Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Recenze (164)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdůležitějších mezníků 2. SV dal vzniknout tomuto skvostnému i když chvílemi příliš natahovatelnému filmu a později i velkofilmu Pearl Harbor. Ale pokud bych užil slovo velkofilm tak rozhodně pro Tora! Tora! Tora! Celý film popisuje příliš realisticky a dokumentárně celý konflikt: důvod útoku Japonců na Pearl Harbor, lenost samotných Američanů, na kterou později doplatili a samozřejmě morálku obou stanů tedy Japonska a USA. A že to byl útok nečekaný a s následky, které pro Japonsko byli nedostačující, ale pro USA takřka brutální. Berme v potaz jedno větu, kterou řekl samotný japonský admirál: Je to jako probudit spícího obra. a jak nakonec dopadli...neradno mluvit. Samotná bitva je velice pěkné i když se zdá, že se na nebi příliš letadel neobjeví opak je pravdou a v samotných útocích ukážou Zera svojí účinnost na nemalý počet lodí. Film Pearl Harbor možná zaujme současného diváka, ale autenticitu a hlavně pravdivost oné bitvy hledejte opravdu jen zde. Tora! Tora! Tora! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, tenhle film. Díky tomu, že se na produkci podílely obě strany konfliktu, vznikl strhující hraný "skoro-dokument" s velmi pěkným technickým provedením. Bitevní pasáže jsou výborné, přehledné, přesvědčivé, dozdobené odvážnou prací kamery, která předběhla dobu (ty roztřesené ruční "in-action" záběry mě opravdu zaskočily). Dialogy jsou věcné, chybí v nich patos a film nekončí uraženeckými fanfárami amerických patriotů, ale lakonicky projevem v USA vystudovaného admirála Jamamota. Dokumentární hodnotu posiluje i nezakrývané poukazování na neschopnost amerických vojenských složek reagovat pružně na výstrahy tajných služeb a čistokrevný chaos v řadách obránců (srdnatý černoch za protiletadlovým kulometem Arizony působí v tomto kontextu vskutku jako střípkovitý dokument doby vzniku). Coby bývalý vášnivý konzument Hubáčkovy literatury faktu musím "Tora! Tora! Tora!" ocenit jako přesnou rekonstrukci, která absencí patosu a nacionalistické emblematiky daleko předešla svou dobu. Současná hollywoodská kinematografie jakoby se zase vracela k pitomému válečnému patosu 50. let... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na téma Pearl Harboru dělám ročníkovou práci a musím uznat, že tohle zpracování je mnohem lepší než Bayův velkofilm. Dozvíte se o důvodech, které vedly k útoku a amerických chybách a všechno to je mnohem realističtější. Útok je zatraceně dobře natočen a je zajímavé ho pororvnávat s Bayovým spektáklem. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu kvalitní a řemeslně natočený film, od začátku sice trochu vláčný a rozveklý, chvílemi i trochu unavující a nudný, ale jak došlo na nějaké bojové či akční scény mimo, nebo přímo na tu osudovou bombardující válečnou scénu na konci filmu, byl vynikající a svým strhujícím finišem mě natolik uchvátil a vtáhl zpátky, že jsem prostě neodolal to nedokoukat až do konce. Ve filmu nehráli až zas tak významní či známí herci krom tedy admirála Yamamota (Toshiro Mifune), známý například s filmu Sedm Samurajů nebo z Pekla z pacifiku, ale i přesto všichni věděli co hrát a všichni zahráli téměř bezchybně a bez nějakých zbytečných extempore. Američané nám zde přesně vystihli svou vrozenou náturu, tedy snadno důvěřujících hochů, kteří mají jak se říká všechno na háku. Zato Japonci ty byli spíš tiší, přemýšlející, tvrdí a nekompromisní. Jeden z nejlepších klasických válečných filmu, společně třeba s Bitvou o Anglii či Bitvou v Ardenách, nebo s filmem Most u Remeganu. Za 4* ? Myslím si že v tomto případě je to velmi oprávněně. Jedna určitě za již zmíněné vizuální efekty. A ty další 3* ? Za zvuk, střih a kameru. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S maximální přesností a minimem sračiček kolem zfilmovaný památný útok na Pearl Harbor a co mu předcházelo - tedy japonské plánování a americké dešifrování a chybování. Samotný nálet zabere zhruba 20 minut a je to jednoznačný highlight, jelikož na něj bylo dost peněz. Celý film na mě působil trochu suše, ale to je hold daň za ten věcný přístup. Ve výsledku je to velmi slušná a sympaticky nestranná rekonstrukce významné události z nedělního prosincového rána roku 1941. Amerika už sice mohla mít v úmyslu jít do války tak jako tak, ale právě tento den znamenal konec váhání a učinění velmi významného rozhodnutí. [HD] ()

monolog 

všechny recenze uživatele

