Reklama

Reklama

Bella Mia

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Stádo krav z menšího statku je kvůli podezření na BSE (Nemoc šílených krav) odsouzeno k utracení. Zvířata nakládané do vozů, ale vycítí blížící se hrozbu, vzbouří se a pokusí se utéct. Lidé na ně začnou pořádat hon, ale stádo pod vedením krávy Bely se ukáže být v mnoha ohledech inteligentní a prozíravé a řadu nástrah prokouknou, zneškodní, nebo prostě jim uniknou. Vzájemným soubojem o to, kdo s koho, se na obou stranách vyčerpávají síly i stoupá agresivita. Právě člověk se uchýlí k brutálnímu, nízkému a na nic se neohlížejícímu vybíjení, které už má pramálo společného s původní veterinární prevencí. Na straně druhé se však najdou i lidé opačného smýšlení, kteří mají pro krávy na útěku pochopení, sympatizují s nimi a snaží se jim pomoci. Jde totiž více o souboj člověka s narušenou konvencí řádu, než o jakékoli přímé ohoržení života člověka zvířetem či jiných zvířat. Hrdinky touží jen po jediném, po svobodném životě v přírodě, v níž jsou ale náhle nuceny se také učit žít a přežít. V přírodě, kde je nikdo nenakrmí, nepodojí, nenadopuje léky, přírodě, jíž se sami musejí přizpůsobit. Poznávají, co je to hlad, zima, strádání i bolest. Přebírají lidské rysy a nastavují nám lidem zrcadlo, kam je a není možné zajít v zahrávání si s přírodou. S postupujícím časem v nerovném souboji však zůstává jen hlavní hrdinka, vůdčí kráva Bela, která je postavena před závažné rozhodnutí volby – zachránit si holý život či za velkého rizika pokusit se zachránit vlastního potomka. Obětuje se, morálně vítězí nad námi všemi, ale je jen a jen na přírodě, zda ji nechá težce zraněnou přežít.

Tento baladicky laděný příběh s mimořádným emocionálním nábojem a morálním apelem určitě zaujme nejen svým prostým sdělením, že lidé nejsou tady proto, aby se stali krutými pány tvorstva, ale proto, aby se naučili žít v souladu s přírodou a nikomu neubírali právo na svobodu a vlastní život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden veterinár mi raz povedal, že kravy majú krásne oči. A mal pravdu. Anna Fialová má naozaj pekné oči, ale čo to herectvo. To bolo horšie ako ten dobytok. Inak mi ale ten nápad točiť film o kravách prišiel veľmi bizarný. Najmä keď kravy utekajú pred smrťou a myslia ako človek. Režisér je asi militantný vegan. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Před pár lety se německá kráva Yvonne nenechala naložit na povoz, směřující na jatka, uprchla do lesů , kde se přidala ke stádu jelenů a odolávala všem lidským pokusům o její odchycení.Toho tématu se chytli naši tvůrci, do příběhu přidali další krávy, větší kravské útrapy a obzvlášť zarputilého zlosyna s puškou. Děj občas dost skřípe a celá ta story je poněkud přitažená za vlasy, nicméně záběry na v ročních dobách se měnící českou krajinu jsou kouzelné, takže za ně a kvůli Yvonne, autorce původního námětu, přidávám hvězdu navíc. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V první řadě smekám klobouk, že se někdo odvážil natočit film o krávách v exilu. Dnešní doba považuje krávu za stroj na maso a mlíko, když uteče pes, to je poplach, ale kráva? Překvapení. Kolem toho problému s úprkem krav do lesa se rozjede jakýstakýs příběh, nicméně je to především o lidech a přírodě. Vévodí tomu záběry krajiny a poměrně podmanivá hudba na pozadí. Je to náladovka, nejde ani o příběh ani o jeho valný smysl. Forman, Rychlík jsou výborní. Život lidský se stále hraje na šachovnici poměrně malých rozměrů, a těch figurek v něm obvykle taky moc nebývá. A někdy to může být docela problém uhrát alespoň plichtu. Film má výtečnou kameru a hudbu, je lidský a to mi ke štěstí stačí. Mimojiné-ty krávy to hrály skvěle! 80% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ok, říkám si, dáš tomu šanci. Trailer vypadá až podezřele skvěle, Marek Epstein nemívá hloupé nápady a Petr Forman víceméně taky vždycky funguje. Ale výsledek je zase takový typický český. Teď ono to chvíli hladí, chvíli je to drsné, občas si to zakýčaří. Tu a tam je to mnohem funkčnější jako reklama na regionální National Geographic. Silné momenty střídají ty naprosto mimoňské, místy je to k pláči, což hlavně díky nehereckému Rajchertovi. A proto raději než znovu prožít všechna roční období s tímto filmem, tak to už snad raději nic. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak když pomineme, že podle tohohle filmu jsou krávy mnohem inteligentnější, než jakejkoliv jinej tvor, kteryho žerem, a tady navíc inteligentnější než jakejkoliv myslivec, tak se mi na to koukalo dobře. Krávy totiž jsou moc pěkná stvoření a je dost, že si toho taky někdo všiml. Jinak se ale moc nedivim tomu nizkymu hodnocení, co tady je, protože kdybych na tom byl v kině, tak budu asi litovat peněz. Prostě zadarmo dobry, ale jinak ani né. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v Roprachticích v Jizerských horách, které Martin Duba znal už z filmu Zapomenuté světlo, na němž spolupracoval jako kameraman. (Zdroj: Cinemart)
  • Nejsložitější na realizaci bylo, že velké herecké party měla i pětice krav – Irena, která dostala roli Bely, Fíďa, Vanda, Vlnka, Milka a býček Dušan. Ty filmařům pronajalo místní zemědělské družstvo a filmaři se o ně téměř dva roky starali. (Zdroj: Cinemart)
  • Během promítání filmu běžela kampaň s cílem vybrat 180 000 Kč na to, aby hlavní "herečka" mohla v poklidu dožít. (morgos)

Reklama

Reklama