Plakáty
Rževská bitva byla krvavá operace, která probíhala od 30. července do 1. října 1942. Spolu s druhou rževskou bitvou, nazvanou jako Operace Mars, se těmto bojům říká „Rževský mlýnek na maso.“ Po bitvě u Moskvy a sovětském protiútoku byla na přelomu let 1941 a 1942 německá vojska zahnána na západ. U měst Ržev a Vjazma byl vytvořen výběžek, který Rudá armáda při této ofenzívě nezlikvidovala. Ten byl postupně stále více opevňován, aby odolal sovětskému tlaku. 30. července zahájila sovětská vojska ofenzívu, která měla Němce z tohoto prostoru vytlačit. Dosáhla sice dílčích úspěchů, ovšem po krvavých bojích byla akce 1. října ukončena. Ztráty se nikdy nepodařilo objektivně vyčíslit, ale na obou stranách fronty dosáhly až k tragickému počtu půl milionů padlých vojáků. (oficiální text distributora)
Malarkey
Člověk by si řek, Ržev...nějaká bezvýznamná bitva. Taky dost možná velká chyba samotného Stalina. Na frontě tehdá padlo 300 tisíc Rusáků, víceméně uplně zbytečně. Ale oni si to stejně museli trošičku přikreslit. Pravda ale, že to na tu dobu alespoň vypadá trošku věrohodně, ale když už bych chtěl o Rževu příště něco vědět, tak spíše z knížek nebo z dokumentů. Tenhle film mi toho příliš neřekne.(7.7.2010)
Ampi
Na to, že se to točilo v roce 1981 v době války v Aghanistanu a uřádovaní Brežněva se tam objevuji docela dovažné prvky. Možná si veteráni těch bojů řikali, něco podobného jsem zažil, ale dopadlo to jinak.(8.6.2010)
Terva
Jak je historicky dáno - bitvy o nejméně známá místa jsou nesmazatelně vepsána do osudů místních obyvatel.(14.8.2011)
Všežrout
Po nedávno vydaném Sboru generála Šubnikova (natočen o rok dříve) máme možnost vidět další snímek, který se více než o spektakulární znázornění vojenských operací zaměřuje na jednotlivce ve víru válečného běsnění (v originále se film jmenuje po hlavní postavě Sashka). Nečekejte od něj žádné masové scény a patetické proslovy, ale jen bláto, krev a zmar...(22.6.2010)
raduna01
Velké zklamání. Popis filmu k samotnému děju moc nesedí, sověti určitě v té době uměli natočit kvalitnější válečné filmy.(10.9.2010)
ujec
Ako aj v iných prekladoch názvu filmov, aj tu je chyba. Film sa volá Saška. Bitka o Ržev tu nie je hlavným motívom. Je to skôr pohľad do duše radového vojaka.(5.10.2011)
| Na DVD od: | 29.03.2010 Řitka video |
|---|---|