Reklama

Reklama

Hlad

(festivalový název)
  • Německo Hunger
všechny plakáty

Obsahy(1)

Geneticky modifikované plodiny, technologický pokrok, globální oteplování a poptávka po surovinách. Svět počátku 21. století se dramaticky mění, a to tak, aby vyhovoval především potřebám bohatých. S touto změnou se v chudých zemích nadále zhoršuje už tak bídná životní úroveň. Zatímco v USA je největším problémem společnosti obezita, o pár tisíc kilometrů dál na jih, na Haiti, jsou lidé tak chudí, že musí prodávat vlastní děti do otroctví a k obědu jedí koláče z bláta. Ještě dále, v Brazílii, pokračují nenasytné dřevařské společnosti za přihlížení zkorumpovaných politiků v kácení amazonských pralesů a přispívají tak ke klimatické změně. V jejím důsledku dochází k častějším smrtícím obdobím sucha v subsaharské Africe. Masajům v Keni tak bez dešťové vody zbývá jenom žízeň a hladovění. V Indii zase tisíce farmářů uvěřily krásným snům o geneticky modifikované rýži a vrhli se do propagovaného experimentu. Jenže když nezaprší, nesklidí ani to, co měli dříve. Kdo nemůže splácet dluhy, volí raději sebevraždu. Film Hlad přináší detailní a šokující pohled na osudy komunit a konkrétních lidí, kteří se na třech kontinentech ocitli v pasti současných mezinárodních poměrů (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Ano, film o problémech v Africe a dalších zaostalých částech světa. JENŽE, svět je tak velký, že tenhle film prostě nemůže říct všechno. Svět je velký, tenhle film je ale neuvěřitelně malý... ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Přišla jsem na promítání tohoto dokumentu do místní knihovny, kde se k mému překvapení už nikdo další nedostavil, takže jsme měli hezké domácí video ve třech - já a dva organizátoři. Pro většinu lidí je asi daleko zajímavější dívat se na stupidní hollywoodské filmy, kde bohatí řeší svoje malicherné problémy, než na obyvatele slumu na Haiti vtipně nazývaného Sluneční město, jak se živí koláčky z bláta, sebevražedné farmáře v indii, nebo na keňany chcípající žízní, protože vodu jim sebrala továrna na květinky, případně na hořící amazonské pralesy. Dokument je sbírkou více či méně lokálních problémů z různých částí světa, ovšem jen zdánlivě lokálních .... je to horror, tím horší, že jde o realitu a navíc pohled z druhé strany taky neuškodí. Záležitost pro dlouhé, předlouhé přemýšlení. ()

Sakee 

všechny recenze uživatele

S mnoha dogmaty v dokumentu jednoduše nesouhlasím. Nicméně za vidění to stojí, už jen proto, že vás to donutí přemýšlet. Některé z vás. A jak bylo napsáno níže - 90 minut opravdu nemůže obsáhnout celosvětový problém. ()

samuelsson 

všechny recenze uživatele

Ďalší film o tom, ako ľudia v Afrike a iných kútoch Zeme žijú v biede a ako ich my, "boháči na západe", len nechutne vykorisťujeme. Áno, ak chcete vidieť ďalší dokument o tom, ako by stačilo poslať sóju do Afriky namiesto hovedziemu dobytku v Európe; alebo ako nezmyselne sú investované peniaze z humanitárnych pomocí, tak si pozrite Hunger. Ale ak sa chcete dozvedieť, čo môžme my urobiť preto, aby sa niečo reálne zlepšilo, tak to nemá zmysel vidieť. ()

Via 

všechny recenze uživatele

Uff... sedíte si v zakouřeném klubu Vertigo, kam bych za normálních okolností asi nevkročila, a v předprojekci festivalu Jeden svět vidíte film Hlad... No, že se má opravdu tolik lidí špatně, v různých oblastech světa, si nějak hodně lidí neuvědomuje... Indie a jejich desetitisíce odrůd rýže, Keňa, Kilimandžáto a Masajové a pěstování na květinové farmě v jehož důsledku původní obyvatelé nemají vodu pro život, Haiti a dříve úrodná půda zalesněná, kterou objevil Kolumbus, Brazílie a pralesy, které ustupují rostoucím polím vlivem kácení a žďáření, sebevraždy drobných zemědělců kvůli dluhům, prodané děti vlastními matkami do otroctví, placky z bláta, vody, másla, atd.... Skutečně je vám potom jedno, že máte na stole sklenku vína, že v ledničce nemáte svůj oblíbený druh jogurtu, že pijete tvrdou vodu, že nemáte vše, nač si vzpomenete... Co s tím ale má dělat normální člověk?... Minimálně pár věcí dokáže - včetně úsporných věcí, jako neplýtvat vodou, nekupovat plodiny a produkty z velkých dálek, podporovat Fairtraide, šířit myšlenky dále a nenechat si je pro sebe. Více festivalů typu Jeden svět a více takových dokumentů v normální vysílací době v televizi a možná by se něco s lidmi a jejich pokřiveným myšlením stalo... snad.... ()

Reklama

Reklama