"Slavný americký válečný velkofilm" a šel úplně mimo mě. To, že děj je v tomto typu filmů vždycky rozdělen na nudný uvozující začátek a následný průběh vojenských příprav či nepříprav a na konci se ve dvaceti akčních minutách všichni rozemelou na kaši, to mi nevadí a taky jsem to čekal. Jenže tentokrát mi to nesedělo. Možná to je i tím dabingem (v průměru všechny postavy měly hlasy tak o třicet let mladší, než byly samy - dabing Čt z 2006), nebo tím, že už jsem přeci jen válečných filmů viděl víc a tak mě ty jejich klišé, kdy se proti možnosti odhalit předem japonskou invazi nepostavil jenom Osud, ale i Satan a Bůh v přátelském objetí, kdy je jeden člověk uvědomělý, jenže mu házejí pod nohy příliš klacků, nikdo mu nevěří, všichni velitelé jsou o nejmíň jednu hodnost výš, než na jakou mají schopnosti a veškeré pozorování je vyhodnoceno naprosto opačně a špatně, než jak by mělo... To je na mě přeci jen příliš. Rozdělení na japonský a americký tvůrčí tým bylo podlě mě výtečné řešení, protože ta japonská část je oproti té americké mnohem lepší, skutečnější a i herecky přesvědčivější. A tak se mé díky za tento film obracejí pouze směrem k východu a k japonským režisérům a hercům, ale i tam mám výhrady, i když spíš dle scénáře. To si vážně nemohli odpustit tu pitomou, propagandistickou větu o buzení spících obrů? Ještě bych měl malou vsuvku k tomu označení zákeřný útok. Kurva když chci na někoho zaútočit překvapivě, mám mu poslat rekomando do vlastních rukou týden předem? ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výborná válečná klasika - přepadení Pearl Harboru Japonci. V podstatě jde o staršího bratříčka Bayova velkofilmu Pearl Harbor, akorát bez té milostné romantiky, s určitým odstupem nazíraný - spíše působící jako napínavý dokument, ovšem (na tu dobu) se skvělými akčními scénami. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=sFYWpr5FNE8 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Slávný válečný film popisující přípravy a útok na Pearl Harbor. První část film (popisná) je místy zdlouhavá a nudá. Ovšem ve druhé části se dostáváme k útoku a film rázem začíná i bavit. Zejména si užíváme na svou dobu nevídaných efektů. Trochu trapně působí zavěrečná propagandistická věta o buzení spícího obra. Samozřejmě si to Amíci mohli dovolit, vzhledem k tomu jak válka dopadla. Ale přece nikdo nevěří tomu, že se Japonci najednou začali bát. Věděli přece od samého začátku do čeho jdou! K tématu útoku na Pearl Harbor doporučím Odtud až na věčnost (1953). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných historických filmů. Narozdíl od akčního plytkého Pearlu je zde podrobně popsána cesta k válce, její historické pozadí a příčiny. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, tak jak byly k dispozici v době vzniku filmu, tomu jsou přizpůsobeny i charaktery a scénář. Výprava na svou dobu ohromující, vynikající triky a práce s celkovou realističností akce. Obdobný film jako Bitva o Británii, Příliš vzdálený most, Midway a další. Spolu s prvně jmenovaným z této skupiny patří mezi nejlepší. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Hartnetta muchlujícího se pod padákem s Kate Beckinsale, digitální Star Wars Zera honící se mezi digitálními loděmi a Míšu Baye, honící si ho před plakátem, kde zcela nahý (až na letecké rukavice Bena Afflecka a čepici admirála Yamamota) stojí na rameni Megatrona a chčije z té výšky do krabičky s popcornem.. Dějepis poutavou formou aneb poměrně věrná rekonstrukce akce, která nachytala spícího obra se staženými kalhotami a zatáhla ho k potěše Britů do aktivní účasti ve WWII. Scéna s rolujícím letadlem, jenž vybočí z dráhy, je neplánovaná kaskadérská lahůdka.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem se o tématiku Pearl Harboru hodně zajímala (přiznávám, zájem u mě vyvolal Bayův spektákl ;-) a proto musím tento film hodnotit velmi vysoko. Zcela nepřehlédnutelně je mnohem lepší než oddechovka hollywoodského macha, to je jasný fakt. Lepší právě proto, jak precizně se drží historických faktů. Kolikrát si říkám, jaká škoda zabedněnosti nekterých dějepisářů - skoro se dá říct, místo celé výuky by stačilo žákům zadat seznam filmů ke zhlédnutí. A Tora! Tora! Tora! by přitom obsadilo hned první příčku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo válečného hraného filmu zaujme svou nepředpojatou snahou o syntetickou nesentimentální kombinaci pohledu z obou stran, v té době spíše vzácnou než typickou (když na konci šedesátých let přijel na návštěvu Holandska císař Hirohito, vítalo ho skandování "Hirohitler"). Koprodukce