Reklama

Reklama

Pro pár cenťáků navíc

(festivalový název)
  • Filipíny D'Wild Wild Weng
všechny plakáty
Filipíny, 1982, 84 min

Obsahy(1)

Všechno pěkné jednou končí a tak se letos naposledy setkáme s hvězdou, která si během minulých ročníků prokopala cestu do srdcí otrlých diváků. Filipínský liliput Weng Weng, který proslul jako neohrožený kaskadér, mistr bojových umění a národní hrdina, totiž ztvárnil hlavní role pouze ve třech filmech. Po snímcích Jen pro tvou výšku a Nemožňák, kde rozehrával svůj šarm i bojové dovednosti coby Agent 00, se s ním rozloučíme opravdu ve velkém stylu. Pro pár cenťáků navíc představuje i v rámci ztřeštěných wengwengovek výjimečně bizarní projekt. Jedná se totiž o fantasmagorický pinoy-western, neboli filipínskou kovbojku v naivním stylu německých mayovek, který parafrázuje pistolnické klasiky Sama Peckinpaha i peckovací spaghetti westerny Buda Spencera a Terrence Hilla. Což znamená, že tu Filipínci pobíhají v sombrerech a pončech s kolty proklatě nízko, příběh je jak vystřižený z rodokapsu a vše doprovází vlezlá mariachi melodie navozující dojem kýčovité mexické restaurace. Jenže vedle toho hrdinové drandí v bugině, čelí útoku nindžů pod vedením samurajského mistra Ku Manchu nebo potkávají liliputské indiány. Hlavní atrakcí je ale náš milovaný Weng Weng, který opět předvádí absurdní akrobatické kousky, kope protivníky do holení, účinkuje v řadě praštěných gagů zohledňujících jeho proporce a při tom všem generuje počet mrtvol, vedle něhož vypadá Divoká banda jako důchodcovská sešlost nad křížovkami. Přijďte si vychutnat pompézní rozloučení s velkým malým mužem za doprovodu nezaměnitelného simultánního dabingu naší zlaté slavice Samathy Bifidus. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (3)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Stejně jako předchozí filmy Weng Wenga ani tento nebyl zamýšlen jako vážné dílo, ale jako parodie. A jako taková funguje senzačně. Je tu tolik bizarních nápadů, jak všelijak se dá hlavní hrdina přenášet, házet, v čem všem se dá pašovat... Je to jeden z mála případů, kdy parodie překonává parodovaný film (v tomto případě Divokou bandu). Mé hodnocení ovšem znatelně ovlivnila i atmosféra, v níž jsem ho zhlédl. Když si to v Aeru pouštíte s partou podobně naladěných magorů na plátno z VHS a fantastická Samantha Bifidus simultánně překládá (včetně nesmyslných skřeků němého člověka), je to zážitek k nezaplacení... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že nejlepším filmem s Weng Wengem bude pro každého ten, který s ním uvidí jako první. Pro pár cenťáků navíc je ještě bizarnější, než Jen pro tvou výšku, ale u mě ztrácí kvůli tomu, že mě nebavil němý kovboj neustále vydávající skřeky jak mimoni (a ty bytostně nenávidím), ale hlavně kvůli tomu, že už jsem z toho nemohl být tak konsternovaný jako u Agenta 00. Tenhle typ filmů prostě člověk vidí poprvé jen jednou za život, takže objektivně by to na čtyři hvězdy bylo bez váhání, ale subjektivně to na ně jen o vlásek nevidím. Přitom je to další skvělá parodie - jako v každém správném westernu tu máme hrdinu, padoucha a (liliputské) indiány, ale taky nindže a samuraje, buginu, spoustu Filipínců v sombrerech, interiéry ze současnosti a samozřejmě Weng Wengovy nepřemožitelné údery, spolu s kterými zde získává schopnost nahodile měnit oblečení klidně i uprostřed bitvy. Jo, a jeho parťák je takový filipínský Rambo, ale pro Weng Wenga je něco jako Robin pro Batmana. Když to tady tak vypisuji, uvědomuji si, že mě už akční scény nebavily tolik jako u Agenta 00, vzhledem k jejich podobnosti, ale jako celek je to stále tak krásně absurdně vtipné, že tomu tu čtvrtou hvězdu nakonec rád dám. Nejkvalitnější westerny holt vznikají ve Filipínách a v Thajsku, když si k tomu připočtu podobně kuriózní, byť rozhodně ne parodický film Fah talai jone. A to westerny nemám rád, ale tyhle asijské pokusy jsou natolik své a odlišné, že mi tím sedí víc než originály. Nemožňáka si ale budu muset šetřit, bude to naposledy, co se s Weng Wengem setkám! Slabé 4* ()

supo 

všechny recenze uživatele

Nelze jinak, nez 5 hvezd. Ale nejmene 5 z nich jsou za skvely dabing :-) Cely film je potrhle sileny, ze jine hodnoceni by bylo jednoduse potrhle silene. ()

Reklama

Reklama