Květiny v podkroví

Kvety v podkroví

Drama / Thriller / Horor / Mysteriózní

USA, 1987, 93 min

Jeffrey Bloom

Rozpočet $-miliónovTržby USA $15,151,736Tržby Celosvetovo $-(26.4.2009)

Tento film bych označil za převeliké zklamání. Ne snad proto, že bych se na něj nějak extra těšil, nýbrž kvůli potenciálu, který je cítit doslova z každé situace a jehož se vůbec nepodařilo využít. Flowers in the Attic mají předně vynikající pochmurnou hudbu a celkem dobré herce, kteří jsou bohužel nuceni odříkávat dosti naivní dialogy a chovat se nepříliš uvěřitelně. Zkrátka chtělo by to ve všech ohledech přitvrdit, více zapracovat na psychologii a bylo by vyhráno, téma je dostatečně silné pro velmi dobrý psychologický thriller/horor. Tohle si hlasitě volá o remake.(4.6.2010)

Po smrti svého manžela se musí matka i se čtyřmi dětmi vráti do rozlehlého domu svých rodičů. A jelikož chce, aby ji její umárající otec vrátil do závěti, musí se pro to snažit udělat cokoli. I kdyby to znamenalo zavření svých dětí v jedné místnosti se vstupem do podkroví na nekonečně dlouhou dobu. Flowers in the Attic jsou zvláštním filmem (jaká je kniha bohužel netuším), kdy prakticky permanentně sleujeme chřadnutí dětí a jejich neúspěšné pokusy o útěk z vězení, kde je drží jak despotická babička, tak posléze i matka, které se návrat do světa boháčů zalíbil. Na stěnách tu visí hromada pušek, které kamera ukazuje ale ze kterých se nevystřelí - namátkou - incestní vztah, smečka vlčáků, správce s puškou... Takže jste neustále v očekávání něčeho, co se nakonec nestane, nicméně i tak měla autorka předlohy (která podle všeho víc tlačí vztah dospívajících sourozenců), potažmo tvůrci koule na pár nepěkných překvapení. Spíše doporučuji, jen asi nedostanete to, co jste původně čekali.(5.2.2011)

Retardované melodrámo s hororovými rekvizitami (tajemné venkovské sídlo, pošahaná babička) na všední dopoledne, ze kterého mohl být při troše snahy parádní horor, jen trochu přitlačit na pilu, i když i tak je to docela psycho. Taky to měl původně točit Wes Craven, který si to později vynahradil nápadně podobnými LIDMI POD SCHODY. Přesvědčivá Louise Fletcher, půvabná Kristy Swanson a velmi atmosférická Youngova hudba.(9.8.2009)

Na VHS je film označen žánrem horor, stejně tak jako v databázích, ale mnohem více by mu slušelo označení psycho-komorní-drama-thriller. Paradoxně je kniha "Květy z půdy", podle které tato adaptace vznikla, zařazena v knihovně pod sekcí - román pro ženy, ale nutno podotknout, že se jedná o pentalogii. Z toho všeho vyplývá, že se nejedná o kousek určený intelektuálům, děj je skromný a postavy musí jednat přihlouple, aby se dosáhlo tíženého efektu, neboli hutné atmosféry, strachu a nenávisti. Tyto prvky přichází na scénu, když matka se čtyřmi dětmi přijíždí do residence svých rodičů a na scéně se objevuje její matka, dokonale ztvárněná Louise Fletcher (jak dokáže být nepříjemná víme z Přeletu nad kukaččím hnízdem), zapřísáhlá "pánbíčkářka", která chce dceru zbavit jak tíhy dávného hříchu a tak i nadobro jejích dětí. Právě pro ně nastává ten pravý teror, při kterém útočiště nachází na půdě s květy. Psycho jak vyšité, ještě jednou poklona hlavní záporačce, nečekaná scéna se čtyřmi vykopanými (připravenými) hroby, hudba Christophera Younga, celkem "pohodový" zážitek :-)(12.6.2008)

Kniha je lepšia, ale aj toto bolo celkom dobré.(30.6.2010)

Tak na tento film si velice dobře pamatuji, i když jsem ho viděl celkem dávno. Výborná atmosféra, děsivý film ...(9.8.2009)

Mal som 100 chuti vstupit do deja a Louise Fletcher poriadne vyfackat. Vyborna atmosfera, hudba a herecke vykony. 75%(1.6.2009)

Z dnesneho pohladu cokolvek ine prebijaju udesne dialogy a herci. Ked som ale film videla ako dieta, strasne na mna zaposobila atmosfera, beznadej a ich bledost. To filmu nejde upriet, hlavne vzhladom na rok vzniku. Update: Teraz (na imdb) citam, ze Swanson (starsia dcera), ktorej vykon som povazovala za najhorsi, vyhrala za film v Young Artist Award cenu za Best Young Actress in a Horror or Mystery Motion Picture, Flethcher (babicka) bola nominovana na Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films). Zaujimave. Inak slovom horor kdekade sa nenechajte odradit, ziadne nadprirodzeno ci sadisticky hotelier, len... privelmi... poboznostou posadnuta babicka a uzavrety priestor bez slnka, takze ako duchovia vyzeraju samotne deti... Psychodrama...(28.9.2007)

Komorní psychologické drama s prvky hororu a televizním feelingem. Když se to takto napíše, nevypadá to nějak výrazně oslnivě, ale skutečnost je úplně jiná a já jsem byl doslova šokován tím, že i v tak zdánlivě obyčejném filmu se dají tak působivě znázornit psychická muka. Prožil jsem s hrdiny tohoto filmu každý krok v domě hrůzy a situace byla tak vyhrocená, že každá další scéna pro mě mohla znamenat infarkt. Sám nevím, jakým kouzlem mě tento film omámil, plně chápu, že pro většinu lidí je to jen průměrný snímek a i když taky trochu cítím nevyužitý potenciál, byl jsem při sledování doslova v sedmém nebi a proto je plné hodnocení na místě. *****(26.3.2012)

Čtyři děti (nejstarší děvče hraje krásná Kristy Swanson) jsou drženi svou babičkou zamčené na půdě velkého sídla, velmi dusné mrazivé komorní drama natočené podle knihy Virginie Andrewsové, celý příběh je slušně napínavej a závěr mírně překvapující.(31.10.2005)

Veľmi temný filmík s depresívnym nádychom, ktorý predovšetkým zapôsobí na psychiku-je desivé, čo dokážu peniaze narobiť s ľuďmi, pokiaľ však čakáte horor, tak sa hororu ani nedočkáte. Inak je to celkom dobre fungujúca psychologická dráma nielen o ľudských vzťahoch, ale hlavne o zneužívaní, odpustení a pomste. Pokiaľ sa dá, tak sa vyhnite slovenskému dabingu, ktorý je v tomto prípade nepočúvateľný. Film s podobnou tematikou Sláviky nespievajú.(1.8.2009)

• ElizabethB

Take ubohe filmove spracovanie si kniha Virginie C. Andrewsovej vobec nezasluzila... Aj ked to bude uz par rokov, kedy sa mi Kvety v podkrovi dostali do ruk, som si ista, ze narozdiel od filmu ma ten pribeh zaujal a nesklamal...Skoda, ze tu som nasla pravy opak... Hrozne herecke vykony, neprijemna hudba, otrasny make-up...Obycajne psycho.(5.3.2009)

Námět je trochu úchylnej, ale jinak jsem byl příjemně překvapen, jak se rejžovi podařilo na malým prostoru a s děckama v hlavních rolích, příběh odvyprávět. Film má moc pěknou, zlověstnou atmosféru, výbornou hudbu a Louise Fletcherová hraje snad ještě větší svini, než ve Formanově Přeletu.(28.12.2011)

Uz jsem to dlouho nevidel ale z toho co si pamatuju to byl docela depresivni film...(13.9.2003)

• nurielka

Oproti knižnej predlohe to bol slabučký odvar, som sklamaná, kiežby bol tento film natočený o desaťročie neskôr, pretože možno je to aj tou dobou. Veľmi slabé herecké výkony, ale čo čakať od malých detí. Atmosféru však vystihli. Viac ako dva hviezdy si podľa mňa nezaslúži. Ach, tak strašne sa mi páčila kniha.(28.8.2009)

No jako film nebyl špatný, měl svou mrazivou atmosféru a téma bylo zpracováno velmi dobře. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že navzdory všem kladům by filmy neměly vznikat podle knih, jejichž téma je rozpracováno do 5 dílů. Kniha byla výborná a celá sága této šílené rodiny byla naprosto hororová. Tento film postrádal vlastně hlavu i patu, byla vytržena pouze malá část z celého příběhu a tím se snižuje na holý průměr, každého druhého dramatu a tak mezi ně zapadá a nevyčnívá.(19.8.2010)

• djbarrel

Tohle byla slušná blbost. Největší problém byl, že se vlastně nic nedělo. Ale vůbec nic. krom jednoho pokusu o útěk, nebylo celý film nic co by stálo za zmínku. A přitom to vypadalo, že by se dít mohlo, ale vše se nakonec vešlo jen na pár záběrů jedovatých lívanců a ztrápené výrazy "vězňů". Prostě nuda. Hodinu a půl jsem sledoval film, jehož děj by se vešel do 15 minut. 25 %(12.6.2011)

• AxelWers

Jednu hviezdičku dávam iba z úcty ku knižnej pentalógii, ktorú som prečítal celú prakticky jedným dychom. Ale tento paskvil, ktorého scenár je postavený na deji prvej knihy, je ťažkou urážkou celého knižného diela. Je až neskutočné ako filmári dokázali zhovadiť takú skvelú knihu. Možno keby som videl film skôr ako čítal knihu, tak hodnotenie by bolo iné. Ale takto sa to nedá. Chvalabohu, že pani Andrewsová sa tohto nedožila.(20.10.2011)

Kniha bola skvelá a verím, že by sa to dalo natočiť desivejšie a zároveň dojemnejšie . Toto si naozaj žiada REMAKE.(28.2.2012)