Reklama

Reklama

Bruce Willis je zpátky v akci — strhující, dech beroucí, divoké akci — jako John McClane, odvážný newyorský policajt s úžasnou schopností být v nesprávný čas na nesprávném místě. Tentokrát se John vydává do dalekého Ruska, aby vypátral svého syna Jacka (Jai Courtney), který se ocitl v moskevském vězení. Jeho mise ale nabere smrtící obrátky ve chvíli, kdy musí se synem spojit síly, aby společně překazili plány na krádež jaderných zbraní a zabránili tak rozpoutání třetí světové války! (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (71)

  • Natáčelo se od 23. dubna do srpna 2012 v Maďarsku a Rusku. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. ledna 2013 v Londýně v Leicester Square. (Varan)
  • Collins (Cole Hauser) má ve filmu zbraň SIG-Sauer P229R ráže 9x19mm. (dc125)
  • Významnou úlohu ve filmu sehrála také Česká republika. Roli v jedné z impozantních akčních scén si zahrály české křišťálové lustry z Nového Bydžova. Celkem 45 křišťálových svítidel se stalo dominantou tanečního sálu, ve kterém dochází k přestřelce mezi hlavními hrdiny a příslušníky ruské mafie. Křišťálová svítidla Lucky Glass mají ve světě velice dobré jméno. Jejich výběr pro dekoraci akční scény filmu americkou produkcí jejich producenty velice potěšil. "Když nás v březnu 2012 oslovili lidé ze štábu Smrtonosné pasti s přáním využít v jedné z akčních scén naše křišťálové lustry, považovali jsme to nejprve za žert. Nicméně opak byl pravdou. V květnu nás po dvouměsíčním intenzivním jednání navštívili zástupci produkce, aby vybrali vhodné lustry a domluvili jejich následnou montáž přímo v budapešťských filmových studiích. To pro nás byla ta pravá výzva. V červnu náš tým vyrazil do Maďarska na montáž, která pro nás byla nejen novou zkušeností, ale přinesla nám i spoustu nezapomenutelných zážitků," komentoval spolupráci jeden ze zástupců firmy Lucky Glass. (ČSFD)
  • Vojenský tahač určený k přesunu cisterny ve scéně z Černobylu je těžký tahač KZKT 7428. (Adrai)
  • Mil Mi-26 ze scény v Černobylu byl pronajatý od Běloruského ministerstva pro mimořádné situace. Původní barva vrtulníku je bílá, dočasné kamufláž byla aplikována v Maďarsku, kde byli dané scény natáčeny. (Adrai)
  • Pro filmové účely byly připraveny 4 repliky obrněného vozu typu MRAP. Tři byly postaveny na podvozku ZIL 131 a poháněny motory Ural určenými pro nákladní automobily. Čtvrtá replika použitá pro skoky byla poháněna motorem V10 z vozidla Dodge Viper. (Adrai)
  • Všechny scény s vrtulníkem Mi-24 byly natáčeny na vojenské střelnici a posléze dodělány v post-produkci. Pro zachování realičnosti se scény natáčely s ostrou municí, pilotem vrtulníku byl major Peter Simon, velitel vrtulníkové základny Szolnok. (Adrai)
  • Jedním z partnerů filmu je společnost Mercedes-Benz, která produkci dodala několik vozidel. Ve filmu se vyskytuje celkem 14 modelů této značky, včetně jednoho vozidla Maybach 57. Silnou čtyřku tvoří modely Sprinter, řízen Jackem (Jai Courtney) během honičky, Unimog, řízen Johnem (Bruce Willis) během honičky, G-Class, který je ve filmu náhradou za zničení Unimog, a Zetros, kamión v Černobylu. [Zdroj: mercedes-benz.com] (Adrai)
  • Celá naháněcí scéna měla údajně stát 11 milionů amerických dolarů a zůstalo po ní 512 poškozených a 132 zcela zničených osobních vozidel. Rekordní počet to však není - ten drží film Junkman (1982), ve kterém je během jedné scény zničeno celkem 150 vozidel. (Adrai)
  • Helikoptéra použitá ve scénách u hotelu Ukrajina je Mil Mi-24P ve verzi Hind-F, jejíž odlišností oproti klasické verzi je změna v hlavňové výzbroji - otočná střelecká věž je nahrazena přímým kanónem Gryazev-Shipunov GSh-30-2. Produkce byl daný vrtulník propůjčen od maďarské armády. (Adrai)
  • Dodavatelem 6kolového obrněného vozidla MRAP z první části filmu je Lotyšská společnost Dartz Kombat, z jejichž garáží pocházejí například také zlaté obrněné vozy ve filmu Diktátor (2012). [Zdroj: dartzkombat.com] (Adrai)
  • Úvodní honička se natáčela 82 dní a na vrakovišti po ní zůstalo několik desítek po ní zůstalo desitek luxusních vozidel. (jenik71)
  • Navzdory všem zprávám se Rytmus ve filmu nakonec objevil, mluvící roli však neztvárnil. V titulcích byl pak uveden jako osoba, která obstarávala zbraně. (vimanzen)
  • Na filmu spolupracovalo více než 50 kaskadérů, a to zejména z Maďarská, Slovenska a Čech. (Lucasion)
  • Film jde do kin přesně po 25 letech od prvního dílu. (Lucasion)
  • Jedná se o první film série, který bude v kinech uvedech ve formátu IMAX. (Lucasion)
  • Triky celé sekvence honičky obrněného auta na dálnici kompletně zajistilo české studio UPP. Dálnice i kompletní Moskva byly vytvořeny digitálně, včetně okolních aut. (Minatory)

Související novinky

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

29.07.2021

Pět let strávil producent Lorenzo di Bonaventura přípravou šestého filmu v sérii Die Hard neboli Smrtonosná past. Snímek pojmenovaný jednoduše jako McClane byl totiž původně oznámen ještě před… (více)

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (více)

John McClane omládne?

John McClane omládne?

15.10.2015

Pátá Smrtonosná past moc lidí nepotěšila, ale vydělala 305 milionů dolarů, takže se pracuje na šestce. Původně se mluvilo o tom, že se v ní Bruce Willis podívá do Tokia a ve hře byl (alespoň v… (více)

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

16.04.2014

Loni v březnu šlo do kin už páté dobrodružství Johna McClanea. Akčňák Smrtonosná past: Opět v akci sice příliš kladných reakcí nenasbíral, jelikož ale vydělal 300 milionů dolarů, slavná série bude… (více)

Reklama

Reklama