Reklama

Reklama

Tvůj bin Ládin

(festivalový název)
  • Indie Tere Bin Laden (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Pákistánec Ali Hassan, reportér malé televizní stanice v Karáčí, se zoufale snaží dostat do USA, ale veškeré jeho pokusy o sehnání víza končí neůspěchem. Jeho jedinou naději je sehnat si falešný pas, na který však nemá dost peněz. Při natáčení jedné reportáže narazí na muže, jenž vypadá přesně jako Usama Bin Ládin. Spolu se svými společníky se rozhodne vytvořit falešné Usámovo video a prodat jej draze do televize. (Raztubyl)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Oskar 

všechny recenze uživatele

V obou smyslech laciná komedie o jednom vtipu. Námět krouží jako kyvadlo kolem mnoha ožehavých témat, ale z opatrnosti o žádné nezavadí tak, aby to někoho opravdu namíchlo. Pokud si přečtete, že hrdina filmu objeví dvojníka Usámy Bin Ládina a video s ním draze prodá televizi, je zkrátka zklamáním, že filmu trvá polovinu stopáže, než toto avízo vůbec naplní. Tak to chodí, když někdo dostane výborný základní nápad, ale neví, kam ho rozvinout a co chce jeho prostřednictvím sdělit. V druhé polovině filmu, kdy dojde na americké reakce na video, film sice několikrát zakopne o zlatý důl, ale vždycky se opráší a spokojeně kráčí dál bezpečnou cestou "veselých" grimas a hlasitého povykování. Komedie, která teoreticky mohla soutěžit v kontroverzi s Amerikou v ohrožení, je strašlivě bezpečná a neškodná. To je asi to nejsmutnější, co se dá o satiře říct. 40% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Začátek je rozhodně výborný. S lehkostí, vtipem a rozkošnou nadsázkou si utahuje z etnických předsudků a pokřivené západní percepce muslimského terorismu i života v zemích jako je právě Pákistán - a narozdíl třeba od vážněji laděného, melodramatického My Name Is Khan to zvládá na mnohem menší ploše a bez uvzlykaného sentimentu. Pobaví třeba stvárnění pobočky teroristicko-imigrační organizace Laškar-e-Amríka, která se (krom značek indikujících, že přijmá mezinárodní platební karty) honosí nápisem "Invading USA since 2002"... Bohužel vše, co se točí kolem ústředního námětu, je již slabší - mnohé vtípky (především co se vykeslení amerických vyšetřovatelů týče) jsou svou kreativitou znepokojivě blízké výplodům tvůrců Epic Movie a simplističnost filmu často neslouží pro zdůraznění jeho poselství, ale spíš jeho berlička pro jeho autory. Tere Bin Laden se lehce dotýká zajímavého tématu morální / mediální paniky a říká nám, že lidé (a jejich vlády) se často slepě a bezohledně ženou za vlastními zájmy, než by se raději snažili upevňovat vztahy s ostatními - žel tohle se však tvůrcům přiliš rozvést a karikovat nepovedlo, takže nakonec musím zůstat u dobrých tří hvězd. ____ P.S: Indičtí diváci často chválí vtipnost původních dialogů, v nichž se mluví směší urdštiny, hindštiny a paňdžábštiny. O tohle jsme bohužel, my, co musíme vzít zavděk prostými anglickými titulky, ošizeni. ()

Reklama

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Jen by mě zajímalo, jestli by si autoři dokázali dělat legraci i z věcí, které by se týkali přímo jich, jejich země a náboženství, kdyby se jim stalo to samé, co tenkráte v USA. Odpověď už znám dopředu... Ale v pohodě, když se nad tím člověk moc nezamýšlí a nechá se jen unášet příběhem, tak to nebylo vůbec špatné a rozhodně i vtipné. Hlavně první část mě mnohokráte rozesmála a musím tento kontroverzní nápad ocenit. Ovšem jak čas pokročil, bylo jasně cítit, že nápady ubývaly a energie se pozvolna vyčerpala. Celé to nabralo zpátečku, příběh vyhořel a pozřel sám sebe. Mnohé ujeté a svérázné postavičky určitě pobavily, ale opět jen v první polovině, poté už otravovaly. Osobně jsem rád, že jsem mohl zařadit do sbírky další film s Alim Zafarem, který je můj oblíbený herec, ale poslední dobou se již v indických filmech moc nevyskytuje. Škoda, že se nenarodil v Indii, ale o nějaký ten kilometr dál, možná bych ho poté mohl spatřit vícekrát. Hudba špatná určitě nebyla, ale film se jí povznést nepovedlo. Do toho nudného a až nepříjemného zvratu jsem měl připravené čtyři hvězdy, ale pak přišlo zklamání, šeď a pád do propasti průměrnosti. Hodnocení se proto usadilo na třech hvězdách. Možná, kdyby někdo přidal půlhodinu stejně nicneříkajího děje, mohlo to být ještě horší. ()

Remini 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších indických komédií. Prekvapilo ma, ako veľmi som sa bavila - väčšinou sa mi ich štýl humoru nepáči. Ale ... ale ... toľko úžasných vedľajších charakterov! Od maskérky až po amerického agenta, všetci boli bezchybní. Ak ste sa niekedy čudovali, ako asi vyzerá Usama bez brady, pozrite si Tere Bin Laden. PS: Bez brady je nebezpečne zlatý :D ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Film je satirou na těžké časy ve kterých žijem .... Alimu se americký sen rozplyne už v letadle, když zvedne z podlahy příborový nůž. Tím taky na dlouho končí veškerá legrace. Satiricky se dá reagovat na cokoliv. Jen každej máme jinak nastavenej práh humoru. Tady se mi líbí, jak všichni ví, že točí kravinu a taky se podle toho chovají. Užívají si to a ten jejich spokojenej výraz se často přenáší i na mě. Jinak až na gag s granátem není na co vzpomínat. Komedie zřejmě osloví ty mladší, mě to zase tolik nebralo. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět nahrávku, kterou se dá rozpoutat válka. 2.) Zajímá mě, jakou nahrávkou se dá zase válka zastavit. 3.) Miluju soutěže v kokrhání (kohoutů). 4.) Snažím se vychovat kohouta hrdinu. PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Produkční společnost dostala výhružné dopisy, ve kterých byla obviňována z podporování terorismu a Usámy Bin Ládina. (Raztubyl)
  • Film byl zakázán v Pakistánu kvůli obavě, že by mohl být extrémisty využit jako záminka k zautočení. (Raztubyl)

Reklama

Reklama