Reklama

Reklama

Bitva o Ržev

všechny plakáty

Obsahy(1)

Rževská bitva byla krvavá operace, která probíhala od 30. července do 1. října 1942. Spolu s druhou rževskou bitvou, nazvanou jako Operace Mars, se těmto bojům říká „Rževský mlýnek na maso.“ Po bitvě u Moskvy a sovětském protiútoku byla na přelomu let 1941 a 1942 německá vojska zahnána na západ. U měst Ržev a Vjazma byl vytvořen výběžek, který Rudá armáda při této ofenzívě nezlikvidovala. Ten byl postupně stále více opevňován, aby odolal sovětskému tlaku. 30. července zahájila sovětská vojska ofenzívu, která měla Němce z tohoto prostoru vytlačit. Dosáhla sice dílčích úspěchů, ovšem po krvavých bojích byla akce 1. října ukončena. Ztráty se nikdy nepodařilo objektivně vyčíslit, ale na obou stranách fronty dosáhly až k tragickému počtu půl milionů padlých vojáků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Člověk by si řek, Ržev...nějaká bezvýznamná bitva. Taky dost možná velká chyba samotného Stalina. Na frontě tehdá padlo 300 tisíc Rusáků, víceméně uplně zbytečně. Ale oni si to stejně museli trošičku přikreslit. Pravda ale, že to na tu dobu alespoň vypadá trošku věrohodně, ale když už bych chtěl o Rževu příště něco vědět, tak spíše z knížek nebo z dokumentů. Tenhle film mi toho příliš neřekne. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Na to, že se to točilo v roce 1981 v době války v Afganistanu a úřadování Brežněva se tam objevuji docela odvažné prvky. Možná si veteráni těch bojů říkali, něco podobného jsem zažil, ale dopadlo to jinak. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jak je historicky dáno - bitvy o nejméně známá místa jsou nesmazatelně vepsána do osudů místních obyvatel. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Název filmu "jako hrom" ... výsledek jako uschlý strom. Kde nic tu nic. Věřím, že dějinně mohla to být bitva příšerná ! Ovšem ve filmu se více kecá než bojuje a točí se dokolečka u jednoho zraněného vojáka, který se ani v bitvě neukáže. V celém filmu vidíme 1 (slovy: jednoho Němce) a to ještě bezbranného zajatého mladíka. No větší zklamání jsem u válečného filmu nezažila (a že miluji válečné filmy je o mě známo). Nechci se vyjádřit o slátanině, protože jenom úcta k těm, co zde padli, mi to nedovoluje. Režisér, si myslím, s tímto tématem nevěděl rady. Hudba: Vitalij Geviksman. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Za nízké hodnocení tohoto filmu může stoprocentně vydavatel, který jej chtěl za každou cenu prodat (a ejhle, nepovedlo se - já jej kopil po letech ve výprodeji na nádraží za 10 Kč). Vsadil, bohužel, na nesprávnou kartu - milovníci úporných bitevních vřav museli být nutně zklamáni. Nejedná se zde rozhodně o "Bitvu o Ržev" (ta je kdesi v pozadí příběhu) a slogan "Válečný mlýnek na maso" je taky velmi zavádějící. Film se jmenuje Saška a je o vojákovi Saškovi. Velmi citlivým a lidským způsobem popisuje několik epizod z jeho života na frontě i v týlu, kam byl poslán po svém zranění. Rozhodně doporučuji..... ()

raduna01 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Popis filmu k samotnému děju moc nesedí, sověti určitě v té době uměli natočit kvalitnější válečné filmy. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Po nedávno vydaném Sboru generála Šubnikova (natočen o rok dříve) máme možnost vidět další snímek, který se více než o spektakulární znázornění vojenských operací zaměřuje na jednotlivce ve víru válečného běsnění (v originále se film jmenuje po hlavní postavě Sashka). Nečekejte od něj žádné masové scény a patetické proslovy, ale jen bláto, krev a zmar... ()

ujec 

všechny recenze uživatele

Ako aj v iných prekladoch názvu filmov, aj tu je chyba. Film sa volá Saška. Bitka o Ržev tu nie je hlavným motívom. Je to skôr pohľad do duše radového vojaka. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Varovanie: (napísali ho už niektorí predo mnou, ale oplatí sa zopakovať) Toto nie je vojnový film! Okrem jednej scény na začiatku, tam žiadnu bitku neuvidíte. A už vôbec nie tú o Ržev, spomínanú v popise filmu. Toto je iba konverzačka a prehliadka ruskej krajiny, zdecimovanej vojnou. Jednu hviezdu dávam, za naozaj odvážne úmysly v sovietskom filme (neplnenie rozkazu, takmervzbura v jedálni...), ktoré by si asi ťažko ruský vojaci beztrestne dovolili a ruskú režiséri len tak točili. ()

Reklama

Reklama