Reklama

Reklama

V Dublinu 19. století žije Albert Nobbs, excentrický muž středního věku. Pracuje jako číšník v Hotelu Morrison, který řídí nekompromisní Marge Bakerová. Albert pracuje tvrdě a šetří peníze aby si jednoho dne mohl koupit trafiku a žít vlastní život. Nemá na světě nikoho, kromě svých spolupracovníků. Albert (Glenn Close) je totiž žena, která více než třicet let předstírá, že je mužem. Je mužem, který má své tajemství a ženou, která má svůj sen. Jednoho dne najala paní Bakerová malíře jménem Hubert Page (Janet McTeer), aby vymaloval jeden z pokojů v hotelu. Přinutí ho, aby na jednu noc, dokud nedokončí práci, sdílel Albertovu postel.  Hubert zjistí důvod, proč s ním Albert nechtěl sdílet pokoj. Odhalí mu vlastní- stejné tajemství. Skrývá se v mužském převleku před svým tyranským manželem. Oba jsou uvězněni ve vlastní pasti... (TV JOJ)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (139)

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že Glenn Close mě přesvědčila o tom, že umí zahrát mužskou postavu. Ale to je tak všechno. Jinak celkově film má velmi jednoduchý příběh a prosté hlavní postavy, o kterých toho moc nevíme, netušíme, co se jim honí hlavou.Hosté Mirrisonova hotelu mi jsou nesympatičtí, namyšlená, zbohatlá buržoazie. Film je natočen s nadhledem, citem a hlavně disponuje jednoduchostí, díky tomu jsou necelé dvě hodiny ke zhlédnutí filmu přijatelné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to dobře natočené, o postavy jsem se celou dobu zajímal, ani na moment jsem se nenudil a dokonce jsem si tu našel pár silnějších scén, ale na druhou stranu to má nejednu do očí bijící vadu, které to stahují dolů. Proč si Albert tak často povídá pro sebe? Má to snad jiné opodstatnění než to, že je potřeba divákovi tohle přesně říct a García nevěděl jak jinak? Většina postav není dostatečně prokreslená, s hudbou se pracuje krapet manipulativně, závěr je sice nečekaný, ale krapet divný a nedotažený (to se fakt o Alberta nikdo nestaral? i když byl součástí rvačky?), Janet McTeer sice hraje úžasně, ale chlapa jsem jí ani na moment nevěřil a celkově se to jakoby bojí být údernější a přirozenější a spíš se to snaží zalíbit širšímu okruhu diváků. Já bych rád dal i čtyři hvězdy, ale vystavěné je to poněkud vachrlatě a i přes velké klady to na vyšší hodnocení nevidím. Ale silné tři jsou taky fajn, vzhledem k tomu, že jsem se obával kostýmní romantické nudy a prostinkým dějem. Silné 3* ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

Albert Nobbs funguje pouze ve dvou ohledech - v obou případech jde o herecké výkony, v obou případech o role žen hrající muže. Glenn Close je (dle očekávání) vynikající, zastiňuje ji však Janet McTeer, která je uvěřitelnější jako chlap, a přesto má zřetelné a citlivé ženské jádro. V ostatních směrech Nobbs zůstává velice daleko za očekáváním. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tenhle film určitě není jeden z těch běžných. Albert Nobbs je oficiálně chlap, ve skutečnosti ženská. Nejhorší je, že ve filmu není jedinej a chvílemi jsem si během filmu přišel, jak když bych sledoval nějaké panoptikum Jedličkova ústavu. Každopádně nápad vypadal dobře, zpracování už bylo horší. Atmosféra Dublinu se mi úplně nelíbila podle představ a celé to bylo od začátku do konce dost nudný. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Glenn Close coby Albert Nobbs... Nemohu si pomoci, ale toto byl podle mě výkon hodný Oscara. Docela dobře chápu, že většina diváků od tohoto filmu očekává něco ve stylu "cesta do hlubin transvestitovi duše à la 19.století," ale nejsem si jist, zda něčím takovým tento snímek skutečně je. García se k tématu postavil se značným odstupem a rezervovaností a výsledkem je překvapivě naprosto skvělá, působivá podívaná bez (dnes už takřka nezbytné) umělé emoční kotvy, která by nás táhla na dno moře laciného sentimentu. Zároveň však věřím, že většiny lidí se příběh Alberta Nobbse alespoň trochu dotkne. I bez této berličky. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v irském Dublinu a Wicklow. (Saku)
  • Roli Helen měla původně ztvárnit Amanda Seyfried, postavu Joa zase Orlando Bloom. Oba však natáčení opustili z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2011 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)

Související novinky

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

20.03.2010

O tom, že je Glenn Close vynikající herečka, se nemusíme dohadovat. Přestože by měla sbírat nominace a Oscary s frekvencí Meryl Streep (neříkejte mi, že jste si je nikdy nespletli), má na kontě jen 5… (více)

Reklama

Reklama