevýrazná hudba, vlastně skoro žádná/// Opět jsem si přistihl u toho, že mě české kriminálky/thrillery začínají nesmírně zajímat a že si užívám herce v jejich postavách. Nemít to i na krátkou stopáž vlažný, někdy hodně utahaný děj hodnotil bych ještě lépe. Mimochodem, tohle se opravdu stalo???/// Celkem 66%/// ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to zkouknul... Nápad velice slušnej, ale provedení haprovalo... Scénář až moc překombinovaný. Kamera místy chaotická. Některé role opravdu kvalitně zahrané, jiné nikoli. Stašová místy přehrávala, ale jelikož si jí jako herečky opravdu vážím, s chutí to přehrávání hodím na režiséra. Jediná věc, kterou bych opravdu pochválil byla hudba! Původně jsem chtěl dát tři sluncata, ale když tak píšu ten koment a vidím toto hodnocení (v tuhle chvíli 59%) dám čtyři, za mě 70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je jedině dobře, že i do naší veřejnoprávní televize občas proniknou nějaké modernější filmové prostředky. Tady to bude zřejmě zásluha režiséra. Jen mi opět připadá, že (jako v jeho několika posledních filmech) tu jsou dvě skupiny herců. Jedni se snaží vypadat přirozeně, druzí přehrávají či karikují. A ono to takhle vedle sebe většinou nepůsobí dobře. I ten hlavní hudební motiv musel brnkat v hlavě každému, komu něco říká slovní spojení Pink Floyd. Ale jinak celkem dobré. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přes menší i větší chyby a otazníky ve scénáři (záhadný JUDr. Zahálka; kdo se staral o psa v době, kdy osamocená paní Věra vyrazila na piknik do své továrny; neověření smrti paní Věry ze strany mafiánů...) se podařilo Renčovi zachytit dost hustou atmosféru (detaily na pouliční zdi, paranoické vize) podbarvenou patřičnou hudbou (Walter Kraft). Škoda nevěrohodného závěru, který celý příběh snižuje. Zaujmou slovní hříčky ("Tady je ale blázinec." -"Horší než v blázinci, já tam totiž pracuju." ... "Bába jedna bláznivá." - "Kráva jedna blbá.") i snaha ukázat na úřednickou byrokracii:"Úřady jsou hluchý, pomalý a slepý." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Až na pár snových excesů, které si Renč vypůjčil od kdysi mladého Juraje Herze, solidně vystavěný příběh i samotná záhada, kde mi sice vadí přehrávání některých postav (Nosek, Jan Hrušínský, Hrušínského ženy, soudkyně), na straně druhé je to vyvážené herectvím Stašové, Kukury i obou Dvořáků. Umírněné - na Renče skutečně až překvapivě - filmařské postupy, práce s druhým plánem, nu a nakonec kulisy Brna, mého rodného města, jež byly myslím stoprocentně využity. ()

claudel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrný televizní snímek s výbornou Stašovou, Noskem a Kukurou. Renče jako režiséra uznávám, ačkoli některé jeho konání se mi hnusí a protiví. Nevím a dumám nad tím, jestli Kukurova postava může skutečně existovat, zda se po České republice prohání takový chrabrý a srdnatý fantom. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Keď ja si nemožem pomocť, ale prítomnosť záhadného JUDr. ZÁhalku je tak vyčarovaná a manipulatívne trápna, že až. Nepomáha ani tradične farebná renčovská réžia, ani sústredené výkony všetkých zúčastnených. V duchárskom filme uverím čomukoľvek, v krimi filme podľa skutočných udalostí sa ale divák nesmie podceňovať a klamať, maximálne miasť. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tys myslel, že nás vochčiješ, ty poslední gamblerská nulo ?? Že bouchneš náš kšeft někomu jinýmu ??" Nějak si nedokážu vysvětlit, co se to kurva stalo s kdysi tak nadějným režisérem !! Filip Renč se sotva s bídou jednou za deset let vytasí s kvalitním filmem, mezi něž však tato diletantšina nejhrubšího zrna navíc patřičně ovlivněná bulvárním scénářem mistra osobního paradoxu Josefa Klímy, uvězněného ve svém vlastním (ne)spravedlivém světě, rozhodně nepatří, ačkoliv potenciál tahle konspirační televizka rozhodně měla obrovský, nebýt herecké kvality Simony Stašové, protože jinak celý ten mdlý ochotnický ansámbl vyjma snad zaškatulkovaného slizouna Jana Hrušínského nestojí ani za jízdenku na tu neexistující linku, byť i ta její nedůstojná akční scéna hraničila s naprostou stupiditou, nerozpakoval bych se obcházet brněnské ulice s peticí za svěrací kazajku pro Renče.. Pochvalná slova ?? Snad jedině pro Waltera Krafta a jeho nadprůměrně zdařilý soundtrack.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, mě vždycky potěší brněnské exteriéry a interiéry (scény ze soudu jsou na chodbách Krajského úřadu), neméně mě baví vždy a všude Simona Stašová. Ovšem jinak se tu odvíjí těžko stravitelná mafiánská story, která zasáhne do života zdravotní sestry. Prej podle skutečnýho případu? No tak to teda potěš. Ovšem Fíďa Renč, aby dostál své pověsti za všech okolností vybočovat, neodpustil si pár sekvencí hodně pošoustanýho psycha. ()

Terva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

CITÁT - Já jsem jenom otevřel okno......... Natočeno na základě skutečných událostí. CHYBA VE FILMU: Věra Podlipná (Simona Stašová) dostane obsílku od soudu, aby ohlásila adresu pobytu svého syna. Když však zajde za soudkyní, tak ta jí adresu dá, ale přitom ji údajně nevěděli a tak si Podlipnou pozvali......... CITÁT - To je dneska blázinec.......Obsah příběhu se mi zdá zbytečně moc hysterický. Každej tu ze sebe vlastně dělá blbce a neználka. Simona Stašová celkem přehrává a její roli jí prostě nějak nemohu uvěřit. CITÁT - Já jen eviduji......... I inspektor v podání Zdeňka Dvořáka je divný, nepřirozený a jeho reakce na možný důkaz je vlastně neprofesionální. Na filmu je nejlepší práce kameramana Karla Fairaisla. Otáčení kolem postav, krásné záběry detailů a unikátní je jeho komiksové rozdělení obrazu. Obsahově je to nestálé a zmatené. CITÁT - Jsem lovec vetřelců.......... Konec je neskutečně prodlužovaný. Dvě hvězdy za celkem slušné herecké obsazení a vynikající kameru. CITÁT - To jsem byl ještě magor, teď už jsem vyléčený........... ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený paranoidní thriller. V některých aspektech mrazivě reálný. Malinko mi tam vadila ta fantaskní linie s čarodějným právníkem a "vyměklý" závěr. Při brutálnějším podání mohlo jít o plnohodnotnou epizodu Expozitury. ()

Související novinky

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama