Reklama

Reklama

Poslední vymítání ďábla

  • USA The Last Exorcism (více)
Trailer

Reverend Cotton Marcus přijíždí na odlehlou louisianskou farmu Louise Sweetzera, aby tu provedl další ze svých rutinních seancí „vymítání ďábla“. Náboženský fanatik Sweetzer v charismatickém knězi vidí poslední naději, jak ze své dcerky Nell, kterou podle něj s jistotou posedl ďábel, dostat zlo dřív, než její děsivé utrpení vyústí v nepředstavitelnou tragédii. Cotton, kterého po letech, co z kapes zoufalých věřících tahá peníze, trápí výčitky svědomí, chce se svým štábem natočit při této poslední seanci dokument se svou zpovědí a doznáním. Po příjezdu na krví prosáklou rodinnou farmu je ale hned zřejmé, že tady na něj čeká skutečné a ryzí zlo, na které se nemohl nijak připravit. Cesty zpět už není. To, co tady reverend Marcus zažije, do základů otřese jeho vírou. Podaří se mu najít způsob, jak Nell – a všechny ostatní – zachránit dřív, než bude pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (204)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Wow, rozkliknu jednu nejmenovanou, v Čechách velmi známou a populární, stránku o filmech a vidím přespříliš silnou averzi fanoušků k filmu The Last Exorcism. Ale nechápu jaksi proč. V době kdy se na nás vrhají každoročně různé Pily či remaky starších slasherů bylo jen otázkou kdy postupně všechny žánry, subžánry prozkoumá "dokumentární" kamera (viz. třeba takový Deník mrtvých). A u tohodle Vymítače to překvapivě nevadí. Autoři příjemně budují atmosféru a nebýt toho absolutně předvídatelného závěru, tak by mé hororové buňky snad i se slzou v oku zavzpomínaly na famózní jízdu prvního španělského REC. Vyčítat detaily (chování kameramana, hudba) je netolerantní plivnutí do tváře celému mockumentary žánru, který se jen snaží nastavit pomocnou ručičku divákovi. PS: vědět málo, či snad dokonce nic je v případě The Last Exorcism pověstným zlatem. 75 % ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem se netajil tím, že styl found footage nepatří a nikdy ani patřit nebude mezi mé oblíbené hororové odvětví. Mezi filmy natočené „ruční kamerou“ se dá samozřejmě najít i také (Kanibalové, REC, Cloverfield), které jsou na mém žebříku oblíbených filmů velmi vysoko, ale většinu jim podobných z duše nesnáším (Záhada Blair Witch, atd..). Vymítání ďábla v této podobě jsem však ještě neviděl a tak jsem tomu samozřejmě chtěl dát šanci. Jméno režiséra ani samotní herci mi nic neříkali, ale nešlo nepostřehnout jméno producenta (Eli Roth). Nejsem sice nikterak zběhlý ve filmech s exorcismem coby hlavní náplní příběhu, ale několik kousků s touto tématikou jsem už viděl. I proto mě příliš nepřekvapovalo, že s originalitou to tu bylo dost na štíru. Scénáristé vsadili na osvědčenou kostru příběhu a jediné co přidali jako bonus, byla ta zdlouhavá zpověď na začátku. Jenže nudné a hlavně dost nezáživné dialogy nejsou pro dobrý rozjezd zrovna tou správnou ingrediencí. Popravdě jsem se začal nudit a nervózně pokukoval po časomíře. Vzhledem k tomu že celková délka filmu nebyla zrovna moc dlouhá, trvalo docela dost dlouho, než se něco pořádného začalo dít. A to je sakra špatně, když jde o horor. Nakonec jsem se ale nakonec i já dočkal několika „krvavých/strašidelných“ momentů, kterých tu ovšem bylo jako máku. 40% ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo pôsobiaci snímok. Avšak jeho spracovanie už neprináša nič originálneho, podobne ako námet. Už sme tu mali toľko posadnutých dievčatiek, že to už hrôzostrašne nepôsobí. Záver je tak trošku o hubu a pôsobí násilne šokujúco, pravdepodobne sa tvorcovia nevedeli rozhodnúť, ako to všetko ukončiť. Suma sumárum ale snímok neodcudzujem, vo svojom žánri je to mierny nadpriemer a chválim aspoň to, že už keď sa teda tvorcovia rozhodli pre démonom posadnutú dievčinu, aspoň ju typovo skvelo obsadili - Ashley Bell. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další z řady rádoby hororů točených ruční kamerou, která má příběhu dodat zdání autenticity. A ve skutečnosti jen zakrývá chabý příběh. Syn evangelického pastora stejně jako jeho otec vymítá ďábly. Znovu opakuji, že je evangelík, protože i ve filmu zazní, že na vymítání nemá patent jen katolická církev. Což je jedna z mála zajímavých myšlenek filmu. Mladý reverend však na démony nevěří a během kázání si i dělá legraci z věřících v kostele, když řekne recept na dort a lidé i tak v extázi křičí amen, aleluja. Tato výchozí premisa, podaná dokonce v hravě ironickém duchu, však dostane na frak hned poté, co tvůrci vjedou do vyježděných kolejí mnoha jiných, již viděných filmů. Místo aby konfrontovali reverenda se skutečným zlem v podobném duchu, v jakém je úvod filmu, sklouznou do nejtradičnějšího klišé. Je, nebo není dívka na farmě posedlá? Má pravdu její otec, bratr, nebo snad místní pastor? Chvílemi jsou důkazy pro jednu stranu, pak pro druhou, aby to celé skončilo jak z Rosemary má děťátko, tedy dalším okopírováním. Problém je, že tvůrcům samotným nebylo jasné, co vlastně točí a kam se chtějí dostat. Nakousnou několik rovin, ale žádnou nedotáhnou pořádně do konce. Ano, dívat se na film dá, dokonce má chvílemi i nějaké napětí, ale celkově jen nevěřícně člověk zavrtí hlavou a řekne si, a to je všechno? Ve chvíli, kdy film končí, by totiž měl být ve své půlce, pokud chtěl mít nějaké větší grády. Jenže - to by musel být vyprávěn běžným filmařským stylem, a ne přes ruční kameru, která je i zde nesmírně svazující - a stejně tak na prd. S ruční kamerou nemůžete vyprávět pořádně příběh, protože nemáte jak divákům nabídnout cokoliv mimo vidění kameramana, co by ale diváky na příběhu upoutalo, řeklo jim víc, než ví hlavní hrdina, a pomohlo jim hrdinovi držet palce, víc se vcítit. Jako žánrová jednohubka bez přesahu, zato s mnoha citacemi ke slavnějším filmům, to může fungovat, ale celkově jde o podvod na diváka, už jen proto, že tvůrci nedodrží premisy slibného úvodu, navíc nám naservírují to nejjednodušší a nejčekanější vysvětlení, místo aby se zkusili zamyslet, jak originálněji příběh dotvořit a dovyprávět. ()

Vessper odpad!

všechny recenze uživatele

Filmu chybí uplně všechno co může, za to zde máme vymítače, který nevěří na démony, kazatele, který je šéfem "satanistického" kultu a nakonec červené dítě vhozené do ohně. U celého filmu jsem se pořádně nudil a to i když se posedlá ohybala do různých neuvěřitelných poloh. Celý příběh je o ničem a závěr stupidní. Velice nepovedené - odpad. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení se zúčastnil i jeden skutečný exorcista, který pomáhal koordinovat filmování některých scén. Jedná se o bratra jednoho ze členů štábu a všimnout si ho můžete jako muže, který stojí vlevo od Reverenda Cottona Markuse (Patrick Fabian) při jeho kázání s kartami na začátku filmu. (oje)
  • Snímek byl do kin distribuován pod krycím názvem Scrutiny. (oje)
  • Již během otevíracího víkendu film v kinech v USA utržil téměř 10násobek svého rozpočtu (1.8 miliónů dolarů). (HellFire)

Reklama

Reklama