Reklama

Reklama

Občan Havel - Kandidát, Dusno

Obsahy(1)

Vytvořit čtyřhodinovou verzi dokumentu pro televizi byl ještě původní nápad Pavla Kouteckého," říká Jarmila Poláková, producentka nejnavštěvovanějšího českého dokumentu Občan Havel. Po Kouteckého tragické smrti se stejně jako v případě celovečerní verze pro kina ujali tohoto úkolu režisér Miroslav Janek se svou ženou, střihačkou Toničkou Jankovou. V dílech pojmenovaných Kandidát, Dusno, Krize a Odcházení se seznámíme s řadou zajímavých zákulisních scén, které se do filmu Občan Havel nevešly; ať už jde o cesty bývalého prezidenta po světě i po Česku, události spojené s výzvou Děkujeme, odejděte, krizi České televize, pražské zasedání MMF, summit NATO či neformální setkání disidentů pozvaných Havlem na šneky. Při sledování mnoha scén musí divák před Havlovou otevřeností a schopností ?jít s kůží na trh" v duchu smeknout. Velký prostor má ve snímku také dobové televizní zpravodajství, které výmluvně ukazuje vývoj České republiky během Havlova prezidentského období. (Jeden svět)

(více)

Recenze (8)

RomeroIsGod odpad!

všechny recenze uživatele

Humanitární bombardér Václav a dvě hodiny jeho pseudointelektuálních keců. Ale že bychom se dozvěděli o předávání moci v 89´, o likvidaci zbrojního průmyslu, o Krylovi nebo nedej bože o Srbsku, to ani omylem. Prostě levičáckej alkoholovej vejlet na hrad, za nadšenýho tleskání šašků. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Supeeer Dokument vyvažuje, fakt, že je tu málo soch i laviček Vacláva Havla. Mě by vůbec nevadilo víc takových dokumentu, mnohem víc než jich je. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Hodnocení u tohoto filmu nelze brát vážně, protože to tu zjevně ovládli chudáčci s chorobnou potřebou sdělit světu, jak je jejich nenávist / fascinace k Havlovi nekonečná. Těžko říct, jestli vůbec tuhle 4hodinovou verzi viděli. Zvlášť u těch nenávistníků, co se zmůžou v komentářích jen na 100x vyvrácené "humanitární bombardování", bych o tom dost pochyboval. Každopádně je to ale prvotřídní dokument, podle mého názoru ještě o něco lepší než původní 2hodinový film, protože umožňuje člověku nahlédnout na tehdejší události v plné šíři. - Pokud vás politika nezajímá, tak to neoceníte, ale to snad dá rozum... když vás nezajímá podmořské bádání, tak si přece taky nepustíte 4hodinový dokument o Cousteauovi. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Občan Havel (ne)eticky skonal, když zaměnil vypůjčené od husitů a doplněné v duchu hippies heslo "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí" oxymóronem "Humanitární bombardování". ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Rozšírený dokument so scénami, ktoré sa nevošli do pôvodného dokumentu Občan Havel. V tomto prípade má zmysel aj rozšírená verzia, pretože na Havla sa skrátka dobre pozerá. V časti Kandidát sa o politike veľa nedozvieme, prevláda pozitívna nálada z revolúcie, radosť z úradu a snaha robiť zmeny. Potešia nezostrihané zábery zo zákulisia, z príprav na tlačovky, kde je autenticky vidieť zmýšľanie zúčastnených. Mierne prekvapujúce sú momenty, kedy mu detailne záleží na forme - na vizáži ako jeho samého tak priestoru, v ktorom sa tlačovka či stretnutie bude odohrávať. S tým možno súvisia prvé náznaky nepochopenia systému, resp. sklamania z neho, z ľudí...ktorí nerozumejú a on potrebuje donekonečna vysvetľovať a zároveň hľadať formu, ako na to. Kandidát vrcholí historickým príjazdom Billa Clintona do Prahy a nezabudnuteľným posedením v jazzovom klube. No predstavte si to teraz, v prípade Trumpa a Zemana. Veľké sympatie idú takisto Olge Havlovej, z ktorej srší láska, štátnickosť a zároveň milá, no pevná ženská ruka. Druhá časť Dusno je politická viac, no so zameraním skôr na domácu politiku, a prvé voľby, t.j. Klaus vs. Zeman v 96tom. Nálada opadáva a nastupuje sklamanie z vývoja domácej politiky a z celkového pôsobenia v úrade. Z pôvodného dokumentu je tu viacero scén. Film končí prvým volebným obdobím a rozhodovaním sa v pokračovaní či nepokračovaní prezidentstva. Dynamika dokumentu mierne a pochopiteľne pokuľháva, keďže sa jedná o sériu nezostrihaných záberov, no v časovej súslednosti. Skrátka veľmi príjemné pozeranie na dobu v podstate už dávno minulú a dnes nepredstaviteľnú. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama