Slečna Marplová: Plavý kůň (TV film)
Marple: The Pale Horse
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 2010, 89 min
Andy HayHudba:
Dominik ScherrerObsah
Slečna Marplová vyšetřuje smrt svého dávného přítele, otce Gormana, který byl brutálně zavražděn krátce poté, co poskytl poslední útěchu umírající paní Davisové. Den po jeho smrti od něj slečně Marplové přijde tajemný dopis se seznamem jmen. Ta se rozhodne vypravit do penzionu, ve kterém bydlela paní Davisová, a v jejím pokoji objeví dopisní papír hotelu Plavý kůň ve vesnici Much Deeping v Hampshiru. V tomto podniku slečnu Marplovou přivítají majitelky Thyrza Greyová a Sybil Stamfordisová, které kromě ubytovacího zařízení provozují se svou pomocnicí Bellou černou magii. Jak to všechno ale souvisí se smrtí otce Gormana? A proč musel zemřít jeden z hostů, kapitán Cottam? Slečna Marplová tentokrát stojí proti obzvláště rafinovanému vrahovi. Rafinovanému, ale také domýšlivému. A zvídavá dáma dokáže brilantně využít nejen toho, že se jí lidé rádi svěřují, ale i toho, že ji někteří hrubě podceňují. (oficiální text distributora)
akisha
Zde je asi ten nejodpornější vrah ze všech A.Ch. detektivek, co jsem zatím viděla. Moc hezky atmosférické dílo, se spoustou výborných britských herců, tajemnem a hodně zajímavou zápletkou. Z novějších Marple je to pro mě nejpovedenější díl hned po Rozbitém zrcadle.(4.3.2012)
burina
Opäť to má s predlohou pramálo spoločného, ale akosi to od tejto série už ani neočakávam. O to milšie som bola prekvapená atmosférou a celkovým rozuzlením. Preto tie 4 *.(26.11.2010)
blackrain
Agatha Christie, Královna detektivek, mě svou tvorbou vždycky tak nějak mijela. Znala jsem ji pouze z TV prostřednictvím jejích hrdinů, ke kterým patří právě Slečna Marplová, postarší vštečná dáma, která se plete policajtům do práce a pokaždé příjde s velmi zajímavým rozluštěním, po kterém všechno do sebe dokonale zapadne. Kolikrát jsem si říkala, jak to, že ji nikdo nezabije, vždyť si o to přímo koleduje. Musím říct, že po několika televizních filmech si k Agathě Christie hledám pomalu cestičku a také za to částěčně může moje zvědavost, která mě nutí uvažovat nad tím navštívit nějaké knihkupectví a zakoupit si pár detektivních příběhů.(10.12.2010)
Hejtmy
Z filmů o slečně Marplové natočených s Juliou McKenzie zatím nejlepší díl. Dobrá atmosféra, příběh není zbytečně překombinovaný a závěrečné odhalení je možná ještě víc neočekávané než obvykle. Knížku jsem nečetl a možná je to dobře, protože jinak filmy, kam připíchnou slečnu Marplovou i když v knížce není, moc rád nemám (Sittafordská záhada). 70%(10.12.2010)
Elyssea
Ne tak šíleně odlišná adaptace nemarplovské předlohy. Oproti některým snímkům tento film nemá s předlohou společné jen jméno.(10.12.2010)
FireTight
Slušelo by se napsat: "To nejlepší si Česká televize nechala na konec". Nechci tady vůbec řešit, zda si film udělal z původní knihy trhací kalendář nebo ne, originální příběh jsem bohužel nečetl, takže bych tu zbytečně tlachal. Chci hodnotit film jako takový a z mého pohledu se povedl. Zajímavý příběh, velmi zajímavé prostředí, trefná Marplová Julie McKenzie (i když mi v některých chvílích připomínala spíš Columba) a hlavně překvapivé rozuzlení, ve kterém jsem si až do poslední chvíle myslel, že vím vrahovu identitu. Ovšem všechno bylo nakonec úplně jinak a vrahem byl... no dobře, nechtěl jsem moc spoilerovat, ale byl jím zahradník (haha!). Dlouho jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami a nakonec jsem se rozhodl dát plný počet, protože jsem byl při předchozích komentářích k novým dílům poněkud přísný,(10.12.2010)
marusshhka
Četla jsem román a nechápu, proč muselo být ve filmu tolik změněno... Navíc tam tentokrát nemá Miss Marple co dělat. Ale jinak - kromě té hrozné scény s čarodějnicemi - to bylo celkem fajn. Jen jsem očekávala mnohem víc, protože román mám opravdu ráda.(4.9.2010)
PavelZava
V této epizodě v porovnání s předlohou bych očekával Miss Marple stejně tak, jako že se v Shakespearově hře Julie a Romeo vůbec nezamilují. Adriadne Oliver by jistě byla smutná, že na úkor slečny Marple, ostrouhala ... Zápletka byla hezky zahalena do tajemna a zajímavě gradovala do nečekaného závěru, je to zajímavý díl(10.12.2010)
filmmovier
Opět pozměněno, ale dopadlo to nad očekávání dobře. Opět. Na Julii McKenzie jsem si v téhle řadě už docela zvykl, a těším se na novou sérii. Ale na Poirota to furt nemá.(19.12.2011)
h.madlenka
3 1/2 | Zajímavá zápletka, ale nakonec docela jednoduché rozřešení.(9.12.2010)
Související
- Slečna Marplová: Modrá pelargonie (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Tajemství Chimneys (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Rozbité zrcadlo (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Proč nepožádali Evanse? (TV film) (2009)
- Slečna Marplová: Kapsa plná žita (TV film) (2008)
- Slečna Marplová: Vraždit je snadné (TV film) (2008)
- Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: V hotelu Bertram (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Nemesis (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Nultá hodina (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Není kouře bez ohýnku (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Sittafordská záhada (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Cukání v palci (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Ohlášená vražda (TV film) (2005)
- Slečna Marplová: Mrtvola v knihovně (TV film) (2004)
- Slečna Marplová: Vražda na faře (TV film) (2004)
- Slečna Marplová: Vlak z Paddingtonu (TV film) (2004)
- Slečna Marpleová: Rozbité zrcadlo (TV film) (1992)
- Miss Marple: Moving Finger, The (TV film) (1985)
- Rozbité zrcadlo (1980)
Podobné
- Columbo: Columbo má rád noční život (TV film) (2003)
- To je vražda, napsala: Konečně na svobodě (TV film) (2001)
- Columbo: Vražda s příliš mnoha notami (TV film) (2000)
- To je vražda, napsala: Smrtonosný příběh (TV film) (2000)
- Columbo: Popel popelu (TV film) (1998)
- To je vražda, napsala: Cestou na jihozápad (TV film) (1997)
- Columbo: Vražedné stopy (TV film) (1997)
- Columbo: Podivní spojenci (TV film) (1995)
- Columbo: Columbo v přestrojení (TV film) (1994)
- Columbo: Motýl v šedých stínech (TV film) (1994)
- Columbo: Ve hře je všechno (TV film) (1993)
- Diagnóza vražda (TV seriál) (1993)
- Columbo: Není čas na umírání (TV film) (1992)
- Columbo: Vrabec v hrsti (TV film) (1992)
- Columbo: Columbo a vražda rockové hvězdy (TV film) (1991)
- Columbo: Smrt bere jackpot (TV film) (1991)
- Columbo: Columbo na univerzitě (TV film) (1990)
- Columbo: Planý poplach (TV film) (1990)
- Columbo: Na programu vražda (TV film) (1990)
- Columbo: Žonglér - Vražda v Malibu (TV film) (1990)
- Columbo: Smrtící korunka (TV film) (1990)
- Columbo: Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (TV film) (1990)
- Columbo: Sex a ženatý detektiv (TV film) (1989)
- Columbo: Columbo jde pod gilotinu (TV film) (1989)
- Columbo: Vražda jako autoportrét (TV film) (1989)
- Columbo: Velké podvody (TV film) (1989)
- Columbo: Vražda, kouř a stíny (TV film) (1989)
- To je vražda, napsala (TV seriál) (1984)
- Columbo: Smrt ve sklence vína (TV film) (1978)
- Columbo: Předveď dokonalou vraždu (TV film) (1978)
- Columbo: Jak vytočit vraždu (TV film) (1978)
- Columbo: Spiklenci (TV film) (1978)
- Columbo: Případ vysokého IQ (TV film) (1977)
- Columbo: Zkus mě chytit (TV film) (1977)
- Columbo: Posvítit si na vraždu (TV film) (1976)
- Columbo: Poslední pocta komodorovi (TV film) (1976)
- Columbo: Smrt v aréně (TV film) (1976)
- Columbo: Staromódní vražda (TV film) (1976)
- Columbo: Kouzelné alibi (TV film) (1976)
- Columbo: Případ diplomatické imunity (TV film) (1975)
- Columbo: Krize identity (TV film) (1975)
- Columbo: Zapomenutá dáma (TV film) (1975)
- Columbo: Vrah zavolá v deset (TV film) (1975)
- Columbo: Vražda na videu (TV film) (1975)
- Columbo: Rozbouřené vody (TV film) (1975)
- Columbo: Labutí píseň (TV film) (1974)
- Columbo: Osudné cvičení (TV film) (1974)
- Columbo: V nouzi poznáš přítele (TV film) (1974)
- Columbo: Za úsvitu (TV film) (1974)
- Columbo: Dobrá pověst nadevše (TV film) (1974)
- Columbo: Vydat nebo zemřít (TV film) (1974)
- Columbo: Obrácený negativ (TV film) (1974)
- Columbo: Sladká, leč smrtící (TV film) (1973)
- Columbo: Dvojexpozice (TV film) (1973)
- Columbo: Dvojitý šok (TV film) (1973)
- Columbo: Kandidát zločinu (TV film) (1973)
- Columbo: Nebezpečná hra (TV film) (1973)
- Columbo: Zločinný steh (TV film) (1973)
- Columbo: Rekviem pro padající hvězdu (TV film) (1973)
- Columbo: To je vražda, řeklo portské (TV film) (1973)
- Columbo: S dýkou v mysli (TV film) (1972)
- Columbo: Džungle ve skleníku (TV film) (1972)
- Columbo: Past (TV film) (1972)
- Columbo: Vražda podle plánu (TV film) (1972)
- Columbo: Etuda v černém (TV film) (1972)
- Columbo (TV seriál) (1971)
- Columbo: Výkupné za mrtvého (TV film) (1971)
- Columbo: Vražda podle knihy (TV film) (1971)
- Columbo: Smrt nabízí pomocnou ruku (TV film) (1971)
- Columbo: Semínko pochyb (TV film) (1971)
- Columbo: Prázdný rám (TV film) (1971)
- Columbo: Její příležitost (TV film) (1971)
- Columbo: Vražda na předpis (TV film) (1968)