Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Goa je rodné místo Ethana Mascarenhase (Hrithik Roshan), oblíbeného moderátora radiové show, do které se každý den snaží vnášet světlo, kouzlo a naději pochmurným duším mnoha posluchačů. Před čtrnácti lety se pyšnil titulem nejlepšího mága všech dob. To vše však do chvíle, než ho při jednom z jeho představení postihla nehoda, po níž se z něj stal quadruplegik, zcela odkázaný na pomoc druhých. Dva roky po úrazu se o něj začala starat krásná zdravotní sestra Sofia (Aishwarya Rai). Nejenže mu dává léky a stará se, tráví u něj dny i noci, svátky nesvátky, ale dává mu veškerý svůj čas, na úkor svého muže i snu mít děti. Pro Ethana je sluncem, on pro ni celým životem, ba jeho smyslem. Vraťme se však do přítomnosti. Život je výzva a ta se nikdy neohlíží zpět, hledí jen kupředu. Stejně jako Ethan. Snaží se bojovat. Ale co hlavně, snaží se žít a ukazovat směr i ostatním. Dlouhá léta plná optimismu bez zrnek trpkosti. Všechny však udiví, když znenadání podává žádost k nejvyššímu indickému soudu o euthanasii. (Ena.)

(více)

Recenze (16)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(3x) Už je to nějaký ten pátek, co jsem se stala přítelkyní indického filmového zázraku. Už mám za sebou nějaké to sdílení nejšťastnějších momentů, které lze strávit s filmem, od uplakaných čtyřhodinových rodinných dramat přes dokonalosti lásek na mnohý způsob po požitek stvořený pouhým řasením sárí. Ale zdá se, že to pravé jsem potkala až nyní. Pokud bych mohla vybrat z celého spektra této nádherné filmové země a udělit šestou hvězdičku, připadla by právě Bhansaliho pomyslnému šperku jménem Guzaarish. Pokud se tak často hovoří o hereckých koncertech například v kontextu s minimalistickými inscenacemi nebo komorními dramaty, věřte, že je možné je neomylně zasadit i do rámu velkého filmu. Mistrovství Hrithika a Aishwaryi nenalézá srovnání v žádné v jejích dosavadní práci a daleko za sebou nechává i jejich první setkání v jinak výborných projektech. Práce s prostředím Mascarenhaseova domu a jeho funkčním zařazením mezi hlavní postavy děje patří mezi skvělé volby a jen umocňuje celkový zážitek. Stejně tak dokonalá barevná kompozice, pravidelné hry s odlišnými náladami, a nepřebernou škálou emocí skládá dohromady požitek nad vším. V tomto příběhu nejde jen o otázku bytí, ale o život sám. "You can call me Ethan now." _ Miluju vlastní zvlhlé oči, které se ani při reprízách nedokáží zbavit slz smíchu ani slz štěstí po celou dobu projekce. #festivalbollywoodskehofilmu ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Portugalská koloniální architektura, americké písně, křesťanství, dvojka předních indických herců a Bhansaliho delikátní audiovizuál dávají dohromady vydařené (melo)drama. Že si celý příběh Bhansali "vypůjčil" z filmu Čí je to vlastně život jsem zjistil až po zhlédnutí a dost mě tento objev zklamal, nicméně hodnocení ponechám adekvátní výslednému zážitku. Alespoň do doby, než uvidím ten původní film. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem, aneb Mar adentro (nebo kdo ví co ještě) 100x jinak. :-) Ještě nás tak u sledování napadlo, že téma eutanazie a Indie, kde lidi umírají na ulici a nikoho to nevzrušuje, prostě nejdou dohromady přes to, že je příběh zasazený do křesťanského prostředí. Ovšem výtvarné zpracování rozhodně stojí za vidění. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kromě pár scének poetického kouzlení na pomezí pohádky a baletu je to veskrze evropský film. S evropskou motivací, mentalitou i charaktery, v Indii se příběh pouze odehrává. Přesněji tedy: v jednom indickém domě. Hezky zvolená barevná paleta a výborně hrající Aishwarya Rai. S Hrithikem je to podle mě slabší, poněkud přehrává. ____ I když jsem zastánkyně euthanasie, nejsem zastánkyně takovýchto filmů. Hrdinovo utrpení je velmi nevýrazně naznačené (jeden nesoustředěný záběr na sáček s močí, jedna noc s kapkami deště na obličeji, jedna moucha). Chápu, že kdyby se ukázalo, co v reálu život ochrnutého na všechny končetiny obnáší, málokdo by na takový film šel. Ale ukazovat rozesmátého, milujícími lidmi obklopeného a opečovávaného hrdinu, který si přeje smrt, jaksi nezobrazuje do detailů, proč ji chce. A právě proto, že jsem pro euthanasii, zároveň jsem pro to, aby v každém jednotlivém případě byla sakra důkladně zdůvodněná. MÓDNÍ OKÉNKO: Aishwarya nosí krásně ženské, přesto cudné šaty, s rozevlátými sukněmi a upnutými živůtky, jak inspirovanými někde ve Španělsku. /7. 8. 17./ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší film o bohatom kriplovi, ktorého jedinou starosťou je túžba zomrieť. Už mi fakt lezie na nervy, že vo filmoch sledujeme väčšinou kriplov boháčov. To chudobný človek v takej situácii by rozmýšľal o pravom opaku. Jak to zvládnuť a prežiť. Pochvalu si zaslúži aspoň Hrithik Roshan, ktorý to zahral kvalitne a dokazuje, že by sa nestratil aj v charakterných úlohách. Akurát mi príliš nesedelo jak občas až príliš zbesilo krútil hlavou. A tá jeho sestrička v podaní Aishwarya Rai Bachchan je až príliš veľká kráska na to, aby robila takú robotu. Línia s procesom za eutanáziu ma nebavila vôbec. Takže celkovo to je solídny nadpriemerný film, ale mne táto tématika príliš nesedí. Tento typ filmov ma nedokáže vôbec dojať. Ani nechcem rozmýšľať, že by som sa v takej situácii ocitol. 