Rainbow: Nisha rokubō no shichinin (TV seriál)

• Japonsko

Rainbow: Nishakubou no shichinin

(Japonsko)

Animovaný / Akční / Drama

Japonsko, 2010, 26x23 min

• Subjektiv

Na tomto místě si dovolím podrobně rozepsat dění v úvodní scéně seriálu Rainbow, neboť velmi přesně demonstruje to, co mě na tomto seriálu dráždí a štve... Déšť, 6 vězňů, kápě přes hlavu, nastupují pod vedením bachaře do autobusu hromadné dopravy, v němž již sedí civilové. Ti se odtahují od zločinců jako by měli mor. Malé holčičce upadne panenka. Jeden z vězňů ji zvedne a s dojatýma očima ji vrací dívce. Ta se rozbrečí a vrhne se mamince do klína. Kolsedící to komentují slovy: "Nemají žádné svědomí, chtěl okrást i malou holčičku." Autobus zastaví, vězni vystoupí. Z odjíždějícího autobusu po nich vztekle holčička hodí onou panenkou. Bachař pak obuškem brutálně zbije vězně křičíc: "Nemáš právo se cizích věcí ani jen dotknout."" Ano, vězni jsou ti společenskými poměry k nepravostem donucené dobré duše, zlý je zbytek společnosti. Oni však v sobě ve vězení objeví přátele, pro které se nebojí obětovat dokonce život. Tyto oběti činí v hystericky přepjatých scénách plných křiku a slz. Navrací se jim sebevědomí, naděje a důstojnost. Silné **, byť se seriál může zlepšit. Já už u toho ale nebudu. To co mi vadí nespočívá v nějakém "příběhu", ale v celkovém ladění a stylu. U těch nelze očekávat nová odhalení, zvraty a změny. Proto uděluji hodnocení i po pouhých 4 dílech.(10.5.2010)

• Zíza

Série dělaná proto, aby rozbrečela. Je to vlastně hezké, smutné, srdce trhající, přesto... Subjektiv má pravdu, popř. i strougy.(30.12.2010)

• strougy

Tak jako každá filmová oblast i anime má svá klišé a Rainbow představuje velmi ohavné rozvinutí jednoho z nich, konkrétně obrovský důraz na přátelství zobrazovaný pomocí emocionálně přepjatých scén plných slz, křiku a příšerně sentimentální hudby. V podstatě i sebenepatrnější příležitost vyplynuvší mnohdy z každodenně prožívané události zde funguje jako katalyzátor spouštějící podobný moment, kdy se vyjadřuje hluboké a nezničitelné pouto mezi postavami a díky čemuž to kromě diváka vždy pochopí i vedlejší postavy, okouzlené až tak silně prožívaným přátelstvím. Vrchol představují závěrečné epizody první poloviny, po které sice následuje mírný vzestup daný vynořením určitých sociálních problému poválečného Japonska (prostituce, yakuza či následky jaderného ozáření), ovšem styl vyprávění zůstává stejný a jelikož se mi podobné citové vyděračství hnusí, tak nemohu hodnotit jinak.(13.10.2010)

• SonGokussj

Subjektiv, Strougy, Zíza to tu pěkně popsali. Připadá mi, že vězni jsou tady ti hodní a zbytek zvěta zlý... Šou na city. Musí vás rozbrečet, jinak si to neužijete. A já neužil. Naprosto uměle vytvořené "napínavé" situace plné absurdních vyústění. Na anidb to má hodnocení 85%, nevím čím to. Ztratil jsem jakýkoli podnět se na to koukat po 13. episodě a dál. Nevím jak to dopadne, prozatím ale 35%. Třeba se k tomu někdy vrátím...(30.1.2011)

Dnešní lidé holt asi neví co je pravé přátelství a tak se mu vysmívají a to je případ i tohoto seriálu. Ano, místy je to přehnané, ale tvůci očividně chtěli, aby se lidé zamysleli, nad hodnotami života a kdo dnes může říct, že má pravé přátele, kteří by pro něj i do ohně skočili, spíš je to tak, že se otočíte a přítel vám vrazí kudlu do zad, to je dnešní realita. Takže v tomhle ohledu se seriálem nemám problém. Také mě, ale víc bavila druhá polovina, kdy se hrdinové dostanou ven a řeší každodení problémy života. Takže určitě lepší průměr.(3.5.2010)