Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Četl jsem od Urbana jen jednu knížku a můžu říct, že jsem z ní měl přesně ten pocit, jak z tohoto filmu. Urban je mimoň, kterej to zamotá jak klubko nití a hrozivě si vymýšlí, vykonstruuje cokoliv, jen aby z toho vymačkal nějakou mystiku. Taková látka se těžko točí a v rámci těchto mantinelů se povedlo Strachovi natočit velmi slušné dílko. Já Urbana moc nežeru, ale přesto jsem se dodíval a přefiltroval jsem, co bylo třeba. Navíc si myslím,na rozdíl od mnoha zdejších "nepraktikujících katolíků", že ta schematičnost byla cílem a snahou tvůrců. 70% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo. Nebyla to ani kriminálka Hostivař (Švehlík, Stropnický), ani skvělý Brainstorm .. Byla to pro mne jen taková cestománie po barokních sakrálních stavbách zaměřená primárně na českou spešl věc - barokní gotiku a já bohužel čekal víc... Což o to, kamera úžasná, hra světel, průhledy z jedné kaple do druhé....Člověk se cítí malým a pokorným v paprscích světla či snad Božího jasu... Ale to je filozofie a účel baroka a takto kostely byly zkrátka stavěny... Natočit to tedy s dobrým světlem nemusí být až takový problém... Zbytek příběhu byl u mne na odpad, nejsem příznivcem ,,šifer Leonarda a da Vinciho kódů" . Proto mne podobné thrillery ponechávají chladným. Po čtvrté vraždě jsem bez výčitek přepnul a rozuzlení si nechal s klidem ujít. Pane Strachu, fandím Vám, ale už prosím žádné Strážce duší či filmové bedekry tohoto typu. Hvězda jen za ty krásné průhledy do Santiniho lodí. Jan Blažej Santini - to byl skutečný borec. * ()

Reklama

pakobylka odpad!

všechny recenze uživatele

"Šifra mistra Leonarda" po česku se Jiřímu Strachovi hrubě nevyvedla. Zápletka je poněkud slabomyslná a tak není divu, že jednání hlavních hrdinů postrádá jakoukoli logiku. Jejich obtížnou cestu za poznáním lemuje několik mrtvol, k nimž se chovají s cynismem otrlých kriminálníků. Dopadení vraha evidentně nikomu z nich na srdci neleží, takže pochopitelně ani spolupráce s policií nepřipadá v úvahu. Ve finále si všichni bez výjimky víceméně potvrdí pravdivost rčení "mluviti stříbro, mlčeti zlato" - zatímco já jsem dospěla k závěru, že hledání univerzálního reklamního sloganu se vyznačuje stejným stupněm obtížnosti jako hledání pověstného Kamene mudrců ... ;-) ... P.S.: Se zmateně pobíhajícími lepými děvami v bílém nechci mít pokud možno vůbec nic společného. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Další Strachův počin ála "Šifra...". Zde bych si ale dovolil říct, že mu trochu dochází dech. Chápu, že chce, aby to nebylo pouze tajemné, ale taky detektivní. Proč ale mají nelogicky umírat lidé? To bylo fakt divné. Oceňuji ale přiblížení divákovi další z tajů české kunshistorie a opět zajímavý příběh. PS: Ovšem ten Taclík, to byla fakt dost komická figurka. Z takové postavy přece nemůže jít strach. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení, které Santiniho jazyku dávám, mě mrzí. Opravdu. Ale ono se fakt nedá svítít, když je ten film stejně špatný jako Ďáblova lest. Možná ještě horší. Sice obstojně natočené, ale tak hloupé dílko... Pardon, ale příběh je nehorázně naivní - co má být mystické, je směšné, co má být napínavé, je směšné taky... Neustále jsem měl pocit, že si tvůrci jen na něco hrají, že něco napodobují, ale nevytváří vlastní věc. Bída. Dokonce i herecky - Viktor Preiss si příliš nezahrál, Martin Stropnický nesrozumitelně huhňal, David Švehlík je sice sympaťák, ale slova, která mu do úst vkládal pitomý scénář, v jeho podání zněla velice lacině... Jediné, co bych kromě hezkých obrázků pochválil, je Jiráskova hudba. Režie Jiřího Stracha mě tentokrát docela nudila - tak například příchod do každého kostela vypadal úplně stejně - kamera se točí, zabírá všemožné klenby, do toho zní sborový zpěv... A nic se neděje. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Podzemí kostela ve Křtinách je ve skutečnosti románská krypta premonstrátského kláštera v Louce u Znojma. (Rover)
  • Film se začal natáčet 23. března 2010, plánováno bylo 20 natáčecích dnů, dotočeno bylo 18. dubna 2010. Filmování probíhalo hlavně v Praze (včetně katedrály svatého Víta na Pražském hradě, kde štáb 14. dubna navštívil arcibiskup Dominik Duka) a na dalších místech, kde stojí stavby Jana Blažeje Santiniho: v Kladrubech, v Plasech, na Zelené hoře (o Velikonocích 2. a 3. dubna 2010), v Rajhradu, v Křtinách a v Sedlci. Točilo se také na zámku Panenské Břežany. První klapka padla v penzionu blízko Benešova. (hippyman)
  • Režisér Jiří Strach ve filmu spolupracoval s Martinem Stropnickým, se kterým vždy toužil filmovat, vůbec poprvé. Na základě úspěšného ztvárnění figury Ropse jej režisér podle svých slov bude rád obsazovat i nadále. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama