Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 5 (2010) (série)


Plavý kůň (S05E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Slečna Marplová vyšetřuje smrt svého dávného přítele, otce Gormana, který byl brutálně zavražděn krátce poté, co poskytl poslední útěchu umírající paní Davisové. Den po jeho smrti od něj slečně Marplové přijde tajemný dopis se seznamem jmen. Ta se rozhodne vypravit do penzionu, ve kterém bydlela paní Davisová, a v jejím pokoji objeví dopisní papír hotelu Plavý kůň ve vesnici Much Deeping v Hampshiru. V tomto podniku slečnu Marplovou přivítají majitelky Thyrza Greyová a Sybil Stamfordisová, které kromě ubytovacího zařízení provozují se svou pomocnicí Bellou černou magii. Jak to všechno ale souvisí se smrtí otce Gormana? A proč musel zemřít jeden z hostů, kapitán Cottam? Slečna Marplová tentokrát stojí proti obzvláště rafinovanému vrahovi. Rafinovanému, ale také domýšlivému. A zvídavá dáma dokáže brilantně využít nejen toho, že se jí lidé rádi svěřují, ale i toho, že ji někteří hrubě podceňují. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zde je asi ten nejodpornější vrah ze všech A.Ch. detektivek, co jsem zatím viděla. Moc hezky atmosférické dílo, se spoustou výborných britských herců, tajemnem a hodně zajímavou zápletkou. Z novějších Marple je to pro mě nejpovedenější díl hned po Rozbitém zrcadle. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to asi tak mesiac dozadu, čo som si prečítal krimi román "Plavý kôň" (The Pale Horse), ktorý v roku 1961 napísala kráľovná klasických detektívok Agatha Christie. Bolo to dobré čítanie. Keď som zbadal, že jeho filmová adaptácia bude v telke, tak som si to nenechal ujsť. Bol som zvedavý ako sa podarilo sfilmovať túto mysterióznu kriminálku. Prekvapilo ma keď som zistil, že tento prípad bude objasňovať slečna Jane Marplová, pretože v knihe vôbec nefiguruje. Ukázalo sa však ako výborný nápad zapojiť ju do tohto príbehu. Bol to dobrý film. *** ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agatha Christie, Královna detektivek, mě svou tvorbou vždycky tak nějak mijela. Znala jsem ji pouze z TV prostřednictvím jejích hrdinů, ke kterým patří právě Slečna Marplová, postarší vštečná dáma, která se plete policajtům do práce a pokaždé příjde s velmi zajímavým rozluštěním, po kterém všechno do sebe dokonale zapadne. Kolikrát jsem si říkala, jak to, že ji nikdo nezabije, vždyť si o to přímo koleduje. Musím říct, že po několika televizních filmech si k Agathě Christie hledám pomalu cestičku a také za to částěčně může moje zvědavost, která mě nutí uvažovat nad tím navštívit nějaké knihkupectví a zakoupit si pár detektivních příběhů. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbila se mi temná čarodějnická atmosféra a možná jsem jen tolik nezapojoval šedou kůru mozkovou, ale do konce jsem vůbec nevěděl. ... Čarodějnice, thálium, obrna, sázky. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohy neznaje jsem si kdovíproč myslela, že zápletka bude jak z Dicka Francise. Zamrzelo mě zjištění (bacha, spoiler!), že Plavý kůň není kůň. Ale to není důvod nízkého skóre. Problém je, že tento příběh slečny Marplové je na můj vkus a na uhlazený svět detektivek Agathy Christie moc brutální a temný. Jednou stačilo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný diel, skvelá zápletka a napínavé rozuzlenie, všetko ozvláštnené okultizmom a upaľovaním tradičnej miestnej Moreny. Vyšetrovateľa musí nesmierne mrzieť, že je za Marpleovou vždy dva kroky pozadu, tentokrát to platí dvojnásobne a asi sa s tým aj zmieril, keďže ochotne spolupracuje. Mnohých po skončení možno napadne, či to je až taký dobrý nápad vytvárať si profil zákazníka napríklad používaním zákazníckych kariet u obchodníkov. Dúfam, že neprezrádzam príliš... –– Proti zlu sa musí bojovať, inak sa prepadneme do temnoty. ()

Simbet 

všechny recenze uživatele

V knižní podobě dávám slečně Marplové přednost před Herculem Poirotem, ale co se týká filmového zpracování, Poirot určitě vede a je to zásluhou jeho představitele Davida Sucheta. Bohužel, dokonalou slečnu Marplovou jsem zatím neviděla a představitelka tohoto filmu patří k těm horším. JJ Feild dojem trošku zlepšil, ale protože jsem si nemohla užít v dabovaném filmu jeho hlas, tak to také nebylo ono. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V této epizodě v porovnání s předlohou bych očekával Miss Marple stejně tak, jako že se v Shakespearově hře Julie a Romeo vůbec nezamilují. Adriadne Oliver by jistě byla smutná, že na úkor slečny Marple, ostrouhala ... Zápletka byla hezky zahalena do tajemna a zajímavě gradovala do nečekaného závěru, je to zajímavý díl ()

marusshhka 

všechny recenze uživatele

Četla jsem román a nechápu, proč muselo být ve filmu tolik změněno... Navíc tam tentokrát nemá Miss Marple co dělat. Ale jinak - kromě té hrozné scény s čarodějnicemi - to bylo celkem fajn. Jen jsem očekávala mnohem víc, protože román mám opravdu ráda. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušelo by se napsat: "To nejlepší si Česká televize nechala na konec". Nechci tady vůbec řešit, zda si film udělal z původní knihy trhací kalendář nebo ne, originální příběh jsem bohužel nečetl, takže bych tu zbytečně tlachal. Chci hodnotit film jako takový a z mého pohledu se povedl. Zajímavý příběh, velmi zajímavé prostředí, trefná Marplová Julie McKenzie (i když mi v některých chvílích připomínala spíš Columba) a hlavně překvapivé rozuzlení, ve kterém jsem si až do poslední chvíle myslel, že vím vrahovu identitu. Ovšem všechno bylo nakonec úplně jinak a vrahem byl... no dobře, nechtěl jsem moc spoilerovat, ale byl jím zahradník (haha!). Dlouho jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami a nakonec jsem se rozhodl dát plný počet, protože jsem byl při předchozích komentářích k novým dílům poněkud přísný, ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jen kousek od plného hodnocení. Mnoho postav - ovšem představených tak, že jsem se neztrácel. Spletitý případ - ale odvyprávěný tak, že jsem vždy věděl (nebo aspoň chápal) kdo co a proč. Navíc atmosféra, skvělí herci (jen jednou Ginger hrozně nabělili obličejík, fuj maskérko) no a biblická omáčka vždycky táhla, notabene z Apokalypsy. "I uzřel jsem čtvrtého jezdce na plavém koni a jméno jeho bylo Smrt." Jediné, co mi hapruje, je motivace pachatele / -ky. Prostá touha po moci? Krutost? Finance to asi nebyly. A na to, jak vše geniálně vymyslel / -a a zařídil / -a, tak se potom nechal / -a od Márplice nachytat na švestkách až moc snadno. Asi pocit nepolapitelnosti. Fakt dobrý díl. ()

Reklama

Reklama