Reklama

Reklama

Čtyři lvi

  • Velká Británie Four Lions (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Agilní Omar (Riz Ahmed) a trochu pomalejší Waj (Kavan Novak) jedou na výcvik do teroristického tréninkového tábora do Pákistánu, ale po čase jsou odtud vyhozeni pro neschopnost. Dalšími členy teroristické buňky jsou bílý muslim Barry (Nigel Lindsay) a magor Faisal (Adeel Akhtar), který umí sestrojit bombu a rozhodne se vytrénovat vrány, aby se staly nosiči bomb. Pátým členem je Hassan (Arsher Ali), ale ten dlouho nevydrží – při tréninku sám sebe usmrtí. Film končí scénou, kdy se samozvaní teroristé pokusí v převlecích spáchat sebevraždu při londýnském maratónu, ale vše samozřejmě dopadne jinak. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (601)

verbal 

všechny recenze uživatele

Až tohle poběží v osm večer na Al-Džazíře (snad tam nebude moc reklam na prací prášky, které dokonale odstraní z chalátů skvrny od krve a mozků), bude se pan Morris patrně chvíli nudit se svými spolubydlícími na anglickém venkově. Doufám, že snese pár let autorského čtení Satanských veršů v pokojíku vytapetovaném karikaturami Mohameda. Jeho trampoty retardované buňky Al-Kajdy budou zajisté kolem Perského zálivu obrovským hitem a určitě vyvolají pár výbuchů smíchu. Tedy vlastně průmyslového hnojiva. Něco takového tu chybělo jako vepřové v Jemenu. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Skvělý černý humor na téma terorismu a nespočet vtipných hlášek, z nichž některé jsou doslova smrtící. Pro mě jednoznačně nezapomenutelná scéna byla ta s odstřelovači na střeše aneb Wookie down. Dále si vybavuji trénink vrány, nebohé stádo ovcí, běh s výbušným materiálem, natáčení se na kameru nebo dobročinný běh v převlecích a mnoho dalšího. Tento film jistě nesedne každému, už jen kvůli svému vážnému tématu, ale kdo má rád britský humor a bude to brát s nadhledem, jistě bude potěšen. Nejvíc mě pobavil Faisal + Barry, ale ani ostatní nezaostávají pozadu, ostatně film stojí právě na hereckých výkonech a hláškách postav. Je nutné si uvědomit, že tu jde především o zábavu a na to Christopher Morris rozhodně nezapomněl. (8/10) [MFFKV 2010] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Imbecilita škodí zdraví aneb Jak jsem se naučil nebýt nenápadný a mít rád bombu. Stejně vtipný a politicky nekorektní film tady nebyl od Borata. Z něho ale tolik nemrazilo. 80% Zajímavé komentáře: verbal111, paascha, Arbiter ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Extrémně politicky nekorektní komedie, občas možná až příliš (a to říkám jako člověk, který obyčejně filmovou nekorektnost vidí jako velké plus). Technicky nevyjímečné provedení (téměř dokumentární kamera) mě nepotěšilo (ve snímcích, které si o to vyloženě nežádají, mě tento styl spíše obtěžuje), no obsah všechno vynahrazuje. Mnoho scén je totiž vyloženě k popukání. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dancing in the Moonlight... Priam samovražedne nekorektná britská satira o štyroch totálne vypatlaných čuramedánoch a ich zúfalo nepodarenom džiháde. A predsa na konci, po 90 minútach rehotu nad nehorázne vtipnými dialógmi ("Vyhoďme do luftu drogériu, predávajú tam prekliate kondómy, ktoré nás nútia spávať s bielymi ženami!"), zostáva mrazivý pocit. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Scénárista si dal práci a svedl v tomto filmu dohromady opravdu povedenou partičku islámských "fundamentalistů". Jejich zarputilá snaha "vyhodit něco do vzduchu" je servírována osobitým způsobem a tak musí "pákistánské bukvice" (jak jsou nazváni jednou sousedkou) cestou řešit řadu komplikací a zapeklitých situací, které by samy o sobě byly možná méně legrační, kdyby divák neznal všechny souvislosti. :-) Nicméně když si člověk ty souvislosti odmyslí, zbude mu jistě i nějaký ten námět na přemýšlení... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Explozivní satira v nejlepší absurdně-pomatené tradici Monty Python. Ideologická anarchie jako jediná zbraň proti nesmyslnému světu, kterému by prospěla kolektivní psychoterapie. Morris nabízí hraniční humor jako médium. Být to kratší a sevřenější, byl bych nadšený. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tak dobre som sa uz davno nezasmiala! Fantasticky humor, ktory mi sadol ako prdel na serbel, tazko vyberat nejaku obzvlast zapamatatelnu. Ale rozhodne nezabudnem na scenu, kedy Faisal vysvetluje, ako kupoval bielidlo... Zmenil som hlasy :D Hilarious :D Rozhodne pozerat s kvalitnymi titulkami, inak to nema vyznam. Pre koho nie je anglictina silna stranka, nepustajte sa do filmu, mohlo by to uskodit dojmu, ktory na vas zanecha, ak mu spravne neporozumiete :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Černočerná komedie britského střihu coby příspěvek do vznětlivé celoevropské debaty na téma dánské karikatury proroka Mohameda, to je skutečně kontroverzní spojení. Stejně jako humor, při kterém místy hořkne úsměv na rtech, neboť za ním je až příliš konkrétních zkušeností. Proč ale vlastně v postmodernu dneška nenatočit komedii, jejímiž hlavními protagonisty budou islámští mujahideeni, proč nearanžovat situační humor ve scénách sebevražedných atentátníků, proč se nezasmát lidské živé náloži explodující při zakopnutí, proč nekoukat na tuhle vzdálenou celovečerní sestřenici britcomů? Ale ano, proč ne, zvláště když humor funguje a komedie má zřejmý hlubší satirický a etický přesah. Jde tím demonstrovat právo na svobodu slova, v arabském světě také pěstují antizápadní propagandu (viděl jsem třeba stejně kontroverzní turecké agitky), politická korektnost jde protentokrát stranou. Buňka prostoduchých atentátníků je vykreslena s velkou mírou nadsázky, někdy je ale humor nahrazován pokusem šokovat až přes míru popisnými narážkami na homosexuální či jiné praktiky, většinou však spíše než vtipný je obsah snímku angažovaný, a to i přesto, že do velké míry jde jen po stereotypech západních představ o teroristické činnosti. Třeba u scény vkládání masivních šroubů a matek pro větší sílu třaskaviny (přičemž každý šroub je jmenovitě někomu věnován) spíš trne někde v zádech, než že by se člověk uvolněně zasmál. Čtyři lvi jsou vůbec především politikum, než jenom pouhá filmová zábava. Celý snímek vypadá místy hodně nízkorozpočtově, což ale není na škodu, posiluje se tím jeho pseudodokumentární charakter - roztřesená kamera snímaná z ruky, hudební podkres je minimalizován, stejně jako akčních trikové scény, důraz je kladen především na konverzační stránku, navíc autenticky působí i neznámé herecké tváře, přičemž casting byl zvládnut skutečně na jedničku. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejvýbušnější a nejnahláškovanější kostýmní film všech dob, po jehož dokoukání mám neodolatelnou tendenci se na eBayi mrknout po plyšovém modlitebním méďovi. Kdo zná Morrise již z dob Brass Eye, asi jen stěží uvěří, že tady zašel (co se nekorektnosti i humoru týče) ještě dále. Mnohem (ale jakože fakticky mnohem) dále. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Magořina. Já prostě nedovedu fandit teroristům, když plánujou útok na normální lidi. Vím, že je to komedie a ona je to doopravdy prdel, ale terorista mi nikdy nebude sympatickej a basta. Bohužel mi tato antipatie kazila požitek z filmu, který opravdu JE vtipný. Oni se tam totiž všichni chovaj jak naprostý kreténi, jak teroristi, tak policie a veřejnost. Scéna se zabitým wookie je geniální, ale i při zbytku skečů se budete smát nad tak neuvěřitelnou demencí teroristů, kteří by si mohli říkat Blbý a blbější a ještě blbější a už úplně retardovanej debil. Prostě to zvolilo ještě ostřejší a nekorektnější vyjádření nesmyslnosti dnešních konfliktů s islámem, než např. Sandlerův Zohan. Ke konci mi ale moc do smíchu nebylo. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

"Můžeš s ní píchat, ale nemůžeš ji zabít? Co to s tebou kurva je?" ... Nekorektní očista. I Love You Christopher Morris! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Smýšlíte o muslimech jako o lidech, kteří běhají okolo hory se zbraněmi a bombami? Ne? Možná je čas začít..... Jednoznačně jeden z nejukecanějších filmů, které jsem viděl. Ti, kteří neumí dobře číst, ať raději počkají na češtinu! Pokud teda nejste mudžahíd. Jinak se jedná o partičku magorů, kteří dělají neveselé věci, ale protože je dělají kreténsky, tak pobaví. Občas, ale já mám zřejmě problém s chytrými komediemi typu Muži s kozy..... Tohle sice beru jako parodii plnou ironie (asi nespíš), ale stejně si myslím, že odpalování kuffarů by si měli nechat na doma. Jednoduše řečeno – veselej film plný Mujahideenů, Džihádu a sebevražednejch atentátníků nedovedu nikam zařadit. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět film, kde umře Usáma Bin Ládin. 2.) Nevím, proč stoupenci Džihádu musí jíst SIM karty ,,za studena“. 3.) Chci rozpoznat, kdo je mučedník a kdo obyčejný rozmrdaný rajče. 4.) Mám strejdu v Pakistánu. 5.) Nevím, kdo je fazolomrd. PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ * ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Sasha Baron Cohen se může jít vysrat, dvakrát za každý školácký pokus o satiru bezpečného provařeného cíle. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Asi se ptáte, kde jsou naši staří známí, muslimští teroristé. Kampak se asi ti čerchmanti schovali? Neschovali se děti, ani neumřeli, zblbli. Skutečně, ročně zemře v Evropě a USA (bez Ruska) zřejmě menší množství lidí rukou teroristů než zahubí náhodně padající kokos mužů a žen na světě. Pracují naše tajné služby tak dobře? Je to s radikalizací otroků Aláha méně horké, než se tvrdívá? Nebo nedokáží uspořádat pořádný džihád dík nebetyčné neschopnosti, jíž oplývají? +++++ Jooo, známe tyhle historky o natvrdlých výbuchářích. V recenzích se zmiňuje nepovedený útok v Glasgow, který má určitě pro Británii větší význam, ale vzpomínám, že jeden palestinský vzal údajně s sebou jen své osnovače díky tomu, že bomba byla časována dle izraelského času, který samotní převozci považovali za odporně sionistický, jim vnucený. Díky tomu nedovezli nálož na určené místo včas, ba ani auto nezvládli opustit. +++++ Kdyby ovšem zůstali Čtyři lvi jen u toho, že ukazují tupost atentátníků, jistě by film neztratil svou milou nekorektnost, ani vtip, ale chybělo by mu něco, co Čtyři lvi posouvá trochu za rámec prosté taškařice pro zasmání. Se zalíbením jsem sledoval ideové i teologické zmatení hrdinů, jejich ochotu zastávat i nejabsurdnější prvky jistých výkladů a odnoží islámu. Odmyslím-li si s tím spojený, možný útlak, což nemusí být lehké, pak mi prohlášení: "Islám se hroutí, muslimové hrají na strunné nástroje," musí nutně připadat jedině směšné, stejně jako v muslimském světě více než u nás rozšířený fenomén opravdu ujetých konspiračních teorií. +++++ Scéna fingovaného útoku zase ukazuje, jak někteří lidé mohou získat sebevědomí tím, že mohou snadnou nahánět strach. Nabízí se tak možnost zbavit se frustrace z dlouhodobého historického neúspěchu zemí sunny, který dle některých jejich obyvatelé pociťují nebo jde o kompenzaci ryze osobní? Něco jako: "Ty máš prý bohatství, moc i štěstí, ale já v tobě stejně budím hrůzu?" +++++ Ale ani my, Evropané, nevycházíme z konfrontace se Čtyřmi lvi s čistým štítem. Naše média jsou přehnaně opatrná, aby snad nebyla nařčena z islamofobie nebo se nestala terčem horšího, než slovního útoku. Bezpečnostní složky se také párkrát "vyznamenávají", viz trilema wookie, bear, honey monster. +++++ Kromě příležitosti zasmát se neokoukaným vtipům si cením obzvlášť ještě jedné věci. Asi nejlepšímu filmovému navedení k tázání: "Kdo vlastně jsou ti teroristé?" Nene, nejde mi o odpovědi typu: "Neschopní troubové, kterým se do hlavy nevejde už nic než myšlenka na zabití pár něvěřících," nikoliv: "Ti co se činí podezřelými přehnanou snahou vypadat co nejvíc nenápadně, ani: "Paranoidní pošuci, co v každé paní s taškou vidí tajného." Opravdové tázání, které nedokázalo přinést tolik chválené Paradise Now, které jen jednu jednoduchou odpověď nahrazuje jinou jen mírně složitější, snad i pravdivější. Snad proto, že komedii ve její stylizovanosti nelze považovat za rovinně zrcadlící. +++++ S vedoucím lví buňky Omarem se to má jinak, složitěji. Doma na něj čeká nádherná žena, slušně vychovaný, milující, jej obdivující syn, zřejmě si slušně vydělává a navzdory Koránu 4:144 má za kamaráda obyčejného Angličana. Jeho vojáci, zdá se, nemají to štěstí a snad i on se cítí vykořeněný, ztrácející kontakt se svým původem. Terorismus tu přestává býtv bojem za věc islámu a lvi ani nikdy neřeší, jak jejich útok může této věci pomoci. Slepě, jako děti přijímají skutečnost, že tak se koná. Skorem náhodně volí cíle s účelem, co nejvíce ublížít kafírům. Ale někde uvnitř mě hlodá pocit, že ozbrojený boj pro ně představuje způsob socializace, zařazení se do nějaké společnosti, uznání jejich hodnoty podobně naladěnými kamarády a vlastně i možnost ty kamarády získat a udržet si je. V tom spatřuji jejich úděl, i přes hrůzy, které se chystají vykonat, jako dojemný. Nikdy bych nečekal, že mě nějaký film málem přinutí zaplakat pro vraha. +++++ Lvi se chovají jako nevinná, roztomilá lvíčata. Nevnímají následky svých činů, dokud není pozdě a když dojde na nejhorší, nedokáží se situací vyrovnat. A přece jsou vrahy, dětsky naivními, roztomilými, ale pořád vrahy. Když zabíjeli, nedokázal jsem se tomu smát a kdyby ano, asi bych to sobě i filmu vyčítal. Ani Faisalův-Forrestův osud nevzal mou bránici ztečí. Zprofanované, nadužívané zakopnutí nalezlo v komedii opět svou vážnost. Netvrdím, že tak vypadá skutečnost, ani že výše napsané nám film jednoznačně sděluje. Ke mně osobně však právě takto Čtyři lvi promlouvali. Samozřejmě mě také trhala na kusy bratr vrána, dej jí Aláh 72 vranních panen, mučedník, co narušil zásobování potravinami i nejlepší Mr. Gumby po Mr. Gumbym, Barry. +++++ Ale nezapomeňte, pořád tu jsou, omámeni mučednictvím, motivováni křivdami domnělými či skutečnými, přesvědčeni, že Alláh bude za pár mrtvých nevěřících psů rád a světu bez nich bude lépe. Z nějakého důvodu jim však nejlíp jde zabíjení jejich vlastních nebo alespoň jim bližších lidí. Záměrně, ne jako lvi ve výcvikovém táboře. Přesto se jim ale můžeme smát. () (méně) (více)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No jednoduse receno, demence tu pravdepodobne dosahla maximalni hodnoty. Nastesti ne ve stylu prcicek a podobne, tady mame dost zavazny tema, kde i pres fakt, ze to je komedie, clovek se musi zamyslet, ze takovy hovado muze klidne vedle nej bydlet a spolu s faktem, ze pravdepodobne nebylo dost penez a cely to tak vypada dost lacine a ma to neznamy herce, coz ale ve vysledku podporuje syrovost, tak to proste vyzniva vcelku zavazne. Jenze taky to je cernocerna komedie, kdy banda radoby teroristu nema nic lepsiho na praci, nez se celej den nekde poflakovat a vymejlest jak sestavit bomby a co vyhodit do vzduchu. Problem je, ze vsichni do jednoho jsou totalne vymlety, takze se neustale dohadujou, neustale si nadavaj a film pro nejaky to fuck nejde daleko a hlavne neustale neco zesiraj. Proste zavazny tema podany zabavnou formou a ve vysledku 90 minut originalni komedie a naprosto ultimatnich hlasek. "Vyhodime do vzduchu internet" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ty ses tak blbej narodil nebo nás zkoušíš? Modli se tím směrem. Mekka je támhle." Nechodím v neděli do kostela, mé ucho se nedočkavě nenatahuje za muezzinovým hlasem, nevedu intelektuální hovory s Buddhou o ušlechtilý osmidílný stezce, vyhýbám se pohledům na Sál království a nevěřím ani v nekonečnou sílu americkýho dolaru. Můj atheismus by však vzal rychle za svý ve chvíli, kdy by se nějací idioti pokusili spáchat džihád na můj milovanej internet. To by chlapci rychle poznali mou víru v neomylnost pistole Glock a účinnost střeliva ráže 9mm Luger. Pokud by však všechny teroristický útoky měly za následek tolik uvolňujícího smíchu, jaký nabízejí Čtyři lvi, tak ať si klidně čas od času nějakou tu drogerii nebo maratón do vzduchu odpálí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Strašná ďaha! Závažné, provokativní a od začátku velmi problematické téma je v průběhu neustále zesměšňováno (z pohledu fanatiků i společnosti okolo) aby se ve finále proměnilo ve velmi krutě a drsně zvrhlou explozivní frašku, u níž skutečně nevíte, jestli se smát, nebo brečet. A nejzvrhlejší na tom všem je, že hlavním hrdinům začnete velmi záhy zcela otevřeně fandit... Christopher Morris odvážně tnul do živého, jako už dlouho nikdo a podařilo se mu to na výbornou... Nebýt pomalejšího rozjezdu, je to na plný počet. Slovní přestřelka ohledně zastřelení Wookieho je mimochodem absolutely fuckin' EPIC!! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi nekorektní, velmi britské, velmi černé a velmi humorné. Přesto mám pocit, že takhle ten amtérský džihád může vypadat v reálu, jako když se někdo pokouší v letadle sirkami zapálit plastickou trhavinu v podrážce nebo nacpe auto zábavní pyrotechnikou. Člověku se přitom vtírá do hlavy srovnání s jiným bojem, zachyceným ve filmu Paradise Now. Zatímco tam hlavní postavy věděly naprosto jasně, proti čemu bojují, tihle hrdinové svaté války vědí o Koránu akorát co se dočetli v dětském leporelu, jejich vlastní život nemá s náboženskými pravidly nic společného, ale strašně chtějí dokázat něco velkého, aby jejich život nebyl tak na hovno. Byť by to znamenalo smrt. A co může být větší než pořádná prda mezi výdobytky imperialismu. Zajímavé je, že policie to schytává ve filmu úplně stejně. "Je Wookie medvěd?" ()

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama