13. komnata Oldřicha Navrátila (TV film)

Dokumentární

Česko, 2009, 27 min

Pro Oldřicha Navrátila mám jakožto herce po pravdě slabost, byť skřípu zuby nad jeho hereckou účastí v pochybných televizních projektech typu Poste restante atd. I v soukromí je to člověk velmi rázovitý a sympatický. Proč se ale nemohu zbavit dojmu, že 13. komnata začíná být tak trochu začarovaná a svého diváka si asi trošku plete s divákem Pošty pro tebe?(19.3.2010)

Kraťasový bourák Olda Navrátil je mým oblíbeným zpestřením spousty filmů, ale tohle se příliš nepovedlo. Starší chlap zkrátka musí počítat s tím, že mu zemřou rodiče, tu a tam si ho vyhlídne nějaká ta choroba, dcera vyletí z hnízda a zanedbávaná manželka využije první solidní příležitosti prchnout s vhodným opečovávatelem. Tento díl pořadu beru jako nepříliš povedený dokument o jeho životě, při kterém nedošlo k naplnění účelu tohoto cyklu - odkrývání hluboko skrytých bolístek na duši.(26.3.2010)

Jsem naštván, protože Olda mě překonal v chození v kraťasech. Vydržel to do 7. ledna a já "jenom" do 12. prosince. Borec otužilec:-)(22.3.2010)

Hajný Plavec, Emil Nádeníček, otec Bajza a další rázovité postavy Oldřichu Navrátilovi svědčí. Problém této 13. komnaty je, že autorka (Barbora Kroužková) neví, co má odkrývat - nemoc (tam převažuje vystupování lékaře), vztah k předkům, vztah partnerský (redaktorčino perlení graduje v závěru "Za jako dlouho po rozvodu se stal vašim nejlepším kamarádem?") nebo otcovský? Naštěstí redaktorčino tápání vyvažuje Navrátil svým povídáním. Krásná moudrost Navrátilových předků: "V zimě na hřbitov nechoď, to se akorát zašlape."(19.3.2010)

Tohle byla dosti nezvyklá 13. komnata. Oldřich Navrátil byl vykreslen v úplně jiném světle, než jak jsem si ho představoval. Patří navíc do té Smyczkovy úspěšné party a té já tuze fandím, takže mě jeho osudy nalákaly k obrazovce.(19.3.2010)