Reklama

Reklama

Z flákače géniem během okamžiku... Kdo by nechtěl být géniem, ale jak se říká, mnoho povolaných, málo vyvolených. Americký thriller Všemocný (2011), natočený podle sci-fi románu irského autora Alana Glynna "Temná pole" (2001), si pohrává s nápadem o existenci zázračné drogy, jež by dokázala přimět k činnosti větší část mozku než ten zlomek, který obvykle používáme. Neúspěšný newyorský spisovatel Eddie Morra (Bradley Cooper) narazí na dávného známého Vernona, který mu věnuje zvláštní pilulku, jež ohromujícím způsobem zbystří jeho smysly. Eddie se po Vernonově násilné smrti dostane k jeho zásobám, ale podcení jak toho, kdo Vernona zlikvidoval, tak i neprozkoumané vedlejší účinky nového preparátu. Z bezvýznamného outsidera se během krátké doby stane velmi úspěšný mladý muž, který získá zpět svou snoubenku a upoutá pozornost mocného obchodníka Van Loona (Robert De Niro), ovšem brzy zjistí, že v sázce jsou nejen peníze, ale i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (1 666)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Někdo tu v komentáři psal, že člověk s takovou kapacitou a IQ by neřešil nějakých pár milionů na burze. Naprosto souhlasím! Přesně to vystihuje celý (naštěstí jediný) výrazný problém filmu. Jinak je to totiž absolutní divácké potěšení. Už od úvodní "průletové" sekvence. Jenže scénáristé se nedokázali vyhnout některým úskalím, jenž podobný námět do cesty staví (ono to asi nešlo vzhledem na cílovou skupinu filmu, resp. důvod, proč do něj někdo vrazil peníze). Pokud se ale divák od této vady na kráse dokáže oprostit, čeká jej "cool hustá" jízda. A tu máme všichni rádi, byť někteří se to stydí přiznat :-) Faustovské téma bude zkrátka asi ještě dlouho aktuální, minimálně do té doby, dokud se NZT nebude prodávat v lékárnách vedle aspirinu. Protože co se mě týče, nad lákavou Vernononovou nabídkou bych neváhala ani na chvíli! A nějaké vedlejší účinky? Koho to zajímá... "I was blind but now I see." ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Leslie Dixon | Hudba: Nico Muhly | Produkcia: Leslie Dixon, Ryan Kavanaugh, Scott Kroopf / Relativity Media | Rozpočet: 26 miliónov $ | Tržby: 155,449,455 $ | Takú pilulku by bral každý, a viac než soľ. Ono to vlasne dnes existuje v lekárňach pod rôznymi názvami, no efekt nebude tak silný :D - a to je škoda. Všemocným na chvíľočku by chcel byť asi každý, a to je ten pocit, ktorý tento film divákovy prináša na dosah ruky a veľmi úspešne. A ešte k tomu v supernápaditom vizuálofarebnom obale. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, ale konec - respektive vyvozenej závěr - jsem asi nepochopila nebo mi přišel minimálně pochybnej. Čekala jsem asi něco krapet jinýho, než čeho se mi nakonec dostalo (ničeho). Škoda. Protože Bradley hraje až se mu za patama kouří, Abbie Cornish je sympaťačka a De Niro s Annou Friel palec nahoru. Navíc námět by se klidně dal považovat za originální, svěží a vtipnej, film rychle ubíhá, nenudí a chválím i hudbu. No není to nic světobornýho, ale obstojnej film, co zabaví. Čtvrtou * přihazuju za to, že mi Bradley zahrál Rachmaninovo preludium cis moll. Víc jsem si ani nemohla přát. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Limitless je dynamický, vizuálně velmi podmanivý "Hi-Tech" snímek s efektním zoomováním, výborným scénářem i obsazením. NZT je přesně ten typ "kouzelné pilulky", kvůli které Vám před barákem bude zastavovat černé, luxusní fáro, ze kterého bude vystupovat parta drsných bouchačů v kvádrech, a s bouchačkou. A vždycky Vás budou sledovat divní maníci. V tu chvíli Vás napadne, že jste se asi zapletli do hodně nečistých a nebezpečných kšeftů, kde Vás můžou odrovnat nejen tihle ostří hoši, ale také ta malá, zázračná pilulka, která z Vás učiní Boha. Hlavní hvězdou celého filmu je Bradley Cooper, který je prostě nádherný a zvláště v obleku mu to extrémně sluší:) Robert De Niro zde neztvárnil žádného extra nebezpečného mafiána, jak jsem si myslela, ale docela v pohodě chlapíka, který "v tom" prostě umí dost dobře chodit. Ve vedlejší roli mě potěšil Tomas Arana. Možná jen ten happy end mě lehce zklamal. Ne, že bych Bradleymu nepřála, aby se z toho vyhrabal, ale tak nějak... jsem přece jen čekala nějaký zásadní zvrat či šokující konec. Takže v hlavní roli: Zoomování, NZT a Bradleyho fascinující oči:) ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jak už stihli zmínit jiní, je ironické, že film s takovým názvem dává divákovi převahu nad svým všemocným hrdinou - a neslouží mu to ke cti. Nejen že se tu naráží na určité scénáristické mantinely konvenčně (srozumitelně) vyprávěných příběhů, ale ničemu nepomáhá ani zvolená forma subjektivizace, která často dopředu vyzrazuje průběh nadcházejících akčních scén (a zbavuje je napětí) a spolu s nadužívaným Eddieho voiceoverem svědčí podle mého ze všeho nejvíc o neschopnosti poutavě vyprávět. Zdálo by se, že trávit čas v hlavě génia bude zábavný zážitek, ale tady je to spíš nuda. Jaký rozdíl, porovnáme-li Všemocného Coopera například s Jasonem Bournem, který je vždy o několik mílových kroků před svými protivníky i diváky a jehož neotřelá řešení krizových situací nás nepřestávají překvapovat, bavit a fascinovat. Ale budiž, v Burgerově filmu není akce na prvním místě, takže o co se tu vlastně hraje a co se tu sděluje? Každý by chtěl kouzelnou pilulku, která by obrátila jeho život vzhůru nohama (k lepšímu) za minimální dobu i náklady. Skutečná práce na sobě, vytrvalost a píle nejsou v módě možná víc než kdy jindy, poptávka po "rychlých řešeních" je velká. Tohle je v podstatě jeden z největších základních problémů dnešního kolabujícího kapitalismu, kdy se propast mezi tím, co si většina lidí může reálně dovolit a tím, co je nám v podobě lákavých symbolů vysokého sociálního statusu prezentované pomalu jako nezbytnost, čím dál víc rozšiřuje a vyvolává společenské napětí. Dá se říct, že pomyslný matrix tvořený levnými půjčkami a prchavým pocitem bohatství a štěstí, se právě v těchto chvílích hroutí a Všemocný bohužel nemá sílu expandovat mimo něj a místo osvobozující vize Nea nabízí nic než páně Smithův šťavnatý steak okořeněný sloganem "ignorance is bliss". Filmu lze přičíst k dobru, že alespoň vyjevuje jednu z nekorektních pravd o kapitálových trzích, tedy že je ovládají především emoce, ale zrovna v době, kdy největší světové indexy reagují skoky o několik procent i na drobné pověry a bezvýznamná prohlášení, se nedá mluvit o nějakém překvapivém nebo podvratném sdělení (skutečně odvážné by bylo říct, že dnes už na trzích obchoduje akorát FED, ECB a počítačové programy/algoritmy/stroje - TO je Matrix). V podstatě se tu uskutečňuje nereálný kapitalistický sen, jehož vystřízlivění přichází v podobě kariéry ve vysoké politice. Přitom jde stále o tu samou lež, která dnes konečně začíná reálně vyplavávat na povrch. Už víme, že "change we can believe in" je přelud, už víme, že "no, we can't". Obama je skleslý panák bez špetky vůdcovství a charismatu, Véčkaři v čele s Johnem jsou ještě neschopnější a zkorumpovanější než ti dinosauři, které se tak horlivě snažili nahradit. Začíná být jasné, že demokratické volby nic nezmění, že celý ten systém je nefunkční. Všemocný je zoufale neaktuální relikt kapitalistického realismu, snad i odraz jeho falešných přesvědčení a systémových chyb, ale určitě ne jeho kritická reflexe. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (32)

  • Některé scény byly natáčeny na digitální zrcadlovku Canon EOS 5D Mark II. (imagoo)
  • Natáčanie prebiehalo vo Filadelfii, New Yorku a Puerto Vallarta. (Greenpeacak)
  • Ke konci filmu, kdy se přesuneme do Eddieho (Bradley Cooper) volební kanceláře, začíná záběr pohledem na jeho knihu s názvem Illuminating the Dark Fields. Její název je odkazem na knihu "The Dark Fields", která sloužila jako předloha k filmu. (polabecak)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama