Reklama

Reklama

Django Reinhardt: Odkaz

(TV film)
  • Francie Les Enfants de Django du Jazz sans tambour
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Francie, 2007, 51 min

Obsahy(1)

Fenomenální cikánský kytarista Django Reinhardt (1910-1953) není zapomenut; jeho nahrávky jsou živou vodou pro další generace jazzových kytaristů. Byl prvním Evropanem, před jehož uměním smekla Amerika. Jeho umění obdivovali Ellington, Segovia i John Lewis.
"Biréli Lagrene je fenomén," spravedlivě charakterizoval tohoto neuvěřitelného kytaristu jeho velký kolega John McLaughlin.
Lagrene byl zázračné kytarové dítě; ve čtrnácti letech nahrál Routes To Django, poctu pro geniálního Django Reinhardta a tato deska způsobila ve světě poprask. K přiblížení fenoménu Biréli Lagrene je třeba připomenout, že se narodil třináct let po smrti Django Reinhardta, rodáka z cikánské maringotky, který měl po úrazu z mládí funkční pouze ukazovák a prostředník na hmatníku své kytary. Těžký handicap Django nahradil svým úžasným uměním, kdy jeho improvizace odpovídaly architektonicky vybroušeným skladbám se strhujícím rytmickým tahem vpřed a vzhůru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

hunterN 

všechny recenze uživatele

Dokument věnující se hudebnímu dědictví fenomenálního belgicko-francouzského kytaristy cikánského původu, otce gypsy-jazzu, které dodnes ovlivňuje řadu jazzových kytaristů. Není bez zajímavosti, že si jeho hudba našla cestu i k mladému publiku, jazzem nijak zvlášť nepoznamenanému, a to díky české PC hře Mafia: The City of Lost Heaven (2005), ve které zazněla celá řada jeho písní. I já patřím k těm, kteří před lety, právě díky této hře, objevili kouzlo Djangova osobitého jazzu a zcela mu propadli :) ()

Reklama

Reklama