Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve viktoriánské Anglii kolem roku 1840 nebylo zvykem, aby ženy projevovaly veřejně svou samostatnost. Film vypráví příběh rodiny vikáře Brontë, zejména sester Charlotte (Olivia de Havilland) a Emily (Ida Lupino), které spolu mírně soupeří o lásku Arthura Nicholse (Paul Henreid) a za pomoci sestry Anny (Nancy Coleman) se snaží uchránit svého bratra Branwella (Arthur Kennedy) od pití.
Sydney Greenstreet se představuje jako slavný spisovatel William Thackeray, který (i ve skutečnosti) pomáhal sestrám v Londýně prosadit jak Janu Eyrovou, tak Wuthering Heights (Na větrné hůrce) – obojí dnes klasika anglické literatury a opakovaně zfilmovaná díla. Za zmínku stojí i výrazná hudba E. W. Korngolda. Historicky poněkud upravený a zromantizovaný příběh rámuje Yorkshire a jeho příroda.
Do kin byl film Devotion uveden se zpožděním až v roce 1946, protože Olivia de Havilland v tu dobu vedla soudní spor se studiem (žalovala jej pro nedůstojné zacházení) a Jack Warner ji chtěl potrestat, dokonce ji ani nepozval na odkládanou premiéru. Po třech letech bez natáčení Olivia zvítězila u Nejvyššího soudu a vrátila se ještě úspěšně na plátno včetně dvou Oscarů. (Peabody)

(více)

Reklama

Reklama