Kočky
Krimi / Drama / Thriller
Francie, 1964, 97 min
René ClémentHudba:
Lalo SchifrinObsah
Marca Borela pronásledují muži Mac Keena, jemuž Marc svedl manželku. Když Marc pochopí, že nejde jen o lekci, ale o život, rozhodne se zmizet do církevního útulku. Tam se setkává s Barbarou Hill a její sestřenicí Melindou, které mu nabídnou místo řidiče. Marc rád nabídku přijímá, netuší však, že se stal součástí spletitého a promyšleného plánu. (borsalino)
borsalino
Tak tento film René Clémenta mě uchvátil, především pro jeho spletitý děj a výkon Alaina Delona (Marc Borel). Od prvních okamžiků je zřejmé, že jde o víc, než o útěk před pomstou žárlivého manžela. Různé náznaky a události příběh stále zamotávají, ale až v posledních dvaceti minutách Clément postupně odhaluje pointu, takže jsem v napětí setrval až do konce, což mám neobyčejně rád. Jednoznačně plný počet hvězdiček.(17.8.2009)
Rosalinda
Další Clément se vším všudy, co ke skvělému filmu patří. Už v úvodních titulcích, které jdou krásně do rytmu, mi padla do ucha hudba. Počáteční efektní útěk připravoval diváka na předvídatelnou kriminálku, ale nic není, jak se zdá a snímek se hrou na králíka a kočku, kočku a králíka, králíka a kočku, kočku a králíka... posouvá v duchu psychologického dramatu k nečekanému a silnému konci vygradovanému vynikajícím Schifrinovým doprovodem. Velice překvapivý a naléhavý film, dokonale propracovaný a skvěle natočený. Šílenství a posedlost. Drsně rozrušující dílko. Alain Delon je výstižný a strhující a navíc mu to sekne. Jane Fonda je úžasná a krásně zvrácená a také jí to sekne. Napětí od začátku do konce. Bez mrknutí oka a jediného zaváhání dávám pět hvězdiček. "Opravdu tím musíme projít? Nemohli bychom to udělat jiným způsobem? Najít jinou cestu? Je těžké jíst králíka, kterého jste před tím ochočil."(27.8.2011)
Terva
Nádherný příběh. Ale...ale nebýt Alana Delona, tak nevím, nevím.(12.2.2009)
mortak
Film noir přesně takový, jaký má být. Jistě, sama knižní předloha není zrovna vrchol inteligence a logika si občas bere dovolenou, ale režie, herci, hudba a kamera dávají na všechny ty díry v ději zapomenout.(25.5.2011)
Toto
Jane Fonda je tu skutočne krásna, až k zožraniu.(29.1.2011)
Markussis
Učesaný a odevšad pronikající art ve spojení s detektivními prvky. Tedy alchymie vytvářející typologickou nadčasovost, vytvářející příkladnost bez hranic. To je nejspíš asi nejsilnější parketa René Clémenta. Neznám nic, co by atmosféru těchto jistým způsobem archaických snímků připomínalo. René Clément je jednou z nejoriginálnějších postav, které se kdy ve filmovém průmyslu objevily. Pro mne je to jakýsi renesanční čaroděj. Vynikající komentáře: Vesper001, Rosalinda,(28.12.2011)
strelenaL
Pěkný krimi příběh, úžasní herci a plno skvělých dojmů, tak bych ohodnotila film kočky. Velmi šarmantní Alain Delon dokazuje že post nějvíc svůdného franc.herce mu náležitě patří. Třešničkou na dortě je pak půvabná Jane Fonda.(23.1.2011)
vesper001
Zpočátku to vypadá na film noir a nakonec se z toho vyklube thriller. Tísnivá atmosféra, téměř hmatatelné napětí a otázka, kdo je v téhle hře kočkou a kdo králíkem. Pilíři příběhu jsou ženské charaktery, a jestli Kočky obsahují nějakou zapamatování hodnou myšlenku, pak tu, že ženy není radno podceňovat. (více zde)(21.3.2011)
Verunka84
Má to svoje klady, dobrý příběh, ale nějak mě to za srdce nechytilo. Závěrečná pointa je fakt dobrá, Alain Delon a Jane Fonda v jednom filmu ještě lepší, ale přece jen tomu "něco" chybí. I když krásná atmosféra šedesátých let dělá hodně(12.2.2010)
TemnyRytir
Původně jsem chtěl dát tři hvězdy, protože prostřední část filmu je celkem nuda, ale hvězdu přidám za fantastickej závěr a také za to, že je na co se dívat - Lola Albright a Jane Fonda byly prostě Kočky.(2.12.2009)