Reklama

Reklama

Občan Kopas

(studentský film)

Dvanáctiletý Mikuláš Kopas udivuje tím, že myslí, jedná a vyjadřuje se jako dospělí lidé. Přemýšlí o státním dluhu, volbách i metodách politické práce. Baví se s politiky jako rovný s rovným. Připravuje se na politickou kariéru.
Mikiho maminka zná ale dobře i odvrácenou stranu synovy výjimečnosti. Mikuláš je nepraktický, z některých věcí má nepřiměřený strach. Trápí ho autismus a metabolické poruchy. Hrozí mu slepota.
Dokument o předčasně dospělém chlapci natočil student FAMO v Písku Vojtěch Moravec. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nezadlužit, oddlužit, přispívat." Tehdy dvanáctiletý mudrlant Mikuláš Kopas předvedl odpozorované fráze z novin, televizních debat či zpráv, takže mu nedělalo problém pojmenovat aktuální politické průšvihy, ale jeho případná řešení byla poměrně naivním výplodem dětské mysli. Mamince se však podařilo přesvědčit ho tom, že myšlenkově je takřka čtyřicátníkem, čímž z něj vytvořila tak moc spisovně mluvící a rádoby dospělé dítě, že na mne Miky působil poněkud umělým dojmem. Nic to nemění na tom, že pokud Mikymu bude sloužit zdraví, tak se politikem jednou určitě stane a zařadí se do dlouhé řady těch, kteří před volbami znají recept na každou bolístku a umí slibem vykouzlit výrazné zvýšení životní úrovně při snížení daňové zátěže. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V hrané tvorbě se Moravec zatím stále hledá, už u Turbodieselu ale ukázal, že dokument (byť fikční) mu jde. Občan Kopas na tom možná není nejlépe po technické stránce, to je ale jen drobná vadička na jinak upřímném, vtipném, ale i dojemném dokumentu. Moravec dokázal vykřesat neuvěřitelné množství emocí a napravuje si tak reputaci po Battleu, který právě na nich selhával... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Netroufám si film hodnotit podle dokumentaristické kvality. Sám nejsem dokumentarista a tolik danému žánru nerozumím, ale co musím pochválit, je téma, které si tvůrci vybrali. Díky tomu jsem sledoval dokument o jednom vyjímečném chlapci s napětím až dokonce. Díky tomuto dokumentu bych občana Kopase klidně volil, kdyby byl v mém rajónu. Jsem zvědavý na další počin těchto tvůrců. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Politik by měl mít alespoň jednu košili a sako ... jako dokument průměr, ale chce to trochu perverzního ducha - vo ti de Větvičko? ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Zajímavá osoba, zajímavé téma, ale pořád mi nedochází, co nám film chce vlastně říct. Mě osobně by třeba zajímalo, jestli hlavní hrdina o těchto tématech opravdu přemýšlí, nebo jen opakuje a dává dohromady věci naposlouchané z televize, načtené z novin atd. To jsem se ale bohužel nedozvěděla. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Neskutečný dokument o jednom skutečném klukovi, který místo toho aby bojoval se svým handicapem, bojuje s handicapem celé společnosti. Místy úsměvné, místy smutné trošku víc, než by si člověk přál, ale celkově vzato až nečekaně dobré a až nepřiměřeně hodně na city hrající. Skvělý snímek o světě dokonale dokonalého, neobyčejně neobyčejného kluka a jeho kritice naší politiky. Bravo! Někdy bych si s ním rád popovídal ... ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Po pravdě netuším co si o tom myslet. Ke zhlédnutí jsem se dostal úplnou náhodou aniž bych tušil co mě čeká a výsledek dost překvapil. Miki je dost zvláštní, ale většinu času správňák. A v lecčems mi připomíná takovou zmenšeninu Zemana. ()

Castrator odpad!

všechny recenze uživatele

Je to měkké, je to velmi měkké, je to také velmi hloupé. Odpudivý dokument o odpudivém klukovi, kterého rodiče vystavují jako opičku v cirkuse. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Slušný počin. Zručnost je cítit celých 25 minut. Zvláštní osoba zaujme svým životním příběhem. Neodvažuji se soudit, ale dělat hrdinku z maminky? - dá se na ní pohlížet i kriticky. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Malý český Rainman. Miki Kopas se podle mě nikdy nestane politikem a v žádném případě nevidím ve filmu nějaké politické zaměření, chápal bych ho pouze jako takový psychologický profil. Miki jenom opakuje fráze, které četl v novinách (kouzlo - patrně - nechtěného jsou typicky pravicové hlášky o katastrofálním zdanění, ukázka toho, jak pravicový tisk vymyl Mikimu hlavu), podle toho, co říká, si nemyslím, že by opravdu rozuměl tomu, o čem mluví. Kombinace závažných zdravotních problemů (věřme mamince, že za jeho obezitu můžou metabolické problémy, ne styl života) mu bohužel znemožňuje žít normální život. Útěchou mu bude shromážďování informací. Nihil novi sub sole - zařadí se mezi autisty, kteří zpaměti počítají třinácté odmocniny ze stomístných čísel, umí nazpaměť všechny jízdní řády ČR nebo si pamatují pí na deset tisíc desetinných číslic. ()

passat 

všechny recenze uživatele

Docela dojemný dokument o Mikim, který je mi sympatický a ač je to způsobeno autismem a různými poruchami tak je prostě svůj. 80% ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

Když vám afektovanej hlavní hrdina leze na nervy (já vim, já vim, je to dítě), ani zpracování dokumentu to nezachrání. ()

Reklama

Reklama