Svědomí „hrdinů“

Dokumentární

Česko, 2008, 29 min

Miroslav Kačor

Mašínové byli vrazi. Svázaného senebáka uspaného chloroformem podřízl Ctirad Mašín jak podsvinče. To není přeci žádné hrdinství... A to bytostně nesnáším komunismus, ve kterém jsem prožil skoro půlku dosavadního života.(10.8.2010)

• Krysa SPK

Neobjektivní a špatně natočený shit placený komunistickou stranou.(4.2.2012)

• Morholt

Komunisté si objednali dokument o skupině bratrů Mašínů a jelikož, jak s oblibou rudí předáci tvrdí, je KSČM demokratickou stranou, dostala v tomto dílku prostor i strana hájící tehdejší odbojáře. Nevím zda to byl záměr či ne, každopádně právě obhajoba z úst členů junáckého oddílu nesoucího jméno obou bratří, zastupitele města Sadská, které udělilo Mašínům čestné občanství, a Přemysla Sobotky, tehdejšího předsedy senátu, podtrhla jednoznačnou tendenčnost, nad kterou by nejeden propagandista zajásal. Proti nim totiž stáli pozůstalí po mrtvých, které skupina při svém útěku nechala za sebou. A tak se člověk dozvěděl, že tatínek policajt byl moc hodný člověk, spolehlivý, hrál výborně pfotbal atd. a v podobném duchu se vyjadřovali i ostatní rodinní příslušníci. Dramatický hlas ne nepřipomínající dikci Brožové-Polednové s pozadím v podobě laciné rádoby dojímavé hudby jen potvrzoval, za jaké strany vítr fouká. Hnus. 0% R.I.P. Ctirad Mašín(25.8.2011)

Pohled z druhého břehu na bratry Mašiny,ne úplně špatný....(3.6.2010)

• Jimy

V případě bratří Mašínů a jejich odbojové skupiny se jedná o velmi choulostivé téma. Označovat je jako vrahy, nebo snad dokonce teroristy, mi však připadá dost přehnané. Pokládám si zde otázku, jestli o někom, kdo stál za komunistickým režimem a byl členem jedné z jeho složek lze říct, že byl nevinný. Pokud si jejich jednotlivé akce dám do kontextu s tehdejší dobou, dostanu o céle záležitosti úplně jiný obraz. Dokument do jisté míry poskytuje prostor pro vyjádření názoru oběma stranám, ale ve výsledku je spíše negativně zaměřen vůči Mašínům a jejich skupině. Navíc byl tento dokument financován předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, což také o lecčems vypovídá.(19.8.2011)

Dokument na téma odbojové skupiny bratří Mašínů, který je natočen pouze z jednoho úhlu pohledu. Co mě zaujalo: obhajovat příslušníka SBN tím, že to byl jinak dobrý člověk, kterého mělo okolí rádo, který hrál dobře fotbal atd. Koneckonců šlo o slova syna oběti bratří Mašínů. Slovo však dostali i příznivci Mašínů.(31.1.2012)