Reklama

Reklama

Kimčongílie

(festivalový název)
  • USA Kimjongilia
všechny plakáty
USA / Francie / Jižní Korea, 2009, 75 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Severní Korea je bezesporu nejizolovanější zemí světa. Totalitní režim zde již šedesát let zavírá své obyvatele do koncentračních táborů za sebemenší prohřešky: stačí zmačkat noviny, na nichž je vyobrazen otec zakladatel Kim Ir-sen nebo jeho syn, současný vládce Kim Čong-il. Ačkoli se i pouhý pokus o útěk z těchto táborů trestá smrtí, každý rok se o něj řada vězňů pokusí. Díky hrstce z nich, kterým se podaří uniknout a z níž se někteří objeví i v dokumentu, se svět dozvídá o hrůzné podobě života v komunistické Severní Koreji. Jejich silné a alarmující svědectví o milionech obětí hladomoru v devadesátých letech, severokorejských dívkách skrývajících se v Číně, které jsou nuceny k prostituci, či o závislosti tamní ekonomiky na práci vězňů výmluvně kontrastují s propagandistickými televizními pořady posilujícími obludné rozměry Kim Čong-ilova kultu. S využitím archivů a graficky zajímavých vsuvek je ve filmu režisérky N. C. Heikinové také přehledně připomenuta historie Korejského poloostrova. (Jeden svět)

(více)

Recenze (17)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Škoda přeškoda, že autorka nepovažuje syrové výpovědi aktérů severokorejské továrny na otroky za dostatečně působivé a považuje za nutné je podbarvovat hodně pochybnými tanečními čísly. Ty emoce spíše brzdí, než posilují. Kimčongílii by neuškodila větší věcnost a menší snaha o persuazivnost – kdyby např. Heikin více používala segmenty severokorejské propagandy, mohl být její dokument něčím víc než jen vášnivým upozorněním na jednu z nejstrašnějších a nejvíce přehlížených katastrof humanity ve 20. století. Podobný lyrický přístup k dokumentární látce potřebuje "špátovský" talent pro vizuál – a ten Heikin nemá. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

SEVERNÍ KOREA JE NEJIZOLOVANĚJŠÍ ZEMÍ SVĚTA. OD ROKU 1994 HLADOMOR A NEDOSTATEK JÍDLA ZABIL MILIONY LIDÍ. REPRESE JE ABSOLUTNÍ..... /// Příběhy lidí, kteří zdrhli v letech 1992 – 2006. Tanečnice, klavírista, důstojník… možná to bude znít blbě, ale zase tolik na mě ty jejich skandální odhalení nepůsoběj. My starší (tak dobře – JÁ starší…) si všude jen místo Azbuky dosadíme rozsypanej čaj. Vy mladší? - realita akčního filmu. NENÁVIDÍM SEVERNÍ KOREU! Abych pravdu řekl – je mi celej Kim Čong – il s celou svou famílií u prdele. I když je hanbou lidstva (ale těch každej den potkám na ulici víc…ALE ZASE VO NICH NEJSOU TAK DOBRÝ FÓRY). Vyprávěním z exilu chybí autentický záběry. S těch co tam jsou za zmínku stojí určitě vojenská přehlídka a ,,spartakiáda“. Jinak jen výpověď, výpověď a (to třetí si už nepamatuju…). Jakožto příslušník národa, kterej žil v područí Rusa a kde politickej vězeň zase nebyl tak zvláštní úkaz – čím mě to má ohromit? Snad hladomorem (ten nás teprv čeká…). Taky povídání a pár autentických záběrů o zdrhání do Číny trochu zvedá hodnocení dokumentu, kterej k osvobození Severní Koreji asi nepomůže. Ale…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsi můj milášek. 2.) Mým nejoblíbenějším filmem jsou ,,Dívky v mém rodném městečku“ (ne, není to porno se soudruhem Kimem. Vezmi tu kazetu vedle…). 3.) Kdo dokáže ujít tisíce kilometrů bez odpočinku? Kdo se zjevil na východě i na západě současně? Korejskej Chuck Norris má jméno ..... 4.) Letos se nikam s cestovkou nechystám. 5.) Thx za titule ,,Glafi“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Čeho chce vlastně dokument dosáhnout? Vypovědět jak strašné je to v Severní Koreji? To už stejně většina ví. Přesto je dokument, který stojí za to zhlédnout. Obzvláště v téhle době a zamyslet se, jestli i nadále stojí za to to "ignorovat". ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, že je to tam hnus.. ale až takový? Pracovní tábory? Pro mě byla Kimjongilia zajímavým a nepříjemným nahlédnutím do KLDR. Jen škoda těch rádoby baletních kreací - ty spíše kazily celý dojem. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že nezašli do větší hloubky, každý tam řekl několik slov o svém životě a pořádně nic jsem se nedozvěděla. Větší dojem by to na mě udělalo, kdyby film zobrazoval život obyčejných korejských lidí, než politických vězňů. Možná o tom ale hovoří jiné dokumenty... Jelikož jsem však předtím žádný neviděla, tak Kimčongílie mi pomohla k vytvoření o něco ucelenějšího obrazu o Severní Koreji. ()

Folpa odpad!

