Reklama

Reklama

Mandingo

  • Velká Británie Mandingo
Trailer

Obsahy(1)

Mandingo byl natočen v roce 1975 na motivy stejnojmenné knihy z pera Kylea Onstotta. Pojednává o otrokovi afrického původu, který žije ve 40. letech 19. století v Americe a jeho pán jej v touze po peněžitých výhrách vycvičí na zápasníka. Jeho majitel netuší, že jeho zanedbávaná manželka má s jeho nejlepším černým zápasníkem poměr, což také vede k tragickému závěru filmu. Film byl považován za kontroverzní kvůli znázornění rasismu, nahoty, incestu, sadismu a vražd dětí. Frontální nahé záběry Perrymu Kingovi vynesly velkou pozornost, což jeho kariéře nijak neuškodilo, ale ani nepomohlo. (bystroocko)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Masakrálna exploatačná nálož, z ktorej šokantnosti som bol najmä v prvej tretine totálne odpálený. Brutálna dávka násilia, rasizmu a sexu v historickom kontexte, ale pritom klasickej exploatačnej šablóne, ktorá sa najprv vyžíva vo všetkom zakázanom, aby to na konci ospravedlnila s "vykúpením". Koniec je trochu slabý, ale Mandingo je bezpochyby jeden z top klenotov blaxpoitation. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Nemůžu popřít, že jsem se na to díval díky Tarantinovce "Nespoutaný Django". Po shlédnutí musím konstatovat, že si právě z tohohle snímku Quentin urval hodně. Nebýt tohohle snímku, tak by Django nebyl v podobě jakého jsme viděli či by asi vůbec nevznikl. Teď už ale k snímku samotnému..............Velmi silný snímek, který vám poskytne jeden z nejhlubších pocitů, co se týče rasismu. Časté přirovnání afro-američanů k dobytku či jiné zvěři je opravdu zrůdné. V dnešní době si nedokáži plně ani představit, že to tak kdysi bylo a chvílemi to v mých očích zhnusuje lidskou populaci. Zlo v lidech je a je otázka, pokud vyjde ven či zůstane uvnitř skryté. 80% ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdykoli zazní na úvod blues (i když zrovna tohle je koncertní provedení a žádné zpívání v chaloupce strýčka Toma) víme, že se bude dít něco nekalého. A když potom spatříme jižanský palác, přičěmž i nepoučený obdivovatel architektury tuší, proč vypadá zrovna takto a k čemu slouží, je akční drama na snadě. Evropským desperátům (násilníci, sexuální abrevianti, žebráci) stojícím krok před propastí se podařilo prodloužit svůj poslední krok až přes oceán, a tam si za bukem založit své vlastní panství. Film Mandingo (v pidžin černoch s velkým penisem, tedy i velkou silou) se omezuje na pudový život (sex a násilí) bílých pánů jedné, dílem dvou, jižanských farem. Z mého pohledu je to škoda - a snesl bych i další půlhodinu -, kdyby, byl provázán s běžným žvotem. Jak tito lidé (a kde vzali na to čas) koncipovali osevní plán, projektovali sídliště, směňovali svoje výrobky,....? ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ve své době ve společnosti, kde sex byl několikanásobně větší tabu než násilí, kde stále přežívaly rasistické stereotypy, bylo téma mezirasového sexu asi vhodně namíchaný dráždivý koktejl obého - zřejmě dobrý marketingový tah, který filmu zajistil kontroverzní pověst a tím zřejmě větší výdělečnost. Přitom tam ten sex nakonec samozřejmě prakticky ukázaný není, zatímco násilí běžně a často. Ten souboj černých zápasníků na život a na smrt je každému, kdo viděl Tarantinova Djanga, nějak povědomý. Je to prostě komerční film, byť s vůbec ne špatnými hereckými výkony, takže i ta demytizace „starého dobrého Jihu“ je pojednána s přívažkem senzace. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná dráma z čias otrokárskych Spojených štátov. Surová, priama, neberúca si servítky pred ústa čo sa týka otrokárstva a jej zaužívaných princípov. Mason je vynikajúci, ako keby sa priam narodil niekde na americkom Juhu. Príbeh má dobre vykreslené charaktery, svižný dej a aj občasné súboje sú fajn zmáknuté. A záver ma dostal. Nechápem síce, čo mala vtedajšia cenzúra proti nahote vo filme, kedže tej nahoty nie je až toľko, pokojne by som privítal viac, hlavne biele paničky sú až príliš oblečené. 70. roky práveže takýmto odvážnejším počinom priali. Akurát, keď si pozriem tých černošských otrokov, tak podľa režiséra asi príliš nehladovali - všetci urastení, svalnatí. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Okrem viacerých miest a dvoch plantáží v americkom štáte Louisiana pracovali filmári aj na ostrove Portoriko. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama