Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování, které začíná tam kde minulý díl končil. Jenže už jen recykluje to co v Měděné věži fungovalo na výtečnou. Ano, stále jsou tu kvalitní herci, majestátné podhůří Vysokých Tater, ale chybí tomu ten náboj "kamarádství nade vše", na kterém původní snímek stál. Scénář je relativně nudný a nezajímavý, hudba naprosto totožná, lokace shodné. Celé je to takové zhola zbytečné, pěkně zahrané nic. Koukat se na to dá, ale kvalitativně je to podprůměrný snímek. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý raz môže skončiť v medvedej koži.“ Medená veža je Pán film. Film s  úžasnou mystickou horskou atmosférou, nádherným scenárom (o priateľstve a jeho zničení, o ženách a mužoch atď.) a v neposlednom rade obsahuje fantastické herecké obsadenie. Nanešťastie, o rok neskôr niekomu prišiel na um strašný nápad: nakrútiť pokračovanie. Nuž a tak sa preživší hrdinovia (inak výborní Ivanovia Rajniak a Mistrík, ale takýto zlý scenár nemali ani oni dvaja príliš veľkú šancu zachrániť resp. zamaskovať a to sa fakt snažia) vracajú na staré miesto. Z väzenia. Dobrý začiatok, ale bohužiaľ scenár sa následne rúti po nevydarených koľajniciach. Muži sa chcú vrátiť na „svoju“ chatu, lenže majú natoľko negatívne vzťahy s nadporučíkom Pardekom (z ktorého ani formát Vladimíra Müllera nedokázal urobiť realistickú postavu), že musia zísť dole do mesta. A tam... nič. Trocha pošpásujú s Prašivcom (Július Vašek), ponaťahujú sa s Pardekom, raz za čas sa im pod nohy primotá veselá sedemnásť a polročná nezbednica (19-ročná Andrea Čunderlíková) a to je asi tak všetko. Nevydarený je nanešťastie nielen scenár (nakrútiť pokračovanie o Medenej veži bez Medenej veže je blbosť), ale i réžia (smutným paradoxom je, že režíroval autor originálu). Nič nesúvisí s ničím, veci sa dejú kvôli scenáru, nie kvôli postavám. Postavy, ktoré sú od samého začiatku líčené negatívne, máme odrazu ľutovať a vidieť v nich človeka, kým postavy, ktoré sa silou mocou vzpierajú zjednodušujúcej charakteristike dobrý/zlý, sú nútené zrazu robiť veci, ktoré z nich robia figúrky bez psychológie. Že sa raz za čas ozve monumentálny hudobný ústredný motív, že dialógy odsýpajú („Čo sa toľko kolíšeš!“ – „Nevedela som, že sa nemôžem.“), že príroda je nádherná a že herci sú príliš veľké formáty na to, aby pokazili aj nekvalitne napísané postavy, je len taká drobná poľahčujúca skutočnosť. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie Medenej veže recyklovalo hlavný hudobný motív, postavy a zliezlo nadol nielen z hory do doliny ale aj kvalitatívne. Pritom to tak nemuselo byť. Takmer 2/3 času ukazujú postupný rozklad ľudí, ktorým zobrali zmysel žitia. Pašovacie fóriky sú len unavenou reakciou smutných chlapov. Umelecká filmová štúdia postupného alkoholického rozkladu sklamaných a mocou utlačených by bola skvelou poctou všetkým potácajúcim sa troskám, ktoré kedysi zažívali hviezdne hodiny, a ktorých sú plné odumierajúce stredoslovenské dediny. Podanie pomocnej policajnej ruky sľubne sa rozvíjajúci motív spoľahlivo znormalizovalo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok s idylickým názvom "Orlie pierko" je volným pokračovaním filmu "Medená veža". Pod oboma tímito titulmi je podpísaný jeden z najlepších slovenských režisérov, Martin Hollý ml. Oba patria medzi to najlepšie, čo sa u nás natočilo. Ale predsa len toto pokračovanie je o poznanie slabšie ako jeho takmer dokonalý predchodca. Ivanovia, Mistrík a Rajniak, sú fajn, no Štefan Kvietik a Emília Vašáryová (Pirin a Saška) mi tam citeľne chýbali. I tak som rád zhliadol ako sa ďalej vyvýjali osudy dvoch tatranských horalov, pudového Valéra a rozvážneho R. *** ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie slovenského veľkofilmu Medená Veža (1970). O málinko slabšie, ale nedalo sa hodnotiť horšie. Rovnako ako prvý diel, je možné označiť tento film za jeden z najlepších slovenských filmov. Celkom dobrý scenár, nádherná príroda, zaujímavé osudy hlavných predstaviteľov, ale najmä neúprosný boj medzi dvojicou chatárov a neústupčivým nadporučíkom Pardelom, musí svojou dramatickosťou upútať každého diváka. Brilantné výkony podali najmä hlavní predstavitelia Ivan Rajniak a Ivan Mistrík. Škoda že v tomto pokračovaní už nieje Pirin (Štefan Kvietik) a často rozmýšľam, aké by to bolo, keby bol aj v tomto dieli. Bolo cítiť z dvoch kamarátov, že im ich priateľ chýba a celkovo bol preto tento diel viac taký depresívnejší. V závere komentáru pochválim "Fantomasovskú závodnú scénu" ktorá proste nemá chybu a v dnešnej dobe vie riadne pobaviť. Rovnako ako škodovečka, ktorá vytiahla 140km/h. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

I když se ze začátku může zdát, že se pokračování skvělého horského dramatu kompletně přetočilo v komedii, postupný vývoj přinese daleko více než jen zákeřně, ale s humorem se mstící dvojici kamarádu ze Ztracené doliny. Krásnou Emilii střídá nádherná Andrejka, herecký souboj Vlada a dvou Ivanů je vynikající a nakonec i velmi slušného dráma se zde dočkáme. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Příběh je to chatrný, dialogy nevzletné, ale Ivanové hrají neskutečně dobře. A navíc mému oku značně lahodil pohled na Vlado Müllera v uniformě SNB. Dodávám že od prvních vteřin jsem si říkala, že nemusím příliš přemýšlet, kdo je autorem hudby. Liškova kvalita je nepřeslechnutelná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Orlie pierko je voči Medenej veži niečím podobným, ako Psycho 2 voči originálu. Aspoň to je môj osobný pocit. Robí mu doslova medvediu službu. Čo je proti krásnym zasneženým veľhorám a šlapaním na ich vrcholy hotelový bazén a bitka pri ňom? Dej je vycucaný z prstu, vlastne končí tam, kde začína, jedna osoba iba zmení názor na vec, čo vytuší každý "priemerne dávajúci pozor" divák. Možno to má nejaký zaujímavý nostalgický podtext ohľadom neviem čoho, (ako píše Radko) ale vôbec sa mi v prípade takéhoto nudného filmu o tom nechce rozmýšlať. Podivnosť celého projektu je zaklincovaná jeho mierne pedofilným nádychom. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

V Orlím pírku se vracíme do Ztracené doliny, ve které se odehrával příběh Měděné věže. Nerozluční kamarádi dostávají lekce pokory a musí si projít nejednou nesnází, aby se nějak protloukli. Poetika z prvního dílu se více či méně vytratila a zbyl jen jakýsi pokus o navázání na přetrženou nit. Na příběh, který už skončil. Snaha o komické odlehčení, které se střídá s dramatickými scénami se bohužel nevyvedla příliš dobře. Skvělé herecké výkony a silné scény, které měly svůj potenciál, byly promrhány a naředěny plytkou břečkou, která vyplnila hluchá místa. Nicméně se na to dalo koukat a konec přeci jen pohladil na duši. 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Poetika prvního dílu nevyšuměla, jen mezi baladou prosvítá i lehká romance s pár satirickými verši.  Kromě hledání nového smyslu života a zjištění, že nic takového neexistuje mě bavil ale snad i jediný lehce záporný esenbák v československém filmu v podání  Vlada Müllera, jehož počáteční nadutost dostává díky srandičkám navrátivších se kamarádů řádně na frak.  Orlie pierko je lehká smířlivá tečka za původně smutným příběhem, proč ne. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým úplne iný film ako MEDENÁ VEŽA. Žiadny konkrétny príbeh, len nové osudy (scénky) hrdinov z predošlého filmu (do skutočných hôr sa tentoraz takmer nedostaneme). Opäť však výborne fungujú herci a ich poňatie chlapskej cti, závisti a priateľstva... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(3x) Medená veža bol film so smutným príbehom, končiaci samovraždou jedného z hrdinov a depresívnym zakončením osudov ďalších dvoch hrdinov, vyústených do dvojročného väzenia. Kladol som si otázku, či takýto film s relatívne uzavretým príbehom môže mať dobré pokračovanie. Konec pochybovania bol po prvých minútach na mieste, keď sa z druhého dielu prekvapivo vyvinula výborná komédia s prvkami krimi a dobrodružného filmu. Orlie pierko je film o znovuhľadaní šťastia a radosti po tragických udalostiach, o slovenskom humore, užívaní si života, ale i o poznaní hraníc slušného správania a prostom ľudskom pochopení tých druhých. Za doprovodu hudby Zdeňka Lišky sa rozbieha veľká podvodnícka šaráda, ktorá sa nesie v duchu podobnej atmosféry ako komediálne diely Hříšních lidí alebo Majora Zemana. Ivan Mistrík a Ivan Rajniak vytvorili tragikomickú dvojku malých-veľkých zlodejíčkov, ktorí sa po pobyte vo väzení chcú začleniť späť do normálneho života, hľadajú ľudské pochopenie, ale prenasleduje ich smola. Podarí sa im to nakoniec? Pozrite si film... Mimochodom osobité kúzlo tomu dodala ako hosť i česká kráska Andrea Čunderlíková. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pokračování Medené veže se zbytečně neohlíží zpět, ale sleduje návrat hrdinů do života. K tomu výborně slouží už úvodní fašiangová scéna. Zajímavý je motiv medvěda jako turistické atrakce. Hořká komedie o přátelství. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slabšie ako Medená veža, tá mala silnejšiu atmosféru. A bez Kvietika a Vášáryovej to je citeľné oslabenie hereckého ansámblu, hoci Rajniak s Mistríkom či Müller sú samozrejme jednými z top hercov, akých sme kedy mali. Známa vtipná scénka sa stala legendárnou a platí pre nositeľov nepohodlných názorov dodnes: Všetci ste počuli. Vyhrážal sa, že pašovať neprestane. - Že pašovať ? Ja som nič nepočul. Dedo Šimek, a vy ste počuli niečo ? - Ja synak, ja som ti hluchý ani poleno. Cha, cha, cha ... - Ani som tu dnes nebol. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Orlie Pierko je iné ako Medená Veža, samozrejme tvorcovia a postavy ostávajú nezmenené (ale tak isto sympatické:). Upustilo sa od baladičnosti, tragiky a poetiky Medenej Veže a viac sa vsádza na humor. Nie tak silné a pamätné ako fenomenálna prvá časť, ale ako odychovka viac než dobré. Btw Ivan Rajniak bol skvelý herec! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Úprimne neviem, prečo má toto pokračovanie podstatne nižšie hodnotenia ako Medená veža. Možno tu nebol taký vážny rozprávač s vetami typu "Ako veľa sa nadrieme, kým o všetko prídeme." a podobne, pretože sa tu ani nestali také zásadné (rozumej smutné) veci, ako v prvom príbehu. Ale aj tak si myslím, že presne viem, čo tým chcel autor povedať. Išlo o tápanie dvoch kamarátov po strate tretieho; a takisto tápanie pri hľadaní nového zmyslu existencie, keď im bol odobraný ten predošlý, v podobe obľúbenej práce kúsok od neba. A občas som tu našiel presne to, čo mi v prvej časti chýbalo. Genius loci bol napríklad vo väčšej miere, pretože sa hlavní hrdinovia občas premiestnili z tej ich vtáčej búdky aj do doliny či lesa, a tak sme si mohli Tatry lepšie prehliadnuť. Že sa tentokrát nešli všetci zblázniť z jednej ženy, ale žena z jedného z nich, vnímam ako úmysel. A po smrteľne vážnej jednotke, v podstate aj ako príjemnú zmenu. Tak ako aj celú náladu filmu, v ktorom je síce "len" viac menších udalostí, ale taký by bol asi aj prirodzený vývin osobností v reálnom živote, po tom všetkom, čím si už prešli. Dokonca by som povedal, že sa mohli krotiť ešte viac. Boli to proste živly a ja som im to závidel. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování Medenej veže je sice stále drama,ale tentokrát se v něm vyskytují i prvky komedie a celkový výsledek vůbec není špatný.Jistě Medená veža byla určitě lepším filmem,ale i tento snímek se mi líbil,hlavní rozdíl spočívá v tom,že tentokrát jsem se víc zasmál a dramatická zápletka je trochu slabší,každopádně zůstala hlavní dominanta obou filmů-Vysoké Tatry,záběry na ně jsou nádherné,a kdybych byl Slovák,cítil bych větší hrdost než Američan,když sleduje filmy jako Četa nebo Černý jestřáb sestřelen. ()

Reklama

Reklama