Reklama

Reklama

Poslední vymítání ďábla

  • USA The Last Exorcism (více)
Trailer

Reverend Cotton Marcus přijíždí na odlehlou louisianskou farmu Louise Sweetzera, aby tu provedl další ze svých rutinních seancí „vymítání ďábla“. Náboženský fanatik Sweetzer v charismatickém knězi vidí poslední naději, jak ze své dcerky Nell, kterou podle něj s jistotou posedl ďábel, dostat zlo dřív, než její děsivé utrpení vyústí v nepředstavitelnou tragédii. Cotton, kterého po letech, co z kapes zoufalých věřících tahá peníze, trápí výčitky svědomí, chce se svým štábem natočit při této poslední seanci dokument se svou zpovědí a doznáním. Po příjezdu na krví prosáklou rodinnou farmu je ale hned zřejmé, že tady na něj čeká skutečné a ryzí zlo, na které se nemohl nijak připravit. Cesty zpět už není. To, co tady reverend Marcus zažije, do základů otřese jeho vírou. Podaří se mu najít způsob, jak Nell – a všechny ostatní – zachránit dřív, než bude pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (204)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Největším problémem je překvapivě hudba. Ta přeci nemá v podobně koncipovaném filmu ("autentický" live-horor ala Blair Witch nebo [REC]) co dělat! Je pak velmi rušivým elementem, když rádoby opravdové záběry z rukou rozklepaného kameramana "kazí" melodické lekačky a drnkání na struny/hraní na klavír. Jinak moc nemám, co bych vytknul. Dlouhé uvedení do děje v podobě hodinových kecaček mi nevadilo, když to má šťávu a slušnou atmosféru. Mohl bych přísahat, že skrze oči mladé Nell se chvílemi opravdu díval démon; tvůrci nemohli vybrat lépe. A ten konec... Celkově povedený horor, kterému by méně slušelo více. Silné tři. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další z řady pseudo-dokumentárních hororů, od kterých od přehypevoném Paranormal Activity nic nečekám. Tenhle pokus ale přitom nebyl úplně marný. Zápletka je sice ohraná, ale dá se z ní pořád vytěžit hodně a příběhově jde rozhodně o bohatší film než PA. Postavy jsou taky celkem zajímavé a pár atmosférických scén se zde taky najde. Bohužel se to, přes svojí krátkou stopáž, docela vleče a s Ashley Bell nejde vůbec takový strach, jaký by z holky posedlé ďáblem měl jít. Vlastně je místy docela k smíchu a při některých scénách jsem si připadal jak v parodii na Vymítače ďábla. Nejvíc to ale stejně zabijí konec, který poslal slušně rozjetý příběh do kopru a já jsem jen na konci tupě zíral a řikal si wtf? Tady to někdo s vykrádáním všech možných hororů krapet přehnal. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Další z řady rádoby hororů točených ruční kamerou, která má příběhu dodat zdání autenticity. A ve skutečnosti jen zakrývá chabý příběh. Syn evangelického pastora stejně jako jeho otec vymítá ďábly. Znovu opakuji, že je evangelík, protože i ve filmu zazní, že na vymítání nemá patent jen katolická církev. Což je jedna z mála zajímavých myšlenek filmu. Mladý reverend však na démony nevěří a během kázání si i dělá legraci z věřících v kostele, když řekne recept na dort a lidé i tak v extázi křičí amen, aleluja. Tato výchozí premisa, podaná dokonce v hravě ironickém duchu, však dostane na frak hned poté, co tvůrci vjedou do vyježděných kolejí mnoha jiných, již viděných filmů. Místo aby konfrontovali reverenda se skutečným zlem v podobném duchu, v jakém je úvod filmu, sklouznou do nejtradičnějšího klišé. Je, nebo není dívka na farmě posedlá? Má pravdu její otec, bratr, nebo snad místní pastor? Chvílemi jsou důkazy pro jednu stranu, pak pro druhou, aby to celé skončilo jak z Rosemary má děťátko, tedy dalším okopírováním. Problém je, že tvůrcům samotným nebylo jasné, co vlastně točí a kam se chtějí dostat. Nakousnou několik rovin, ale žádnou nedotáhnou pořádně do konce. Ano, dívat se na film dá, dokonce má chvílemi i nějaké napětí, ale celkově jen nevěřícně člověk zavrtí hlavou a řekne si, a to je všechno? Ve chvíli, kdy film končí, by totiž měl být ve své půlce, pokud chtěl mít nějaké větší grády. Jenže - to by musel být vyprávěn běžným filmařským stylem, a ne přes ruční kameru, která je i zde nesmírně svazující - a stejně tak na prd. S ruční kamerou nemůžete vyprávět pořádně příběh, protože nemáte jak divákům nabídnout cokoliv mimo vidění kameramana, co by ale diváky na příběhu upoutalo, řeklo jim víc, než ví hlavní hrdina, a pomohlo jim hrdinovi držet palce, víc se vcítit. Jako žánrová jednohubka bez přesahu, zato s mnoha citacemi ke slavnějším filmům, to může fungovat, ale celkově jde o podvod na diváka, už jen proto, že tvůrci nedodrží premisy slibného úvodu, navíc nám naservírují to nejjednodušší a nejčekanější vysvětlení, místo aby se zkusili zamyslet, jak originálněji příběh dotvořit a dovyprávět. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Príbeh bol natočený z trocha iného ako obvyklého uhlu. Oceňujem, že v ňom nebolo zobrazené žiadne zabíjanie zvierat i keď bolo naznačené a aj kvoli tomu som znížila svoje hodnotenie. Veľkým plusom bolo napatie, ktorým tvorcovia nešetrili, plus nepredvídateľnosť počas celého deja tiež zasluhuje nejakú tú hviezdičku naviac. Keď to zhrniem vyjde mi z toho málinko nadpriemerný horor, ktorý má síce príšernú kameru v štýle Blair witch, ale rozhodne nenudí. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Exorcisticka serie si v mych ocich vzdy drzela velmi vysoky hororovy standard (ano, vcetne obou kritizovanych prequelu), az do ted. Je fajn, ze se ve spojeni s exorcismem testuji nove postupy a styly, napr. mix se soudnim prelicenim v Emily Rose dopadl vyborne a take je fakt, ze styl natocime-to-syrove/realisticky/levne-rucni-kamerou-ala-Blair-Witch muze v hororovem zanru fungovat na jednicku (viz. excelentni REC), ale take muze dopadnout pomerne trapne, coz je presne tenhle pripad. Nemuze za to samotny styl, protoze treba zacatek brany jako exorcisticky dokument slibuje minimalne zajimavou podivanou (i kdyz ten low-tech zvuk po celou stopaz neni zrovna prijemny). Problem bych videl v pribehu a scenari, ktere jsou z cele exorcisticke sagy rozhodne nejslabsi. Asi takhle - prvni pulku cekate, ze se zacne neco dit, napeti stoupa, do te doby vsechno v poradku, pak se sice zacne neco dit, ale ani zdaleka ne v takove forme a kvalite v jakou jste doufali, zacnete silne pochybovat a vylozene trapny konec to cele definitivne pohrbi. Skoda, nevyuzity potencial a plytvani exorcistickeho tematu. 3/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy Nell Sweetzer (Ashley Bell) na otázku: “Kde je Nell?“ odpovídá: “V ohni.“, herečka improvizovala. Replika původně ve scénáři nebyla. (jurama525)
  • Ashley Bell, představitelka posedlé dívky, natočila všechny své scény s nepřirozenými polohami a ohyby těla bez použití jakýchkoliv triků. Je totiž hypermobilní. (oje)
  • Snímek byl do kin distribuován pod krycím názvem Scrutiny. (oje)

Reklama

Reklama