zakládající týmovou režii i scénáristiku dopadla nadobyčej dobře. Výsledkem je vyvážený, ve válečných scénách i dialozích vyvážený film, který v poloze válečného dramatu plní současně stejně nesnadnou úlohu uměleckého dokumentu (u nás zůstává v této poloze stále nepřekonán souhrnem svého košatého díla Otakar Vávra). Exotické pacifické bojiště dává rovnoměrně nahlédnout do útrob obou válčících stran. Zůstává otázkou, zda bylo možné na poměrně omezené - byť beztak rozsáhlé - časové ploše obsáhnout více (zejména hlubší prokreslení psychologie alespoň protagonistů filmu), i kdyby to mělo být na úkor válečných scén. Jisté je jedno: dokumentaristika a heuristika TORY se pohybovala na horní hranici tehdy dostupných informací a obraz, který je tu načrtnut, vyžaduje po téměř čtyřiceti letech, která uplynula od jeho premiéry, jen minimální korektury. Zůstává přesvědčivou rekonstrukcí jedné hazardérské iluze (na japonské straně) a rozpadu stejně krátkozrakého izolacionismu, který mohl ohrozit nejen vlastní USA, ale životně i celý svět. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Hned po návratu z Pearl Harboru jsem sehnal film a koukl na něj, i proto 5*, prostě výtečně složená atmosféra. A přesně popsaná tragedie obou stran, kdy vpodstatě ani jedna nemohla jinak a vše směřovalo k válce, o které si velká část velících Japonců nedělala iluze, že by snad šla vyhrát. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný válečný velkofilm, jeden z trojlístku filmů, který však v mých filmových očích podobně jako v "Bitvě o Británii" nebo "Bitvě o Midway" hodně sráží jeho dokumentárnost. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. 07.12.1941 zautocili japonske lietadla na Pearl Harbor, cim sa USA zapojilo do 2 svetovej vojny. Zaujimavy film hlavne z pohladu vojenskych rozhodnuti roznych plukovnikov alebo velitelov a nezhodach z japonskej strany o tom, ci je rozumne zautocit na USA, teda na Pearl Harbor alebo podpisovat s Hitlerom akusi dohodu o spojenectve. Taktiez zacat rokovanie s Japonskom vo chvili, ked uz bolo neskoro, pretoze japonske lode uz boli blizko. Film ma jeden velky problem. Pre divakov, ktori moc nie su zasväteni do vtedajsej politiky sa moze dej filmu zdat prilis nudny, pretoze prvych 100 minut je plny dialogov ale za to ti, ktori sa tesia hlavne na sledovanie utokov a vybuchov si to mozu vychutnat poslednych asi 40 minut a to nie je malo. Na rok 1970 by sa kvalitou natocenia akcnych vizualnych efektov mohli kludne prirovnat k Bayovmu PEARL HARBORU (2001) za ktoru si Tora! Tora! Tora! zasluzila jedneho Oscara za spominane specialne vizualne efekty... 20.06.2010 ________ Martin Balsam - (Admiral Husband E. Kimmel) +++ So Yamamura - (Admiral Isoroku Yamamoto) +++ Joseph Cotten - (Vojenský minister Henry L. Stimson) +++ Tatsuya Mihashi - (Veliteľ Minoru Genda) +++ E. G. Marshall - (Plukovník Rufus S. Bratton) +++ James Whitmore - (Vice admirál William F. Halsey Jr.) +++ Takahiro Tamura - (Plukovník Mitsuo Fuchida) +++ Jason Robards - (Generál Walter C. Short) +++ Produkcia: Richard Fleischer +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Richard Fleischer, Jerry Goldsmith a výborné herecké obsazení hlavních i vedlejších rolí. Mám psát víc? Vynikající (a historicky přesný) válečný film ze staré dobré školy, kterému Bayův uslzený PEARL HARBOR nesahá po kotníky. Klasika. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Výborná válečná rekonstrukce zlomové události druhé světové války má nespornou hodnotu faktickou i filmovou. Po Bitvě o Británii asi druhý nejlepší válečný film dokumentárního ražení...Tygr! Tygr! Tygr! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Táto vojnová klasika má jeden malý problém. Od začiatku je jasné o čom je a každý netrpezlivo čaká kedy japončíci naštartujú mašiny. Do toho zlomového okamžiku to trošku škrípe, chcelo by to úvodnú hodinu trošku oživiť, ale od vzlietnutia japonských lietadiel sa pripravte na zničujúce vojnové peklo. Scéna kde jedno z prvých japonských lietadiel preletí ponad nastúpených námorníkov ešte vyvolá úsmev : "Zapíšte si jeho číslo, nahlásim ho za porušenie predpisov."...Potom, ale prichádza na dobu svojho vzniku naozaj veľkorysá a bombastická akcia, ktorá má na moje počudovanie strašne veľa spoločného so scénami Bayovho filmu Pearl Harbor a bolo pre mňa zaujímavé porovnávať ich. M. Bay mal riadne nadupaný rozpočet , no napriek tomu niektoré momenty sa mi v Tore zdali lepšie. 80%. ()

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama