Reklama

Reklama

Pod kupolí

(seriál)
Trailer 2
Mysteriózní / Drama / Sci-Fi / Horor
USA, (2013–2015), 27 h 57 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Brian K. Vaughan

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Dean Norris, Mackenzie Lintz, Colin Ford, Eddie Cahill, Nicholas Strong, Aisha Hinds, Natalie Martinez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Na americké městečko Chester's Mill se jednoho dne snese obří průhledná, ale zvukotěsná a nezničitelná kupole, která městečko odřízne od ostatního světa. Místní obyvatelé tak jsou odkázáni pouze sami na sebe a pomoc okolního světa nelze očekávat. Odkud se kupole vzala a proč tu je? Stojí za tím síly z vesmíru nebo jde o tajnou akci armády? (TV Nova)

(více)

Recenze (401)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Karty jsou rozdány, hra může začít. Velmi solidní úvodní díl, v němž jsou nám představeni hlavní aktéři i nastalá situace. Teď už nezbývá než čekat, jak se nám to rozjede. Pilot - 80% --- Bylo to jako na houpačce, slabší díly střídaly ty lepší. Jako zábavná letní podívaná ale Under the Dome vcelku obstál. 1. série - 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

zaujímavý nápad, dobré triky ale zas tej naivity a banálnosti tam toľko nemuselo byť, hlavne keď policajti tam robia najväčší kolaps, po prvých dvoch dieloch som dosť na vážkach /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První série pro mě měla velice zajímavou zápletku, uzavření města pod kopuli a práce s uzavřeným ekosystémem má potenciál. Postavy se vyvýjely stejně jako příběh, i když musím uznat, že těch náhod (jenž nejsou náhodami, vím) je tam opravdu hodně. V druhé sezoně se pro mě začal seriál trochu točit v kruhu, kdy se objevují tajemné souvislosti a prochází se nově objevenými místy... mírné zklamání pak v závěru seriál opět zachraňuje mírným řezem v postavách. Bylo na čase a trochu se obávám, zda všechny odpovědi na otázky budou natolik mysteriózní, že i Lost pukne závistí... Dobrá podívaná, ale nesmí být natahována donekonečna... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Seriál z pohledu teenagera podobně jako třeba Heuréka – město divů. Je to všechno takové líbivé, plakátové a narozdíl od Heuréky se to snaží být dramatické, ale to je trochu ošemetná věc, do tajů scénáře je vidět jak pod onu příslovečnou kopuli. Podobností je ale víc - nevysvětlitelné jevy, hi-tech technologie, nerdi, jednota místa a času, omezená na lokalitu jednoho maloměsta, dokonce i zástupkyně šerifa města se té z Eureky vizuálně až k neuvěření podobá, a stejné je to s typologií dalších postaviček, například lze komparací zřetelně dojít k televizní autoreflexi mladé teenagerky (dcera šerifa z Eureky a dcera dvou lesbických matek z Chester's Mill). Možná jsem coby divák objevil šablonu, jak vyrobit komerčně úspěšný teenagerský seriál, který se primárně jako teenagerský netváří a je umně maskován mimikry sci-fi. Lost pro mladší a nezkušené... Série 1: 60 % ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Pod kupolí považuji dost možná za Kingovu nejlepší knihu (a to je co říct, protože spotřeboval víc inkoustu než Alois Jirásek), proto jsem se na seriál velmi těšil. O to větší je moje zklamání. Seriál je velmi průměrný, negraduje, ale spíš se rozplizává, a jak je u produkce USA obvyklé, sami tvůrci nevědí, kolik bude mít sezon a dílů, takže vlastně ani gradovat nemůže. Ale nejhorší ze všeho je, že to vůbec není podle Kingovy knihy. S předlohou má seriál (bez přehánění) společné jen dvě věci: 1. - jména některých postav, 2. - je tam kupole. ()

Segrestor

všechny recenze uživatele

Mírná spokojenost v rozmezí od flagelantní nadrženosti po katabolismickou nudu. Jinými slovy, hodnota na škále pocitů začínajících u latentní fadese s odklonem k mírné dichotomii připomínající hypnoporod a končící u implementace adorace na úkor konsolidace nonkognitivní determinace, dosahuje aproximace 8 (z 10). Snad v příběhu nedojde k určité interní sociální kohezi dle kognitivně-behaviorální terapie A. Lazaruse, to by čistě patoplastický faktor musel synergicky segregovat a nezbylo by, než společně s Kantem říct, že contra factum non datur argumentum. Ostatně, tak to známe z Wenderse či Jarmusche. Jinak ale budu docela spokojenej parchant, když se to udrží. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pilot: Selhání, naprosté selhání. Věci, které byly v knize zábavné jako Juniorovy záchvaty vzteku a následné brutální vraždění (scény kde si povídá s hnijícími těly svých přítelkyň se asi nedočkám), starosta Sanders, strašák Bépa, byly vyškrtnuty nebo jsou úplně zprasené - šéf - naprosto geniální postavu (v knize to je něco jako zfetovaný Glum s ákáčkem) pošlapali neskutečným způsobem. Barbie - kuchař - je tu nějáký tajný agent/vrah či co a vůbec škoda mluvit. Knize tenhle seriál udělal svým prvním dílem strašnou ostudu a působí jak po lobotomii. Kostra knihy ze které zůstala jenom ta bezvýznamná kopule. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Išla som do toho s tým, že je to úžasný (= chválený) seriál podľa Kinga a určite si to užijem. Keď ho na Vianoce 2014 dávala TV Dajto a ja som bola doma u rodičov, kde na tých pár kanáloch niet čo pozerať, vrhla som sa naň ako hladný na šušeň. Bohužiaľ ma veľmi skoro začalo iritovať množstvo detailov, logických dier a hlavne stupídneho správania sa postáv. Zaznamenala som dvoch ľudí, ktorí mali za hrsť sedliackeho rozumu, z toho jeden aj tak v predposlednom dieli zomrel. Všetci ostatní boli dementi, že ich blbosť fackovala. Výsledok bol taký, že posledné diely (prvej série) som pozerala s hnevom a ďalšie ani nemienim. Občas nezaškodí trochu filmového masochizmu, ale to platí pre filmy - na nekonečný seriál rozhodne nemám náladu. Kinga ako spisovateľa zbožňujem, postupne si vyberám z jeho bohatej bibliografie, ale Pod kupolou si v dohľadnej dobe neprečítam - tí, ktorí knihu čítali, ma ubezpečovali, že rozhodne nie je taká hlúpa ako seriál, lenže teraz mám z neho traumu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Román amerického spisovateľa Stephena Kinga "Pod kupolou" má takmer deväťsto strán a vystupuje v ňom veľké množstvo postáv. Preto som sa potešil, keď bola pre jeho filmové spracovanie zvolená forma trinásť dielneho seriálu. Hovorím si, že to bude dostatočný priestor na to aby sa rozvinuli charaktery a rozvetvili dejové línie. Lenže tomu tak nebolo. Naopak. Mnohé postavy sú úplne vynechané a tie ktoré ostali sa správajú úplne inak ako v knihe. Celé je to vymäknuté a spotvorené. Prekvapuje ma, že jedným z producentov bol sám Stephen King. Ako mohol dopustiť takéto zmršenie jeho vlastnej literárnej predlohy? S knihou to má spoločné snáď len tú kupolu a mená niektorých hrdinou. Román som čítal zo zatajeným dychom. Dokonale som sa vžil do neľahkej situácie občanov Chester´s Millu. Televízny seriál som horko ťažko dopozeral do konca. ** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus). Přichází zlom v životě lidském, (jako když motýl opouští svou kuklu) kdy se ohlédnete a řeknete si… Od této chvíle začnu všechno dělat jinak (myslíte tím – mnohem lépe). A někomu se to i podaří. A proč tohle píšu? Protože také chci na sobě zapracovat! A proč k tomuto seriálu? Protože, teď to přišlo.. a přišlo to s Kupolí. Tak to je!! A co samotné dílo? … Uznávám, že s předlohou to asi nemá mnoho společného. Sérií bylo jen tolik, aby to strýček Sam udýchal a hlavních postav tak akorát. K někomu jsem si vytvořila bližší vztah, než k jiným. Julia, Barbie, Joe, Norrie, Sam.. a Big Jim, který se ze všeho vymluví a vždycky má schované nějaké to eso v rukávu (takovému „hrdinovi“ nelze nefandit). A když opominu všechny ty „přehmaty v logice...“ Tak Kupole mi ukázala směr.. a tím se vydám. To důležité si nosím stále s sebou.. svého Monarchu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem sice nečetl, ale podle nadšených ohlasů si asi takhle nějak představuji zbabranou adaptaci. K čemu je nápaditá premisa a nastolování rádoby záhadných otázek ala Ztraceni, když hned od druhé epizody (!!) nastupuje nudná nepodstatná vata a nezajímavé postavy se zde nechovají často moc logicky? To už vás pak žádná tajemství a prima nápad nezachrání. Obzvláště ne v tak nudném a rutinním hávu. Dokoukají jen ti nejsilnější.50% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kingova kniha je výborná a užil jsem si ji jako málokterou, takže jsem se na seriálové zpracování opravdu hodně těšil. Hned zpočátku je vidět, že seriál nebude úplná kopie knihy (jestli to je dobře nebo není, to se teprv ukáže). Tomu, kdo zná knihu, určitě přijde úvodní díl hrozně splašený. Všechno se to odehraje tak nějak rychle a bez výraznějších emocí. Těžko soudit, jak to zapůsobí na neznalce... Nicméně každýmu je hned jasný, že peněz na tento projekt není moc, takže nějaké lepší technické stránky se bohužel nedočkáme (velká škoda, co se dá dělat). Na druhou stranu mě potěšil výběr herců, někteří byli podle mě vybráni velmi dobře (hlavně teda Velký Jim). Některé postavy zřejmě budou kopírovat knihu, jiné zase budou mít evidentně pozměněné příběhy, což může být rozhodně zajímavé (Barbie?). Určitě jsem zvědavý, jak se to bude dál vyvíjet. Sice pochybuju, že by tento seriál mohl dosáhnout kvalit knihy (to snad ani nejde), ale pilot se celkem povedl, takže to vidím optimisticky a doufám, že to bude dobrá podívaná a příjemné zpestření léta 2013... Po 1. sérii: Odprostit se od knihy, která vás uchvátila, a brát ji jen jako nějakou inspiraci pro seriál není vůbec nic lehkýho. A co tady tvůrci vymýšlí to mi je prostě proti srsti. Jestli jsem si zpočátku nebyl jist, jestli je odklon plusem či mínusem, tak momentálně to vidím jako mínus. Navíc to místy stupidní chování postav a značný množství "blbých" scén to taky dost shazuje, takže musím jít s hodnocením dolů. Druhý sérii asi šanci dám, ale nevidím to nikterak růžově... 2. série: Zvádnul jsem jen 2 díly, na víc nemám. Nekoukatelné. Doporučuju se na seriál úplně vykašlat a pouze přečíst fantastickou Kingovu knihu. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Největší "slabinou" ve své podstatě zůstává Kingova známá stereotypnost, v čele s korumpovaným radním. Pro jeho čtenáře či diváka filmových adaptací, není tedy bohužel žádným překvapením vývoj většiny postav na plátně. Z nedávné doby lze jmenovat například Mlhu, kde také dovádí lidi až na okraj svých možností, pozoruhodnosti chování v extrémních situací naštěstí jen tak omrzí, i když se opakují po několikáté. Sympatickým krokem je využití propracovanějších kulis místo triků, především v podobě rozpůlených domů, stromů atd. Vyhnout se nějakému tomu CGI samozřejmě nešlo a s ohledem na televizní rozpočet odvedli pánové z CBS pořádný kus práce, ale i tak by minimálně dvě pasáže (Růžové hvězdy a zatemnění) potřebovali více péče. Další větší výtkou je však trestuhodně nevyužívaný potenciál celé látky, který se mísí se značnou nevyrovnaností, ať už celých epizod, či jednotlivých scén. Vlajkovou lodí je pátý díl, když přijdou k "hranici" kupole blízcí z okolního světa za uvězněnými občany, kdy se celá skvěle vybudovaná atmosféra zahodí během pár vteřin. Z pod všech podobných momentů vykuje vynikající sci-fi seriál, který až příliš často a zbytečně sklouzává k melodramatu, místo pořádného rozbalení. Pravděpodobnou příčinou může být oznámení druhé série, do které si tvůrci chtěli schovat onen pořádný "boom". Doufám, že na druhý pokus se odkryje onen skvost, který byl už na dosah. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod. Horor? Ale bože, to snáď nie, asi preto, že veď podľa Kinga, tak to musí byť hororové.... no nie je. Prvá séria, kde sa rieši iba prežitie, rozdeľovanie surovín, jedla.... tá bola vážne špičková. Keby tam na niektorých postoch boli lepší herci, tak možno aj na plný počet. Avšak postupne, ako sa to začalo rozuzľovať a dostalo to výraznejší sci-fi nádych, tak to už bavilo podstatne menej. Skrátka mám pocit, že sa tu z dobre našliapnutého príbehu a vynikajúcej mysterióznej atmosféry nedokázalo vyťažiť ani polovica potenciálu. A záver mi už prišiel vyslovene banálny. Priemer, škoda, malo to naviac. 60/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Hollywoodští družstevníci umí dojit nejen hospodářská zvířata (zejména ta fajnově rozpůlená), ale zvládnou podojit a vydojit až do sucha i kopuli z plexiskla. Ačkoli na ně, coby spoluproducent, dohlížel sám Stephen King, stejně jeho pětihvězdičkový scifi nápad zabili všemi klasickými nešvary seriálů a jako gumu od trenýrek natahovali děj sem i tam. Od kopule ku kopuli. A co hůř, nešikovní scenárističtí řemeslníci mi moji krásnou a nerozbitnou kopuli rozbili! Roztříštili ji na tisíc pitomých kousků. Fritzl Junior čapnul svou Angie Kampusch, neboť jeho tatík kul pikle na plný úvazek a neměl čas na pár výchovných facek a čerstvá, leč neinformovaná vdova ulehla s vrahem svého muže. Kovaného gamblera, abychom to měli pestré. I ostatní vidláci z Chester 's Mill se poctivě seriálově činili. Nereálný, empatický (?!) vymahač pohledávek, teplá diabetička na odpis, tajná továrna na drogy a Roemo s Julií na baterky, coby dva romantici-epileptici. I ten bacil meningokok dostal roli. Užil si i padlý kněz s vraždícím naslouchátkem, který našel z(a)traceného Boha, pročež mu prdlo v hlavě a posléze i v uchu. Znechutil mě nelogicky jednající Big Jim, při svých sviňárnách sympatický pragmatik, při vyhnání syna naopak neskutečný čulibrk. Vyčítal synovi tu zamčenou Angie... a přitom, když ji taťulda našel, osvobodil ji? Cha! Žďuchnul ji zpátky do cely a nechal ji tam! Dtto druhá výčitka. Že synáček, coby policista, odstřelil hajzlíka, vraha chudinky Rose, to je e-e? Tak hlavně že tatík už měl sám na triku vraždu dvou lidí. A pozor, nevinných! Ale svého jediného syna se zřekne. WTF? Velmi uvěřitelné... Shrnuto: Už od druhého dílu mi připadalo, že obyvatelé Chester 's Mill si jen plní své povinnosti seriálových postav a nějakou kopuli nad sebou mají těžce na háku. Chtělo to míň seriálových serepetiček a víc kopule. Sakra víc. Do druhé série už asi nejdu. Nastříkám si teď na kopuli sprejem dveře a vezmu za kliku :-). Už tam byla nuda. Ostatně - kopulovalo-li se pod kopulí či nekopulovalo-li se pod kopulí? Inu, kopulovalo, ale poprvé až v pátém díle... ()