všechny recenze uživatele

Na co furt točit ty samé dokumenty dokola? Hlavně to furt točí stejný typ lidí. Prostě všechno je na Severu špatně, ukážeme jako ty nejhorší, nemá se cenu dál rozepisovat. ()

snoopik 

všechny recenze uživatele

polovinu věcí jsem již věděl z internetu. Ano, komentáře a svědectví Severokorejců byla zajímavá a v ty jsem doufal nejvíce! ()

CarlosX 

všechny recenze uživatele

Život v KLDR samozřejmě není procházka růžovou zahradou. To si asi drtivá většina diváků, tohoto dokumentu vysílaného v ČR v rámci festivalu Jeden svět, uvědomovala už dávno. Poselství filmu je nenapadnutelné, totéž se však nedá říct o filmovém zpracování. Emoce to nějaké má, ale všechno to na mě působí jaksi nepřímo, zprostředkovaně..... chápu, že běhat s kamerou po KLDR by se Kimovi asi nelíbilo, ale takhle, v této formě, to na mě působilo ploše ...nedotklo se mě to tak, jak bych od takového tématu čekal, což je u dokumentární tvorby tohoto typu dle mého názoru zásadní chyba. ()

Arogant 

všechny recenze uživatele

Já jsem na to byl zvědavý moc. Ale i když jsou výpovědi lidí rozhodně zajímavé, tak jsem se přesto nedozvěděl to, na co jsem byl před filmem zvědavý nejvíc...a to, jak vypadá běžný den člověka žijícího v KLDR. Probudí se, udělá si čaj, otevře noviny plné propagandistických plků a jde nasraný do práce, kde radši nemluví, protože neví, kdo je a kdo není tajný nebo práskač...nebo jak to tam vlastně funguje na lidské úrovni. To by mě zajímalo hodně a o tom bohužel nepadlo v podstatě ani slovo, což je určitě škoda. Ale za podívání to i tak určitě stojí. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Marigold, snaha udělat film „artově“ se moc nepodařila, nehledě na to, že je cynické předpokládat, že by na diváky samotné výpovědi severokorejských uprchlíků nezapůsobily. Místo sáhodlouhých animací by filmu prospěly ukázky severokorejské propagandy anebo víc záběrů ze běžného života v KLDR. ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

"Kimčongílie" resp. Kimjongilia je květina speciálně vypěstovaná v KLDR na počest velkého vůdce. Film je sérií výpovědí lidí, kteří přežili "pracovní" tábory, a podařilo se jim z Koreje uniknout. Jednoznačně nejmrazivější zážitek večera (pozn: z článku http://www.facebook.com/FilmWave) nelze příliš hodnotit jako filmový dokument, ale záznam, který by měl pomoci na téma lidských práv v Koreji ještě více upozornit. ()

Kozy9 

všechny recenze uživatele

Kvalitný koncept upadá na banalitách ako nedostatok autentických záberov, podivné pokusy o dosadenie umeleckých prvkov, či zábery, ktoré vám skôr pripomenú prezentáciu v PowerPointe ako kvalitný dokument. Tak či onak nenudil som sa: 60%. ()

ondey 

všechny recenze uživatele

Pokud dobře chápu situaci, neexistuje moc záběrů z reálného života Severokorejců. A neexistuje ani moc těch nereálných. Myslím tedy, že autoři si s onou "obrazovou dírou" poradili výborně. Rozhodně je to lepší, než vyprávění do černé tmy ....takže výtky typu "proč tam tančí ta ženská" my přijdou zcela mimo mísu. ()

cing-ti 

všechny recenze uživatele

Měl jsem trošku obavu, že to bude stále dokola to samé... stejné záběry a příběhy jako v jiných dokumentech, ale byl jsem nakonec mile překvapen. Tedy pokud to tak lze samozřejmě napsat... Příběhy lidí jsou neuvěřitelné, zvláště pak počty pracovních táborů a jejich "obyvatel". Dosud jsem si myslel, že nejintenzivnější propaganda byla v období Třetí říše za Hitlera a pak za Stalina, ale tohle mě vyvedlo z omylu. Nadšeně opěvovat velkého vůdce a přitom nemít co do huby.... I lidé kteří zdárně utekli mluví o Kimovi jako o nadpřirozené bytosti - bohu. Je z nich cítit strach i smutek přesto, že už jim nic nehrozí a jsou v bezpečí. Je-li opravdu situace v Severní Koreji tak tragická, pak si nedokážu představit jak je možné, že tento režim tak dlouho odolává a proč ještě nedošlo k převratu. Osobně jsem si myslel, že alespoň příslušníci armády se mají lépe, ale podle vyjádření bývalého důstojníka KLA - nedostávali od státu prakticky žádnou obživu a museli se uchylovat k rabování apod. Přitom Severní Korea by měla mít cca čtvrtou nejsilnější armádu světa, tzn jsem přesvědčen o tom, že kdyby došlo k puči uvnitř této mašinerie měl by skončit úspěchem. Otázkou je proč se tak ještě nestalo, buď poměry v zemi nejsou úplně takové jak o nich informují západní média a nebo už propaganda a šílený strach pohltil všechnu touhu obyvatelstva po svobodě... ()

Reklama

Reklama