Na cestě po západní Krétě (TV film)
Dokumentární
Česko, 2010, 26 min
Hrají:
Jiří Bartoška, Miroslav DonutilObsah
Napadlo vás někdy, co se děje ve slavném letovisku, když zimní slunovrat zkrátí dny, hotely zavřou své brány, pláže se vylidní a na vrcholky hor se začnou místo zlatých paprsků hřejivého jižního slunce snášet sněhové vločky? Pokud ano, nabízíme vám naprosto unikátní pohled na největší řecký ostrov uprostřed zimy. Nahlédneme pod turistické pozlátko a poodhalíme skutečný život Kréťanů. Nejdříve náš čeká nefalšovaná atmosféra řeckého karnevalu, v jehož průvodu tančí za doprovodu hudebních skupin na alegorických vozech deset tisíc masek. A pak návštěva takové malé svatby s osmi stovkami hostů... Zastavíme se na obřadu i na oslavě, kde pochopitelně nemůže chybět tradiční tanec nevěsty či zpěv ženichovy družiny. Zima na Krétě ale nejsou jen radovánky, posedávání v tavernách a nabírání síly na novou turistickou sezonu. Je to také čas sklizně oliv a lisování oleje. (oficiální text distributora)
ilemas
Na západní Krétě jsem prožil nejkrásnější dovolenou a procestoval ji křížem krážem, proto mě tenhle dokument trochu zklamal, že neukázal z krás Kréty více, přesto byl i tak zajimavý.(15.3.2010)
claudel
Zdá se mi, že tomuto dokumentu nějak dochází dech. Sledovat ožralé Kréťany, to si můžeme zajít rovnou do nějaké české hospody a nemusí nám k tomu podávat komentář Donutil s Bartoškou.(18.3.2010)
showxman
Zejména o lidech, životním stylu a kultuře.(21.3.2010)