Reklama

Reklama

Monty Python: Copak je to za Mesiáše...

(divadelní záznam)
  • Velká Británie Not the Messiah: He's a Very Naughty Boy

Obsahy(1)

V roce 1979 obrátil Monty Pythonův Život Briana biblický příběh vzhůru nohama. Nyní autoři muzikálu Spamalot proměnili dnes již klasickou hudbu k nepoznání! Připravte se na komediální mistrovské dílo Copak je to za Mesiáše?, které kombinuje nezapomenutelný humor nejslavnějšího filmu Monty Pythonů s majestátní velkolepostí symfonického orchestru. Nepromarněte příležitost stát se svědky jedinečného a neopakovatelného představení, v němž se na jednom pódiu po dlouhé době setkali kmenoví členové Monty Pythonova létajícího cirkusu Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones a Terry Gilliam. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

woody 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - GOTROCH! Pro člověka, který zná jejich skeče i pozpátku a v různých tóninách jde o exaktický zážitek srovnatelný s masturbací při strangulaci ovce na golfovém hřišti... ()

Fr

všechny recenze uživatele

Komediální oratorium inspirované M.P.: Život Briana..... Sólisté, obrovský sbor, orchestr BBC, občasné zpestření ,,dědkem“ M.P. (oni se neurazí) a muž jménem Brian, který přišel na svět ve špatnou chvíli na špatném místě. To je jako by u nás někdo vzdal poctu Divadlu J.Cimrmana. Jejich nejslavnější hře…….. (dosaďte si sami). Umělecká hodnota VELIKÁ! Ale dívat se na to nedá! Sorry! Je jedno, že jsem fanatický obdivovatel ,,muže jménem Brian“. Tenhle jistě velmi zajímavý nápad jde kapku mimo mě, ale jistě si své publikum najde nejen v Británii. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je ORATORIUM. 2.) Od Monty Python sjedu všechno, i kdyby se tam mělo jen zpívat. 3.) Dokážu opěvovat cokoliv, třeba botu. 4.) Byl jsem zrozen při opeře (a dokážu při ní i zemřít). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No chyba byla cekat od tohohle nejakej zaznam divadelniho prepracovani Zivota Briana, protoze krome tech par vet a nekolika kostymu je to ciste o prezpivani deje filmu v podani ctyr zpevaku a Idlea, kterymu to ale taky jde a rovnez ho teda muzu pocitat mezi zpevaky. Jinak zacatek je takovej lehce mimo, az sem si rikal, o cem ze to vlastne zpivaj, ale nekdy po dvaceti minutach se doberou k narozeni Briana a to uz je clovek znalej filmu doma a drzi se to deje filmu az po ukrizovani. Prvni problem nastava v momente, kdy se pokousi prezpivat nejakej dej, tudiz tam musi dostat nejaky informace, ale bohuzel se to pak ne vzdy uplne rymuje. Nicmene proti hudbe jako takovy a zpevu absolutne nic nemam, to je perfektni, ackoliv nejsem zadnej muzikant, takze jesli jim obcas naka nota ulitla, stejne hovno poznam. Druhej problem jsem mel s tim, ze to v podstate neni skoro vubec vtipny, jasne, nostalgie jak prase, nektery pisnicky maj zabavnej text a vsechny jsou chytlavy, jsou tu nektery skoro uplne ve stejnym zneni jak ve filmu, ale proste porad to je prezpivanej vtipnej dej a ne komedialni muzikal. Obcas to samozrejme spestri nejaka scenka typu Bigus Dickus, sem tam vpadnou na scenu Palin, Gilliam nebo Jones s nejakym stekem (Cleese mi tu fakt chybel), ale nemuzu si proste pomoct a pride mi to jako promarnena sance, vzdyt panove sice zestarli, ale viditelne maj porad energie dost, tak proc neodhodili ty desky s textama a nepredvedli tam nejakou poradnou scenku. Takle je to proste jen o ty pekny hudbe a beztak je na tom nejlepsi zaverecnej drevorubec. Takze ted fakt nevim, jestli to oznacit za drobny zklamani, ale asi jo, od tyhle particky proste cekam vic. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

...a osmého dne pravil "Budiž Sranda." Je fér říct, že někoho, kdo není přímo zaníceným montypythonským fanouškem, Mesiáš zřejmě tak mocně neosloví. Ale pro nás, kteří chápeme Monty Pythona jako zástupný symbol pro určitý druh pokřiveného pohledu na svět a tento pohled sdílíme, je to dar z nebes. Bez ohledu na to, zda patříte k sandalistům nebo tykvitům, si tuto patetickou mši zasvěcenou řízenému hovadismu užijete. Not the Messiah! je mnohem, mnohem víc než jen jevištní ztvárnění Života Briana a hudba Johna Du Preze není jen doprovodem ke známým dialogům. Sama o sobě je novým výrazovým prostředkem srandy. Někdy si formou parodie ustálených klišé pohrává s posluchačskou zkušeností, aby ji překvapila na nečekaném místě. Jindy operně předimenzuje Idleovy hovorové dialogy. Hádku Briana a jeho matky, výsměch Pilátovi, odsudky Římanů či patetickou zaslepenost Brianových oveček, to vše (i podstatu vtipu situace) přesně rozeznáte z melodie i za předpokladu, že neporozumíte textu. A jako každá prvotřídní parodie má i Mesiáš dost sil stát na vlastních nohou. Chvalme Erica Idlea, neboť on ví, co činí. 100% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Průvodkyní večerem je paní Betty Palinová. Na jevišti se sejdou čtyři členové Monty Pythonů. V první řadě sedí vedle sebe asi deset povědomých mr. Gumbyů s kapesníky na hlavách. Hudba burácí, sbor zpívá, sbor se plazí před Pánem, dolézá za Brianem, zpívá ve chvílích, kdy vůbec zpívat nemá. A taky bečí. Eric Idle imituje Boba Dylana. Terry Jones vystupuje coby římský horník, Terry Gilliam je zase (i díky svému proslovu) rozhodně nejdůstojnějším protagonistou celé téhle bláznvé věci. Always look on the bright side of life zní neskutečně. Do toho všeho se občas přimíchají skotští dudáci, mexičtí trumpetisté, pastýřka Carol Cleveland se zpívajícími ovečkami a nechybí ani Pilát / dřevorubec doprovázený sborem kanadské jízdní. To přece nemohlo dopadnout jinak než pěti hvězdami!___P.S. Graham s Johnem mi na pódiu ovšem chybí. A zatímco toho prvního omlouvá smrt, kde se hergot flákal Cleese? Že by se jeho chůze opět o něco zešvihlila? ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Unikátny zážitok. Aj keď nie ste skalní fanúšikovia opery, muzikálov a vážnej hudby, dajte tomuto dielku 10 minút... alebo 15. Potom vás to chytí a neodtrhnete sa. Naozaj originálny mix spevu, hudby, hovoreného slova, krátkych scénok a hlavne úžasnej výpravy i scény v Royal Albert Hall, kde je viac než očividné, ako náramne si to všetci účastníci užívali - od skvele hrajúcich operných sólistov až po zbory, veteránov a divákov. Krásna pocta k 40. výročiu Monty Pythonovho cirkusu. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Bože, ty jsi tak veliký. Tys ze všech největší. Pane jo. Ty jsi ale kus. Přeživší Monty Pythons (ovšem překvapivě bez Cleese) dostali chuť zavzpomínat si, jaký byl Bůh frajer a nejspíš i šprýmař pohrávající si s Životem Briana, proto oprášili tuhle klasiku, kterou rozezpívali, přidali mexikánce, gospel, Boba Dylana, speciální hosty, ovce, reprodukovaný sex i drvoštěpa, a v téhle podobě ji naservírovali nadšenému publiku v londýnské Royal Albert Hall. Sice jsem se nekrčil v přítmí sálu mezi všemi těmi rozesmátými diváky, ale ze záznamu jsem se bavil úplně stejně jako oni. A jelikož ctím heslo, že vždycky je lepší brát život z té lepší stránky, tak jsem si to doma užil s kapesníkem na hlavě coby praštěný pan Gumby .. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Zhudobnený Život Briana. Zážitok, zrovnateľný so sexom v opere (ktorý tam mimochodom prebehne). Fetiš. Dávam tomu 40 hviezdičiek. What have the Romans ever done for us? ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pythonové věděli, že jenom opakovat scénky, které zná každý nazpaměť, by skončilo průšvihem, a protože Life of Brian je především namířen proti bigotním strážcům čistoty, kteří vykastrují a sterilizují jakýkoliv příběh, hudbu, knihu, film, historii i náboženství, aby pak stáli s klackem v ruce a mlátili každého, kdo nechce přijmout jejich verzi, rozhodli se, vzhledem k prostředí, zvolit kód hudební. A ten mix těch všech hudebních žánrů a směrů je opravdu geniální a vysmívá se všem těm patetickým slavnostním koncertům a počest toho a toho oslavence (v Česku v nich už po dlouhá desetiletí vyniká Karel Gott), a ač nechává prostor pro vzpomínky, ač musí pochopitelně zaznít Always look on the bride side of life, není jen odleskem staré slávy, ale svébytným hudebním převedením filmu. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Vtípky Erica Idla mi přijdou až moc prvoplánové (ikdyž jsou zabalené do písní) a ani v Pythonech jsem je moc nemusel. Ale za Césara dřevorubce přidávám třetí hvězdu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Po hudební stránce je to dokonalé. Nevím, jak by se to líbilo těm, co neznají Život Briana, ale mě to celkem bavilo. Alespoň první hodinu, pak už mi to najednou přišlo jakysi dlouhý. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Tak som sa dozvedel, že existuje niečo ako oratórium. Pozerať sa hodinu a pol na štyroch neznámych spevcov sprevádzaných orchestrom, ako stojmo bliakajú "vtipné" variácie na Život Briana, pričom občas nejakým prdom prispeje onehdá stojaci Eric Idle, alebo v ženských šatách zaodetý Michael Palin (statočne potláčajúci vlastnú hrdosť) - ďakujem neprosím. Pythonov mám rád, sú to legendy a je evidentné, že celé toto vokálno-inštrumentálne "epično" vzniklo len preto, aby si páni na dôchodok naškudlili nejaké obeživo navyše. Chápem, neodsudzujem, ale nebavil som sa a celá vec mi prišla ako jedno zbytočné a kŕčovité nič, dokonca absolútne nefunkčné pokiaľ nepoznáte aj film. Na konci to síce v sále burácalo potleskom, ale cisár je tentokrát podľa mňa nahý. Jedna z rešpektu k pánom a aby som toršilinku vyvážil tie plné päťkové palby naokolo. ()

touchmud 

všechny recenze uživatele

Záznam tohoto neskutečného představení si pouštím vždy když potřebuji zvednout náladu. A kdybych se mohl někdy vrátit do minulosti, tak bych tam chtěl být naživo. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Závodím Angličanům (Britům?) ten jejich nadhled a smysl pro humor ! Plná Albert Hall lidí, kteří znají (podle reakcí) ŽIVOT BRIANA slovo od slova, symfonický orchestr, obrovský sbor a operní pěvci, kteří se evidentně baví zrovna tak jako publikum (a střídavě mávají při slaďácích baterkami a nasazují si helmy, když zpívají o dělnících)... A hlavně několik starších pánů, kteří si jako kluci "blbli za státní peníze" na BBC a spousta lidí to nemohla strávit - a teď Píseň dřevorubce - transvestity - radostně zní legendární kocertní síní ! ()

demented 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som k tomu pristupoval s predsudkami, ale nakoniec ma to dostalo na plnej čiare. Klobúkom na hlave útieram zem :) ()

Hyb_rid 

všechny recenze uživatele

Bylo tam všechno, znělo to skvěle, parádní atmosféra a lumberjack song jako bonus :-)) Opravdu jsem se pobavil, smekám ()

Reklama

Reklama