Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivá kronika líčící průběh bouřlivých tří měsíců v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Film vypráví příběh o tom, jak uctívaný vůdce a vizionář Dr. Martin Luther King a jeho bratři a sestry z černošského hnutí docílili společenských změn, které navždy změnily dějiny. (mac000)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (78)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Vyčítať filmu vychádzajúcemu z reálnych udalostí, jeho historickú vernosť mi príde ako čistý nezmysel. Samozrejme je pravda, že mu to možno uberá na akčnosti či zábavnosti, ale realita môže byť niekedy aj "nudná". Ja osobne som však hodiny dejepisu mala v škole rada a takýto druh výučby si kedykoľvek rada zopakujem! Videné v rámci projektu 52 films by women. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Martin Luther King, jedna z nejvýraznějších osobností 20. století měl sen o rovnoprávnosti Afroameričanů. Troufám si ale tvrdit, že ho ani ve snu nenapadlo, že o něm o 47 let později natočí tak zoufale nezáživný film. Myslím si, že tak "napěchovaný" život jaký doktor King vedl, by si zasloužil mnohem důstojnější a mnohem dějově "zhuštěnější" filmovou podobu. Jako jediný světlý moment filmu Selma je zde hlavní herec David Oyelowo, který se do mentality doktora Kinga perfektně vcítil, nicméně hluchá místa a dějová prázdnota stahují jeho snahu bez milosti ke dnu. „I HAVE A DREAM...“ ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ako okomentovať tento typ filmu, aby som zo seba nerobil diletanta, či pseudo-angažovaného pokrytca? Neviem sa totiž adekvátne do príbehu vžiť. Nie som černoch v dobe, ktorá mu nepriala, ani rasista v dobe, ktorá mu to tolerovala. A tiež pochybujem, že zo mňa niekedy bude taká osobnosť, ako Martin Luther King. Tak len toľko, že Amerika je skutočne rozprávková krajina. Ubehlo síce 50 rokov, ale pôvodnú obavu o holý život, nakoniec dotiahli až na Obamu. No a spracovanie bolo viac než obstojné, nato, že som tu meno danej režisérky počul po prvýkrát. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické drámy, ktoré zobrazujú život ako taký a skutočné udalosti. A myslím si, že Selma je spracovaná veľmi dobre a uveriteľne. Najviac sa mi asi páči, že Dr. Martin Luther King je tu zobrazený ako reálny člověk, ktorý robí dobré rozhodnutia ale súčasne vie robiť aj chyby. Rovnako sa mi páči ako je zobrazený Lyndon Johnson ako prezident, a že film dokáže trošku naučiť o histórii, no súčasne vierohodne zobrazuje skutočné udalosti a nesnaží sa do filmu dávať žiadne streotypy alebo manipulovať s citmi. Podľa mňa ide o dobrý film. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Marthin Luther King bol bezpochyby veľkou osobnosťou, umiernenou, bojujúcou za práva a slušný život. Realita je ale aj po 50 rokoch stále iná. Dnes majú černosi v USA všetko. Dokonca aj prezident je čierny, pre zákonom nie sú nijak segregovaní ani diskriminovaní, výrazná časť celebrít, umelcov, lekárov a aj policajtov, sú černosi. Napriek tomu stále počúvame, ako sú veľmi utláčaní, dokonca aj tento rok nejaký trápny bojkot oscarov, pretože nemajú nominovaného černocha. Nie sú nominácie na oscara náhodou za filmový výkon? Alebo ide o farbu pleti? V tom prípade je na čase, aby sa majitelia klubov NBA začali zamýšľať nad nasledujúcim draftom, pretože ak nebude hrať ligu aspoň polovica belochov, to sa majú právo fakt naštvať. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Podtitul filmu "One Dream Can Change the World" odkazuje na slavný projev Martina Luthera Kinga Jr. "I Have a Dream", který byl přednesen 28. srpna 1963 ze schodů washingtonského Lincolnova památníku. (Tristan Rafael)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama