Picco (festivalový název)
Picco
Krimi / Drama / Horor / Thriller
Německo, 2010, 105 min
Philip KochObsah
Picco je přezdívka pro nováčka ve vězení pro mladistvé. V temném vězeňském dramatu je jím Kevin, který je nucen poznat, a především prožít drsný a jasnými pravidly vymezený život mladého trestance. Celu sdílí s dalšími třemi mladíky. Jejich vzájemné přátelství je křehké a mizí spolu s prvními náznaky přicházejícího nebezpečí. Šikana a agrese jsou na denním pořádku. V tomto prostředí, odděleném od okolního světa, platí jediné pravidlo: buď jsi oběť, nebo agresor. A Kevin se musí rozhodnout, kým bude on. Nanejvýš syrové drama je detailním portrétem chodu nápravného zařízení. Chovance sledujeme při denních činnostech, ve škole, u psycholožky, při návštěvách. Prvořadé je ale neustále přítomné psychické i fyzické násilí. Napětí pomalu graduje a vrcholí v šílené a dlouhotrvající agresi, která podle některých kritiků předčí i Funny Games Michaela Hanekeho. Film byl natočen na základě skutečných událostí. (MFF Karlovy Vary)
Renton
MFF KV(6.7.2010)
bassator
45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých (Picco / PICCO / Picco) - První projekci jsem bohužel z půlky prospal, probudil jsem se až u závěrečných titulků. Kolem mě jen šokovaní diváci a tak jsem si to příští den musel zopakovat abych zjistil proč. Bohužel nebylo to nic přelomového či převratného. Filmů s podobnou tématikou v poslední době přibývá takže to na mě nějaký zásadní vliv mít nebude na rozdíl od těch deseti lidí kteří museli pár minut před koncem kvůli "drsným" scénám odejít... - 6. 7. 2010 - kino Čas - Karlovy Vary + 7. 7. 2010 - kino Espace Dorleans - Karlovy Vary - 75%(15.7.2011)
Pedestrian
Až na závěrečných 30 minut klasické vězeňské drama s obvyklými schématy (hodní a zlí trestanci, slepí dozorci, zadničkáři, formování osobnosti aj.). Naděje neexistuje a závěr je utrpení podobné Martyrs. Dlouhé a nekonečné mučení z pohledu oběti.(7.7.2010)
Pishin
45. MFF Karlovy Vary(8.7.2010)
markuc
Uz jsem se bal, ze na takovyto film nenarazim a ja nakonec hodnoceni 4 nedam zadnemu filmu. Ano, usnul jsem, skoro jako dudek, ale par scen jsem videl a z nich je patrne, ze film neni uplne spatny (proto ne 0%), ale je to prehlidka vsech klise a neni natocena zrovna brilantne. Jedna se o nemecke vezenske drama, odehravajici se v soucasnosti, nebo ve velmi nedavne minulosti. Snimek nicim neprekvapi a neuvidite v nem nic, co byste uz neznali z drivejsi doby. Ztrata casu.(10.7.2010)
pOne
Komorní vězeňské psychodrama, které má pomalý rozjezd a drsný dojezd. Přístup tvůrců byl asi takový, že zpočátku divákům "neukážou" takřka nic, o to víc jich pak odchází během poslední půlhodinky. Ve filmu není snad žádná muzika. A to ani při závěrečných titulcích. Zajímavý šedý vizuál. Srovnatelné s Experimentem ( http://www.csfd.cz/film/39655-experiment/ ) - akorát bez předehry odehrávající se mimo vězení.(7.7.2010)
Uhura
Velkým plus Picca je vynikající kamera, která umně pracuje s minimalistickými prostory věznice, a má smysl pro kompozici. Bohužel, v jiných ohledech už se toho tolik dobrého říct nedá. Nejvíc asi mrzely naprosto nulové charaktery postav, minimálně propracovaná psychologie. Což je na tak "uzavřený" snímek docela ostuda.(12.8.2010)
haroska
Asi 10X jsem si během filmu řekla to nezvládnu,odejdu.Rozhodně však ne proto,že by byl film špatný.NAOPAK! Je tak naturalisticky natočen a nese tak šokující obsah,že je to hodně silné sousto.Film o tom,že i v podstatě hodný kluk se může kvůli trestu ve vězení stát špatným,zvráceným,zlým člověkem je natolik zásadní,že určitě stojí za to,ho vidět.Snad jen,léky na srdce a zocelené nervy s sebou.Jeden z nejsilnějších filmových zážitků na MFF KV 2010(14.1.2011)