Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

nash. 

všechny recenze uživatele

Parodie, to je rodinné stříbro českého filmu, tedy toho předlistopadového. Míří přesně, trefuje vždy do černého, a kadence vtipů, gagů a hlášek bývá smrtící nejen pro bránici. Fantom je další dokonalou ukázkou. Zábavný, svižný, plný skvělých hlášek v provedení těch nejlepších. Ať už je to Nový, dvojka Olmer a Marvan nebo Fialová. Přestože při reprízách u sebe pozoruji určitou schovívavost projevující se přehlížením občasných technických i dějových nedostatků, stále se u nich bavím natolik dobře, že jsem k této své schovívavosti značně schovívavý. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Fantom Morrisvillu je oddechovou komedií s řadou hvězd československého filmu. Některé hlášky byly super, s písničkama už to poněkud kulhalo. Celkově však koncentrovanost opravdu dobrých hlášek a těžba z prostředí nebyla taková abych dal více hvězdiček. Pro mě narozeného ani ne před 30 lety je vtip příliš decentní na to abych se bavil hodinu a půl. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Sice je snímek občas humorem vedle (je to možná moje chyba, ale někdy mi přišlo, že spíš klišé neparoduje, jako spíše interpretuje), jinak se ale detektivku anglického střihu povedlo zparodovat dobře. Díky tomuto filmu začínám čím dál více chápat, proč zrovna britská kultura se u nás celkem chytá - třeba podání herců dokonale vystihovalo ostrovní naturel. Proto také obsazení, kterému kralují mimojiné Nový, Filipovský, Fialová, Marvan, Matuška, Skopeček a překvapivě i Olmer (škoda, že se nakonec dal na režii, u herectví měl zůstat), považuji za nejsilnější stránku tohoto filmu - už jen díky té zmíněné spřízněnosti nemůžou zahrát špatně. Vyprávění skrze operu je sice dobré a film povyšuje, nicméně na klávesnici se mi dere srovnání s Limonádovým Joem, kde ta muzikálová čísla byla dle mě trefnější (a i ta klišé se jim lépe vyvedla). Přesto v české komedii nadprůměr, ne nadarmo je český humor spolu s anglickým a francouzským můj nejoblíbenější. "Zavražděný byl váš známý?" - "Ne, kuchař." - "I to se člověka dotkne." - "Aby ne, uměl připravit sluky na víně." ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Co to děláte dobrý muži?" - "Zalévám." "Kdo četl Žabí bratrstvo, Práskače a jiné detektivky od Edgara Wallace a dalších autorů, může jen příjemně sedět v křesle s kvalitní whisky, doutníkem nebo dýmkou a vychutnávat prostředí a atmosféru filmu. "Kde je mé dítě?" - "Bude se ženit." - "Tedy je to syn. Dcera by se vdávala." - "Stejně bystrý jako vždy." Obdiv hercům, jak dokáží s koženou tváří odříkat věty jako "Vašemu muži někdo ukládal o život tak dlouho, až mu o něj uložil"či "Pracuješ?" - "Lůžko si stelu." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kultivovaná parodie staroanglických detektivek meziválečné éry tvoří osobitý vklad do české a slovenské filmové vlny šedesátých let. Jemnost a důraz na intelektuální humor kořeněný bedlivě odvažovanými sarkasmy uvozuje skvělé herecké obsazení, které se v takto uspořádaném scénáři cítí jako doma a pohoda, která z nich vyzařuje, dále zvedá kvalitu celku i režie Bořivoje Zemana. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Jednu z hlavních ženských rolí hrála tehdy nadějná mladá herečka Jana Nováková, která byla nedlouho po natáčení zavražděna. Zabil ji přehnaně žárlivý manžel, za kterého se v roce 1968 provdala. (Rodriguez)
  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)
  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)

Reklama

Reklama