hladass odpad!

všechny recenze uživatele

To, že se seriál nedrží původní knihy by mi ani tak nevadilo... Že z knihy zůstaly jen jména hlavních postav a kupole, bych asi taky překousl... Ale že tvůrci vypustí do světa takovou sračku, to už ne... První dvě série byly na hranici koukatelnosti, třetí je už jen zoufalá a trapná neschopnost scénáristů, kteří očividně neví kudy kam... Tady pomůže jen jediné, rychle zapomenout... ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Za sebou mám prvých 7 častí. Knihu som nečítala, priznávam, ale som aj celkom rada, pretože ma to pri hodnotení nebude ovplyvňovať a nebudem tu mrnčať a sťažovať čo bolo a nebolo v knihe ako poniektorí. Teší ma, že v Under the Dome sa stále niečo deje. Vždy niekto umrie alebo sa stane niečo nové a záhadné, alebo sa skončí epizóda tak, že vás to núti pustiť si hneď ďalšiu. Asi jediná scéna, ktorú považujem za trápnu a pre mňa osobne zbytočnú, je tá v daždi s Barbiem a tou novinárkou. No ale šak kašlať na to. Zatiaľ je to u mňa seriál na 4*. Koniec 10. epizódy bol naozaj fajnový aj by som kvôli nemu zvýšila hodnotenie ale ešte počkám... Takže čo sa týka prvej série ponechávam 4* som veľmi zvedavá na druhú kedže posledná epizóda sa skončila tak ako sa skončila. ()

Související novinky

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

01.03.2013

Dánský režisér Niels Arden Oplev má bohatou filmografii, ale u nás jej známe zejména díky původní verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. A když natočíte film, který mnozí považují za lepší, než je… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Reklama

Reklama