Reklama

Reklama

VOD (1)

Příběh zrodu psychoanalýzy a vztahu Sigmunda Freuda a Carla Gustava Junga... Píše se rok 1904. Psychiatr Carl Jung přijímá do své péče v curyšské nemocnici Burghölzi mladou pacientku, u níž byla diagnostikována hysterie. Ctižádostivý lékař, inspirovaný prací Sigmunda Freuda, chce na nové pacientce vyzkoušet experimentální léčbu zvanou psychoanalýza. Léčba Sabiny Spielreinové je úspěšná a Jung o svých poznatcích s nadšením píše Freudovi. Na základě vzájemné korespondence vzniká mezi oběma muži přátelství. Freud Junga požádá, aby léčil jeho přítele, psychiatra Ottu Grosse, anarchisticky založeného volnomyšlenkáře. Ženatý Jung pod jeho vlivem ustupuje ze svých pevných morálních zásad a navazuje se Sabinou vášnivý vztah, který může být zničující nejen pro ně dva, ale i pro jejich blízké... Životopisný film Davida Cronenberga vznikl podle scénáře Christophera Hamptona, jemuž předcházela jeho hra Léčba řečí, inspirovaná knihou Johna Kerra Nebezpečná metoda. Jeho protagonisty jsou velikáni psychoanalýzy Carl Gustav Jung (1875–1961) a Sigmund Freud (1856–1939), jejichž učení i život významně ovlivnila dnes pozapomenutá psychoanalytička Sabine Spielreinová (1885–1942), jež byla první Jungovou pacientkou, na niž aplikoval Freudovu revoluční léčebnou metodu. Děj, odehrávající se v letech 1904–1913 sleduje složité lidské i profesní vztahy ústředních postav. Kultivovaný a esteticky působivý snímek také podává obraz doby, pod jejímž idylickým povrchem se odehrávala osobní dramata a vřely temné vášně. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Silvana

Silvana (hodnocení, recenze)

Hodina a pol nudných kecov - asi tak by sa dal stručne zhrnúť obsah filmu. Škoda, myslela som, že to bude zaujímavejšie.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

GigaPudding

To sice může bejt, ale to neznamená, že z toho udělají kýč a nekoukatelnou věc.

Jedna věc je "o šem má být" a druhá věc je zpracování.

Takže dejme tomu "zamýšlený děj" na 4 hvězdy, zpracování na jednu a méně, průměr dvě hvězdy ode mne. :)

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

GigaPudding

Tos asi blbě pochopil. :)

Tys mi řekl o čem ten film měl být podle tebe, a stejně tuhle linii děje ten film nenaplňoval. :)

Zkrátka tam bylo plno patosu kterej byl navíc...

na příspěvěk reagoval GigaPudding

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Badmaniak

to je úplná pravda, že to můžeš říct o každém filmu :)

za to ten film opravdu nemůže, že jsi od něj chtěl, aby byl o něčem jiném, než o čem měl být. Pokud bys měl dojem, že v tomhle filmu je málo prostoru pro kačera donalda, tak za to ten film nemůže, že od něj čekáš něco, co tam nemá být :)

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

GigaPudding

To je sice fajn, ale v tom případě je to pro mě film o ničem. :)

Navíc tam bylo plno věcí až moc unylých na to, aby to byl rozumný film. Vědecky to nic nedalo, a jako životopisný film (jak ho ty popisuješ) to bylo otřesné. 

na příspěvěk reagoval GigaPudding

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

GigaPudding

Na období asi 3-5 let kdy vznikala a vyvíjela se psychoanalýza. O které tam nebylo skoro nic, až na pár výkladů snů a pár pouček od Freuda, že za vším je sex. Ale pravé pozadí to nebylo. Takže jen takové klišé. :)

na příspěvěk reagoval GigaPudding

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

GigaPudding

Zčásti máš pravdu. :)

Nicméně já neřekl, že chyba filmu byla v tom, že se mi nelíbil. Ne každý film se mi musí líbit. Já jen říkal, že tam bylo pramálo o Jungovi a Freudovi, což je pravda. :) Prostě podle mne to byla spíš slátanina.

na příspěvěk reagoval GigaPudding

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

GigaPudding

Životopisný film vypadá trochu jinak. V podstatě tam bylo málo toho, co by mohlo člověku něco dát, zatímco drtivá většina byla o nevěře a tak podobně. Možná se to někomu líbí, a bere to jako takovou oddechovku, ale já jsem očekával trochu více pozadí o vzniku psychoanalýzy. Verbal to popsal pěkně ve svém komentáři. Bylo to natočeno tuctově, aby na to nalákali širší veřejnost a každý si z toho vzal něco, aniž by věděl kdo to je vůbec Freud.

na příspěvěk reagoval GigaPudding

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Ale ono to nemělo být o celoživotním výzkumu, ale především o konkrétních letech, kdy se tito tři setkávali. Stejně jako životopisná kniha podle které to je.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

GigaPudding

Já to myslel tak, že to mělo daleko k tomu, aby to mělo výpovědní hodnotu o těchto dvou lidech a jejich celoživotním výzkumu. Spíš to byla slátanina, kde většina byla o vztazích a milostných 3úhelnících a podobně a takových filmů je plno.

na příspěvěk reagoval GigaPudding

sedmdevet

sedmdevet (hodnocení, recenze)

 Byl to velice zajímavý a překvapivý kousek, bez kouska nudy, ve filmu nebyly žádné křečovité pózy a navíc film skutečně mluvil aniž by byl ukecaný, nebyl zbytečně rušivý a přesto vyjádřil to co zřejmně vyjádřit chtěl a to bez zbytečných přehnaností.S  tím že k nám mluvili lidé v podstatě z knih, šlo jim to dost dobře. 

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Mahavishnu

Mahavishnu (hodnocení, recenze)

WugWugs: Načo prekladať? Na pôvodných DVD býva komentár s anglickými titulkami. To úplne stačí. Stačí to tam nechať ako to je a neodstraňovať. Inak, Bonton zvykne odstraňovať aj pôvodné anglické titulky k filmu. Čo ma tiež štve.

WugWugs

WugWugs (hodnocení, recenze)

no jezis, komu by sa to chcelo prekladat, co si nejaky reziser mysli, ze? nedajboze dabing naviac

Mahavishnu

Mahavishnu (hodnocení, recenze)

Kúpil som si DVD a zistil som, že Bonton z neho odstránil Cronenbergov komentár, ktorý samozrejme na pôvodnom vydaní Sony je. Toto nie je prvý krát, čo Bonton podobnú vec urobil.

charmed18

charmed18 (hodnocení, recenze)

takže, nezávislé hodnocení odborníků z akademické půdy, konkrétně z fakulty psychologie v Olomouci, kterým se Nebezpečná metoda tak líbí, že ji doporučují i adeptům o studium...

Těžko ale říct, nakolik kvůli uměleckému dojmu a nakolik k kvůli propagaci jejich oboru (Freud s Jungem konečně vylezli z učebnic. Ono se líp přednáší o lidech, které si studenti umějí vizuálně zařadit...).

Především ale ocenili citace skutečné korespondence.

charmed18

charmed18 (hodnocení, recenze)

ledzepfan: já s tebou souhlasím... a víš co, víc, než spanking s Keirou, věřím Fassyumu facku ve Fish Tank Mie, v Jonah Hex Megan Fox a v Centurionu proradné Římance...  ano, Jung je zkostnatělý, na jedné straně je nejlepší Freudův následovník.. na druhé, sÁm byl složitá osobnost, což dokládá jeho další život... se Sabie mi to přijde jako nedoložené pohrávání s něčím, co by možná rád zkusil... ale bud si v té době ještě nepřiznal barvu, že mu jde v sexu o víc...nebo ten vztah ve skutečnosti nikdy nebyl takový a nebylo ani jaké emoce odkrývat...

Taky bych přivítala víc prostoru k vývoji vztahu učitel - žák, otec - syn... a taky mám pocit, že by Cronenberg radši točil víc o nich dvou, ale prostě tam tu ženskou musel nacpat...

charmed18

charmed18 (hodnocení, recenze)

"Pochybného přátelství...?" A proč by mělo být jako pochybné...? Freud je otec psychoanalýzy, s Jungem spolupracovali mnoho let a jejich kontakt nebyl nikdy hodnocen jako pochybný. Na takové závěry by bylo přinést argumenty :DDD

jokerik

jokerik (hodnocení, recenze)

čaute, líbí se mi myšlenky C. G. Junga, něco jsem od něj četla - ne že bych chapala vše, ale snažila jsem se. :-) :D Co se týče jeho pochybného přátelství s S: Freudem, no jsem na to zvědavá. :D 

WugWugs

WugWugs (hodnocení, recenze)

ledzepfan: to ich rozhodnutie neobhajujem, postol som to ako zachytny bod - ktory svedci hlavne o tom, ze ak niekto mal taky pocit, aky si mal napr. aj ty, bol uplne opravneny a z hladiska tvorcov aj spravny; osobne vobec nerozumiem co tymto pristupom chcel C. dosiahnut - klinicky asexualny spanking ako forma terapie..ok..nuz ale potom sa zobrazenie citoveho vztahu oboch stava take rozpacite a k neuvereniu

ledzepfan

ledzepfan (hodnocení, recenze)

 

WugWugs: Z toho jsem pochopil akorát, že Cronenbergovým záměrem nebylo být "prvoplánově" a obecně sexy-ale na tom tu nikdo netrvá.... Mě by stačila hloubka, vrstevnatost, opravdovost nebo "chemie" v jakémkoliv smyslu-jen abych pochopil=Ahá tak proto.................................. Asi by to chtělo osobní promluvu s Cron. a třeba bych to pochopil a zjistil, že to v tom filmu vlastně fakt je-(Možnost, že jsem jen slepý jak patrona, rozhodně nezavrhuju.) :)

WugWugs

WugWugs (hodnocení, recenze)

ohladom zmyselnosti a pritazlivosti, ti co mali pocit, ze chemia a Keirina pritazlivost nefunguju - ono to bolo zamerom; uryvok z rozhovoru s KK:

"So, I phoned up David and said, 'I love you, I love your work, but I really don't think that I want to do this.' And he said, 'Well it would be a tragedy if you turned the role down because of that, so if necessary we can take them out.' And I said, 'No, because I understand why they are there'. He said, 'Well look, I don't want it to be sexy, and I don't want it to be voyeuristic. I want it to be clinical.'

"We talked for quite a long time about exactly what it was and trying to understand it psychologically. Once we discussed, I said 'Alright, fine, as long as it is not sexy. That brutal horrible aspect is kept, and it isn't a sexy spanking scene.'"

ledzepfan

ledzepfan (hodnocení, recenze)

 

artfan: Tak té filozofie tam asi moc být ani nemělo, když je to o psychologii-žejo... A s odpovědí, že psychologie je vlastně filozofie bych byl hoodně opatrný(jedno se druhého dotýká ale to je tak vše)

artfan

artfan (hodnocení, recenze)

gucci23: Ja ti nevim. Mne proste prijde, ze tohle je jeden z tech filmu, ktery si nezaslouzi, aby nad nima clovek tolik hloubal, protoze se stejne nikam nedobere (ja takovym rikam "plyťasy"). Mam rada Keiru, Michaela, Vigga, zivotopisy, vztahovky, dobovy dramata a zboznuju filozofii, ale tady to podle me zkratka nefunguje. Ty vztahy jsou vykresleny tak povrchne, ze clovek nema sanci se do nich vzit, postavy samotny jakbysmet a o filozofii se to jenom tak omylem otrelo. Nevim, co mela Keira predstavovat, ale ja jsem misto psychicky narusene Sabiny Spielrein mela celych 99 minut pred ocima prehravajici Keiru Knightley s udesnym "ruskym" prizvukem.

gucci23

gucci23 (hodnocení, recenze)

artfan: ...máš recht...chemie mezi nima opravdu nebyla...!

.......a ke KK...možná je dobře, že tuto roli měla ona...neměla přece představovat sex-symbol spíš něco nedosažitelného nebo?

Tristana

Tristana (hodnocení, recenze)

Co se týče "ankety", ztotožňuji se s názorem artfan a tudíž chápu rozhořčení ledzepfana.

hellstruck

hellstruck (hodnocení, recenze)

artfan: Spíš myslím, že tvůrci vědí, že se nahotě Keira nijak zvlášť nebrání, tak toho využili. Pochybuju, že by řekla "Ukážu bradavku, když mi přihodíte pár liber navrch.." To je uvažování..

hellstruck

hellstruck (hodnocení, recenze)

artfan: Tak já hlavně pochybuju,že by Keira sama navrhla to,že chce ukázat bradavku:-D .. 

artfan

artfan (hodnocení, recenze)

ledzepfan: Pokud jde o tvou "anketu", nevim teda, jestli je zensky nazor relevantni, ale mne jeste KK nikde tak anti-sexy neprisla. Uplne nejtragictejsi podle me bylo, jak naprosto zbytecne (patrne ve snaze presvedcit nas o opaku) ukazala bradavku. Taky u toho jejich S&M sexu jsem ani jednomu neverila, ze by si to nejak uzivali.

Mimochodem, kdo chce videt sexy postelovou scenu s MIchaelem Fassbenderem, vrele doporucuju Fish Tank. Keira byla asi nejdrazdivejsi v Atonement. Tolik muj nazor.

Související novinky

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

09.08.2010

Právě dotočil gotický thriller ze 17. století The Monk, na podzim jej uvidíme v roli baleťáka v Aronofského Black Swan, ale pak se vrátí k tomu, co mu jde poslední dobou nejlépe – likvidování lidí. A… (více)

Viggo opět ruským mafiánem

Viggo opět ruským mafiánem

30.03.2010

Viggo Mortensen ještě nedávno prohlašoval, že s hereckou kariérou končí, teď má ale najednou před sebou dva zajímavé projekty. A oba v režii Davida Cronenberga, což asi nikoho nepřekvapí – jejich… (více)

Reklama

Reklama