Reklama

Reklama

Anna v přední linii

(festivalový název)
  • Nizozemsko Anna, Seven Years on the Frontline
všechny plakáty
Nizozemsko, 2008, 78 min

Režie:

Mascha Novikova

Obsahy(1)

Anna Politkovská, ruská novinářka týdeníku Novaja gazeta, jež se nebála otevřeně kritizovat ruskou vládu za její postup ve válce v Čečensku, byla 7. října 2007 zavražděna. Neznámý vrah čtyřmi výstřely ukončil život ženy, která znamenala pro mnoho lidí naději, že páchané zločiny nebudou přehlíženy a zapomenuty. Film vypráví poutavou dokumentární formou novinářčin životní příběh. Režisérka Masha Novikova natáčela Politkovskou pravidelně od roku 2000, stejně jako její kolegy a přátele. Během opakovaných cest do Čečenska a rozhovorů v Moskvě, Beslanu a na dalších místech Ruské federace vznikla unikátní výpověď o nesmyslném konfliktu a osobní statečnosti ženy, která se nebála říkat pravdu. Divák se díky výjimečným záběrům stává svědkem čečenské tragédie a je konfrontován s těžko uvěřitelnými příběhy o zabíjení a zmizení nepohodlných osob. Ve snímku kromě Politkovské hovoří například Lidija Jusupovová, právnička z Grozného, jež strávila mnoho let hledáním nezvěstných lidí z Čečenska, nebo Světlana Gannuškinová, držitelka ceny Homo Homini z roku 2006. Obě tyto ženy, podobně jako Anna Politkovská, nasazují vlastní život ve válce o spravedlnost v dnešním Rusku. (Jeden svět)

(více)

Recenze (6)

swamp 

všechny recenze uživatele

Dokumentární snímek z Jednoho světa, který si můžete domů či kamkoliv jinam zdarma zapůjčit a odpromítat jej svým přátelům, známým i neznámým, to vše v rámci projektu Promítej i ty! Režisérka Mascha Novikova se snažila zachytit poslední roky života investigativní novinářky Anny Politkovské, která byla 7. října 2007 zavražděna za to, že byla "příliš investigativní". Zabývala se především válkou v Čečensku, ale nebála se i šťourat hlouběji v jiných masakrech, čímž se stala nepohodlnou.. a přestože věděla, co se může stát, její odhodlanost, nasazení a empatie jí nedovolili přestat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Psát dokument o dokumentu je jaksi nepříhodné. Proto jen topologická poznámka a celkový dojem: Film jsem viděl ve žďárském klubu Batyskaf, kam chodím především na muziku. Sedí se tam u stolů, je možno si objednat pivo nebo rum a kouřit. Promítání v sále se účastnilo deset lidí, z nichž dva seděli zády k plátnu, během představení jeden odešel pryč a dva k baru. Anna Politkovská by nebya zavražděna, kdyby psala jen články do novin, byť by byly sebeostřejší. Jejím "proviněním" bylo, že si začala věci uvědomovat na osobní, lidské úrovni. Nemluvila už o obecné situaci, ale o konkrétních případech, a hlavně - pokoušela se o nápravu, byť pozdní, ale preventivní. Stala se tak "jiným", "cizím", které je třeba odstranit. Zajímavý byl názor, že ji ochrání její proslulost. Ta ochránila Sigmunda Freuda před nacisty. Teď a tady to už zřejmě neplatí. Snímek implikoval dva závěry: 1. Aňa by měla být prohlášena za svatou, 2. Vstanou noví bojovníci. Dále viz rerabinka. ()

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Je možné vůbec za stávajících podmínek v Rusku personifikovat pachatele bezpráví za pomoci sousedních států? Má se nás to dotýkat nejen politicky a ekonomicky, ale hlavně lidsky. Novuju Gazetu financuje Michail Gorbačov a miliardář Lebeděv, což by mohlo ale také nemuselo zabezpečovat její nezávislost. Nejhorší na tom je, že Novaja Gazetaby mohla být úřady uzavřena, jelikož Federální úřad pro kontrolu médií totiž redakci nařkl z publikování extrémistických názorů. Redakce se proti rozhodnutí odvolala, ale moskevský soud potvrdil oprávněnost varování. Podle ruské legislativy stačí 2 varování, aby byl jakýkoli tiskový orgán zrušen. Myslím si, že asi lze změnit jednotlivosti skrze zveřejňování článků a dovolávání se spravedlnosti jednotlivých případů, ale změna celého systému se vypadá jako nemožná, i když Pussy Riot a další kteří se snaží věci měnit, upozorňovat na bezpráví a riskují tak vlastní životy pro společnost, takové obdivuji a fandím jim! ()

Jameses 

všechny recenze uživatele

Lidé se ptají, kde byl Bůh v onom utrpení. Ano byl tam, v Anně Politkovské. To ona byla andělem, který dodával víru, naději i lásku. ()

Svratkin 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokumentární snímek o výtečné novinářce a jedné z největších osobností nového Ruska. Doporučuji v kombinaci s jejími knihami. ()

Reklama

Reklama