6/10. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Trochu rozpruplná očekávání před sledováním filmu - nemám ráda Hrithika Roshana a nemám ráda filmy o postižených lidech (tedy ne, že bych proti nim něco měla, ale spíš proti tvůrcům většiny z těch filmů, protože při jejich sledování mívám pocit permanentního citového vydírání). Na druhou stranu mám ráda Aishwaryu Rai. Po shlédnutí musím říct, že jsem si opravila mínění o Hrithikovi a naprosto mě dostala nádherná hudba, pro indické filmy dost netypická, řekla bych. Hlavně díky ní ta čtvrtá hvězdička. Dokonce se ve fimu objevilo i pár překvapivých momentů z minulosti (nebudu dál napovídat) a celý film je zahalený takovým pohádkovým výtvarným závojem. Krásně se na to koukalo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, Indicke filmy zas kopiruju mensi, ale slavnejsi Hollywood. Konkretne ako pise uzivatel Niktorius, je to indicky rymejk US filmu Who´s Life is it anyway 1981. A podstatne slabsi rymejk, natiahnuty na 126 minut. Ciry priemer, navyse s europskymi kolonialnymi vplyvmi, takymito filmami by si reziser Sanjay Leela Bhansali meno vo filmovej brandzi nikdy neurobil, ne, ne . 60 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Mám z toho veľmi zmiešané pocity. Na jednu stranu som s Ethanom súcitil a bolo mi ho ľúto, no na druhú stranu mi išiel svojim bipolárnym správaním na nervy. Obdivujem Sofiu, že sa mu dokázala takto oddať a 12 rokov ho obskakovať - o to väčšie sklamanie pre ňu muselo byť, keď sa jedného dňa Ethan rozhodol, že chce "odísť". Dilematická téma o eutanázii je rozhodne silnou dušou celého filmu, obzvlášť v konzervatívnej krajine ako je India. Naopak, tie kúzelné vetvy mi tu prišli nanajvýš zbytočné, rovnako ako aj postava nesympatického Omara. Koniec bol ... na môj vkus dosť podivný. Vlastne, celkovo som mal od tohto filmu vyššie očakávania. 2* ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film, veľmi zvláštne natočený. Nebyť zopár náznakov modernej doby, kľudne by sa svojimi kulisami, kostýmami a desom mohol odohrávať pred sto rokmi niekde v cárskom Rusku. Toto mi totiž film svojim vzozrením evokuje a Aish sad o neho hodila na 100%. Neviem ale pochopiť prečo má s podobnými rolami počarované Hrithik, mentálne zaostalý, slepec, paraplegik, zabudla som na niečo? Ale vráťme sa k tomu, že film je zvláštny. Nie je to však jeho námetom, ten nie je ničím výnimočný, skôr ani náhodou. To obsadenie, réžia, kostýmy kulisy z neho robia niečo viac. Upútal, ale aj tak mám z neho nie dobré pocity, čo však u mňa vyplýva z toho, že takéto témy vôbec nemusím. Proste mi v tomto filme chýba zen zlomový bod "a teraz ste ho ale už naozaj nasrali". a preto sa začnú diať veci, nezačali sa.... ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Akože, toto bol strašný náklad a v porovnaní s Bardenovým Hlasom mora čistý debakel. Hlavne čo do herectva, výpravy (tu sme dosť ťažko v Burtonovských interiéroch), či dokonca v slzovydieračstve. U mňa po všetkých stránkach satisfakcia ako blázon. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Nádherný a přitom tuze smutný film s opravdu podařeným vizuálem, odkrývající nejpodstatnější téma, které se týká nás všech. Je to téma života a smrti s mnohými otázkami, na které je velmi těžké odpovědět bez vnitřního nahlédnutí do svého srdce. V tomto příběhu se rozvíjí téma dobrovolného odchodu ze světa a boje, jenž vede hlavní hrdina spolu se svými přáteli a milovanými, proti sice potřebné, ale často slepé soudní moci. Ti se sice ihned po doslechnutí mužova přání staví jasně proti, ale postupně zjištují, že milovat neznamená jen touhu někoho vlastnit a pro sebe uchovat, ale i nechat druhému svobodu jít dál. Skvělé herecké výkony a zpracování. Silný a vyjímečný film, který donutí přemýšlet a vtáhne nás do děje naprosto přirozeným způsobem prostého lidství. Jasný strop pěti hvězd. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Silný film, napodiv iný ako štandardné indické filmy. Nečakala som tak dobre natočenú drámu z indickej filmovej produkcie. Vtiahne vás do deja prirodzeným spôsobom, nevnucuje, naopak núti premýšľať. Mám veľmi rada tieto výnimočné, netuctové filmy, ktoré si človek zapamätá. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

ŽÁDOST...Patetický přeslazený melodram po indicku s krásnými postavami i písněmi a s elegantním vizuálem- ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Překvapivě film, který stojí za to vidět. Nejen po výtvarné stránce je to zážitek. Nicméně téma je už trochu ohrané, ale stále zabírá. Ty slzy na konci jsou opravdové a skutečné je i poselství tohoto příběhu: "Život je příliš krátký, ale je dost dlouhý, když jej žijete celým svým srdcem." ()

Reklama

Reklama