Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

thunnus 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který, jak zde již bylo řečeno, ukazuje válku z mnohem zajímavějšího a atraktivního pohledu, než jak se učí ve škole. Ale přecejen bych měl výhrady k poslednímu dílu, který mi připadal jako dělaný nějak narychlo, aby se to dokončilo. Podle mého názoru měly být ještě probírány následky války a Norimberský a Tokijský proces, které jsou s ní neodmyslitelně spjaty. To by ale asi bylo ještě na další díl. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím jak vzteklej, ale lepší ucelený dokument o WW2 mě nenapadá. Prostor šesti padesátiminutových dílů není sice nic moc na detailní a věrné zachycení všeho podstatného, na druhou stranu je to ale příjemně dívatelná stopáž, která také byla určitě z části dána kvantitou použitelného materiálu. O něm to celé právě je. Jedná se o velmi pěkně sestříhané a chronologicky seřazené autentické záběry, na kterých je zřejmé, že si s nimi dal někdo spoustu práce (zresturované do HD, podbarvnené) - fakt velká paráda! Ne všechny jsou záběry jsou dovedené až k barvám, protože vám ručím, že na některých jsou takové věci, které vidět barevně ani nechcete. Postřehl jsem tam sice pár malinkých historických nepřesností, ale na druhou stranu jsem se také dozvěděl několik nových informací, po kterých jsem pak musel i zapátrat hlouběji....Celkově - řekl bych "pastva pro oči", kdyby to oprávněně neneslo název, jaký to nese...... ()

Reklama

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý projekt oživení významné minulosti. Převážně zvukové oživění a kolorování je hned na několik hvězdiček. Kenji Kawai pak svou hudbou korunuje celé dílo. Leč pět hvězdiček udělit nelze ani za něj. Důvody jsou dva, 1) Je velmi ptrné kdo je autorem dokumentu. Francouzi nedokázali odolat subjektivitě a prostor který dostali značně převládá, vezmeme-li v úvahu, kolik veledůležitých okamžiků celého válečného konfliktu, se zde muselo odbýt jen ve dvou-třech větách. Např. narukování Fr. osobností jako Fernandel je hezké, ale působí, jako by v ostatních zemích slavné osobnosti zůstaly sedět na zadku. 2) Nejen z důvodu mého vlastního původu, ale v rámci objektivity (když už se v dokumentu zmiňoval i odboj v Jugosávii) absence jakékoli významné události týkající se tehdejší ekonomické velmoci Československa je skličující. A přitom je z čeho vybírat - Atentát na Heydricha, Předání nejmodernější obranné sítě bunkrů nepříteli. Lidice! Když už i v Americe se po naší zlikvidované obci začali pojmenovávat děti. Atd, atd. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokumentární seriál. Příjemně mě překvapilo, že je barevný. Většina takových seriálů je totiž černobílá. Do rukou nebo špíše do povědomí se mi dostaly informace, o kterých jsem nevěděla nebo jsem si je nějakým způsobem nedávala do souvislostí. Dokonce i moje matka mi řekla, že jim při vyučování ve škole vykládali některé věci jinak nebo jim byly úplně zatajeny, ale to samozřejmě souviselo s dobou, ve které vyrůstala. Dnes je přístup k informacím o něčem jiném. Za sebe můžu jedině dodat, že dokumentární seriály jako je právě tento uvítám s otevřenou náručí a myslí. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Docela povedený dokument o druhé světové válce, který však v přímém srovnání s Druhou světovou válkou v barvě, kterou jsem viděl jen o málo dříve, nemá sebemenší šanci obstát. Kvalitativní rozdíl mezi těmito dokumenty je navzdory stejnému roku vzniku propastný. Samozřejmě každému, koho téma druhé světové války zajímá, doporučuji ke zhlédnutí právě onen druhý zmíněný dokument. Tento sice obsahuje některé unikátní záběry i informace, ale celkově je minimálně dost nekompletní. 72% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama