Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Chtěli být jako on, ale romantické ideály jim dlouho nevydržely. Lee Marvin jako stárnoucí bankovní lupič, jenž inspiruje tři mladíky k zločinecké dráze. Když tři dospívající mladíci naleznou ve křoví vážně postřeleného muže, rozhodnou se ho zachránit a poskytnout mu přechodné útočiště na rodinné farmě. Vzápětí se ukáže, že se jedná o známého bankovního lupiče Harryho Spikese, na něhož je vypsána vysoká odměna. Charismatický Spikes ovšem dokáže svým vyprávěním mladíky natolik okouzlit, že se mu zatouží podobat. V mladické touze po společenské vzpouře se rozhodnou odejít z domova a s vidinou lehkého výdělku vyloupit banku. Celá akce ovšem skončí fiaskem a při pokusu o útěk mladíci zastřelí významného senátora. Poté je osud znovu spojí s jejich idealizovaným hrdinou Spikesem, který se stává vůdcem jejich bandy. Společně plánují velkou bankovní loupež, ale mladické romantické představy o životě zločineckého gangu začínají dostávat povážlivé trhliny. Zdá se, že na lítost je pozdě a hrozí, že členové bandy budou muset za své činy zaplatit vlastním životem.
V hlavní roli desperáta Spikese se představí Lee Marvin, jenž zde typově navázal na své role drsných záporných hrdinů ze začátků své herecké kariéry v 50. letech. Pro zajímavost lze zmínit, že roli jednoho z nerozvážných mladíků ztvárnil v té době začínající herec Ron Howard, z něhož se později stal respektovaný filmový režisér (Apollo 13, Čistá duše, Rivalové). (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pokus o mravoličný western drží nad vodou tři pěkní kluci. 1) A protože z obrazovky prakticky neslezou, je i celý snímek pro mě lépe skousnutelný. Budoucí úspěšný režisér 20letý Ron Howard (blonďák Les), 21letý Charlie Martin Smith (Todd s brýlemi) a 19letý Garry Grimes (Will)._____ 2) Výstižný koment: RHK**, sud****. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Fleischerův (např. Fantastická cesta, Ničitel Conan) podařený western s charismatickým Lee Marvinem v hlavní roli. Film má zajímavý děj a není zrovna optimistický. Taková ta nová vlna v tomto žánru. Za pozornost stojí i začínající mladíci Ron Howard a Charles Martin Smith, kteří se už o rok dříve sešli v Lucasově kultovním snímku Americké graffiti. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Alternativní název: Spikeova banda. Neveselá westernová moralita s Lee Marvinem, bohužel bez vypracovanějšího příběhu a bez happyendu. Tři mladíci zachrání raněného lupiče Spikese, pak se rozhodnou utéct z domova a loupit banky jako on. Místo svobody a radostí života je čeká však těžké zklamání ze života na útěku a ztráty přátel. Ukázka - závěr (spoiler): http://www.youtube.com/watch?v=K1_xrPeC_jQ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chlapci si zvolili svoj osud a tak okúsili školu života na úteku. Bola to tvrdá škola a tvrdé vytriezvenie z ideálov voľného života. Aj z ideálov priateľstva na život a na smrť. K poctivej štvrtej hviezde filmu možno niečo chýbalo, ale tri by nestačili. –––– Nikdo z nás se už nebude před nikým ponižovat. Jdeme si pro štěstí! –––– Vždyť to měla být zábava... ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý a vo finále aj trochu melancholický western o troch zasnených farmárskych chlapcoch, ktorí s výdatnou pomocou prešibaného starého desperáta Spikesa, stvárneného známym predstaviteľom podobných rabiátskych postáv Lee Marvinom skĺznu na šikmú plochu, z ktorej niet návratu a ich neutešenú situáciu budú musieť rozlúsknuť kolty. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (1)

  • Herec Robert Beatty, který má hrát postavu šerifa, se ve filmu vůbec neobjeví, ačkoliv je uveden v titulcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama