Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Šachisté jsou určitě zajímaví lidé a v určitém smyslu geniální. Skoro si člověk říká, proč úsilí věnují jen do hry. Tvůrci filmu "Pawn Sacrifice" udělali to, co bylo potřeba. Natočili historickou událost zajímavě, a to jak z pohled postav, tak i z pohledu jejich šachového souboje, kdy ten je v závěru skutečně strhující. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jistě, dalo se čekat, že si někdo počká až Fisher zemře a teprve potom o něm natočí film. On sám by totiž s tímto pojetím nepochybně nesouhlasil. A to se přitom tvůrci drželi velmi zpátky a prezentovali ho jen jako psychicky nemocného člověka. A ještě nepřímo. V mnoha ohledech je tento film jen plytké připomenutí jedné z nejkontroverznějších šachových partií. Americký cirkusák, proti staré škole. Chybí mi nějaký boční pohled, vyhraněnost, teorie...prostě odvaha ukázat Fishera jako nesnesitelného génia, se kterým mnoho lidí manipulovalo, aby ho mohli použít jako pěšce ve studené válce. A to přestože byl psychicky narušený a měl být pod prášky...což jak trefně poznamenal jeho sekundant, by bylo jako zalít pramen betonem. A to se v okamžiku, kdy se z této bitvy stala mezinárodní událost, vládě nehodilo. Taky mohli tvůrci přijít s teorií, že měl Fisher pravdu a jeho paronoia byla jen důsledkem opravdových snah ho rozhodit. Mohlo to být zamyšlení, že pokud má někdo IQ 180 a jeho mozek funguje na jiné úrovni, tak podvědomí vyprodukuje nejpravděpodobnější scénář...že je kolem mnoho nepravd a manipulace, že se jeho úsudek blíží pravdě víc, než by se zdálo. Dnes by Fisher patřil k jádru největších konspirátorů, stejně jako kdokoliv, kdo vidí rozpory a lži v mainstreamovém zpravodajství. Přestože hraju šachy víc než 35 let a IQ mám jen 116, pomáhají mi šachy zachovat si odstup od různých tvrzení a propagandy, díky nim se snažím dívat na svět z perspektivy a hlavně vím, že život nabízí mnohem víc možností, křižovatek a kombinací, než deska o 64 polích. Možností jak by to mohlo být doopravdy, je hodně. Podvědomě mi Tah pěšcem připadá jako slaboučký odvar událostí, které před padesáti lety hybaly jak politikou, tak světem šachu. Asi by mě víc zajímal film o Spasskim, resp. jeho pohled na Fishera, tlaky, které na něj vyvíjela strana... . Nebo ještě líp, nějaká třídílná minisérie, první epizoda Spasskij, druhá Fisher, třetí jejich bitva. A možná i nášup v podobě jejich odvety po mnoha letech, za kterou už ale vláda Fishera neoslavovala, ale naopak donutila k vyhnanství a zbavila ho občanství. Ovšem takový seriál ne v režii USA, ani Ruska...ta propaganda je zřejmá na obou stranách...dnes stejně, jako v sedmdesátých letech. Pokud jste důvěřiví, nejspíš vám bude stačit skvělý výkon Tobey Maguira a atmosféra té doby. Já to tak nemám, navíc to bylo celé tak nevtahující a postava Fishera ploše nesympatická... . ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj šach môže byť niekedy napínavý, hoci som pôvodne myslel, že ma bude len napínať z hereckého výkonu Maguirea, čo sa mi aj potvrdilo, ale to on za to tentoraz asi nemohol, tá postava bola tak napísaná. Takže sympatie k Bobbymu minimálne, avšak záverečné snímky z reality boli pre mňa asi najzaujímavejšie a chuť mi trochu z danej osobnosti napravili, pričom je smutné, že inteligentným tento svet nepraje a môžeš byť múdry ako len chceš, kľudne skončíš ako tulák, bezdomovec, vlastnou krajinou, ktorú si reprezentoval opľutý. Zároveň platí to večné: génius je vždy tak trocha aj blázon. A nielen trocha. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Šikovnej kluk, ten Maguire. Člověk díky němu i uvěří, že starat se o něj v průběhu turnajů musela bejt větší řehole než dělat tour managera GG Allina. Taky, společně s tím, že Zwickovi se podařilo díky střihu a mnoha rozličným kamerovým úhlům, vytvořit z šachových zápasů skutečně napínavé sekvence, je to ten hlavní důvod proč chválit. Potěší i rezignace na určitou idealizaci protagonisty a nebudeme ochuzeni ani o jeho názory na Židy, ze kterých by takovému Adamu Bartošovi uletěl punt z kalhot. Věřte mi, že prosadit takovou postavu v zámoří musela být dost fuška. Co mě mrzí je ale hlavně nedostatek odvahy skutečně zaplnit tento životopisný film čtyřmi esenciálními postavami, takže musíme s Fischerem projít skrze několik zbytečných epizodních scének, které slouží jenom k tomu, aby se mezi jednotlivými vedlejšáky přepínalo při napínavém finále, na které se všichni dívají v televizi. Jako by se film bál, že není schopný onu důležitost a vypětí šachové partie století předvést sám o sobě. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Bobby Fischer - šachový veľmajster i so svojimi čudáctvami, či duševnými poruchami, nemá spracovaný film, podľa svojho GUSTA, tak akoby si zaslúžil, čo je veľká škoda, lebo film ma tak štval, že som mal chute poslať Edovi Zwickovi - E - Mail, že je BLB ! Bohužiaľ, film nefunguje, spočiatku má svieže TEMPO, akonáhle sa objaví - filmový Fischer, alias - Tobey Maguire, film ide totálne z kopca, bez väčšieho záujmu zo strany diváka. Otravný, divno - režírovaný, zahraný i napísaný film, ktorý mal mať vyššie ambície, ako v podaní týchto tvorcov, kedy sa to takmer nedá stráviť. Hra - šachy, je náročná po psychicky - logickej stránke, vtedy treba myslieť o krok pred súperom, Bobby bol veľký čudák s talentom, TALENT - chýba filmárom, ktorí to zbúchali narýchlo. Edo ma sklamal na plnej čiare, k nemu sa už len tak nevrátim... Zbytočnosť ! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Po Fischerovom (Tobey Maguire) návrate ako majstra sveta 1972 do New Yorku sa konal Deň Bobbyho Fischera. Objavil sa na obálke Sports Illustrated s americkým olympijským víťazom v plávaní Markom Spitzom. Členstvo v americkej šachovej federácii sa v roku 1972 zdvojnásobilo, a vrchol dosiahlo v roku 1974; v americkom šachu sa tieto roky bežne označujú ako „Fischer Boom“. Tento zápas pritiahol celosvetový záujem viac ako ktorýkoľvek šachový šampionát predtým alebo potom. (Raccoon.city)
  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v USA, Kanade a taktiež na Islande. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama