Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořkou komedii o tom, jak těžké bývá odpustit rodičům jejich starostlivost, výčitky nebo nenaplněná očekávání, natočila v ostravské produkci ČT režisérka Lenka Wimmerová. To, co bývá v pozadí, můžeme odhadovat i tentokrát – je to prázdnota v jejich vlastním životě po odchodu dětí z domova, nebo rozčarování z vlastního nevydařeného manželství? Hlavní hrdinka Ivana (K. Melíšková) bydlí sama, bez muže a bez dcery, která je v zahraničí. Trpí nespavostí, jen stěží se jí daří odpoutat se od rodinných křivd i vlastních životních proher. Její dva sourozenci Maruška (P. Špalková) a Olin (J. Plesl) žijí ve velké vile s rodiči. Otec (B. Navrátil) je starý, nemocný, na svoji bývalou kariéru klavíristy dnes už jen vzpomíná. Matka (H. Maciuchová) balancuje často na hraně mezi láskou k manželovi a vztahem k dětem. Faleš, manipulace, teatrálnost aj., jsou její dominantní rysy, i když některé její projevy začneme možná v průběhu děje vnímat s větším porozuměním. Podstatné jsou tři stěžejní okamžiky – tři rodinná setkání (narozeniny otce, pohřeb otce, pohřeb matky), během nichž se vztahy vyhrotí, obnaží a posléze uvolní, osvobodí… Televizní film natočený podle scénáře Alexandry Berkové je také o tom, jak mnoho dobrého či zlého v naší vzájemnosti způsobí úporná snaha udržet alespoň zdání dobrých rodinných vztahů. Láskyplný teror, jehož se obě strany vzájemně dopouštějí, způsobuje, že staré křivdy vyplouvají na povrch i v okamžicích, kdy všichni touží po klidu a smíření. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky podaná analýza porouchaných, ale také se současně napravujících a léčících duší. Alexandra Berková se domohla uměleckých výšin, které režisérka Wimmerová dále rozvinula a výborní herci a herečky dotvrdily. Nejvíce mne upoutaly Melíšková a Maciuchová. Podobné obrazy poučené vzdělávají v lásce, pochopení a pokoře. Všichni jsme jen lidé. Mikrosvět televizní inscenace k takovému (sebe)poznání vybízí. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dusné rodinné drama, nikoli nezajímavě koncipované, ale přece jen v lecčems pouze útržkovité. Některé postavy nemají tolik prostoru, kolik by divák, vzhledem k načrtnutým vztahům mezi jednotlivými aktéry, tak nějak očekával (Olin, Maruška). Přesto platí, že zejména Hana Maciuchová sehrála svou hysterickou a frustrovanou matku se všemi mistrovskými finesami, které této roli náleží. Škoda, že od té doby před kamerou už nedostala podobně zajímavou příležitost. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je to paradox. Chtěl jsem si na „rozloučenou“ pustit něco s vynikající herečkou Hanou Maciuchovou (čest její památce) a dočkal jsem se jejího filmového funusu (to nevymyslíš). Největší doménou tohoto filmu je herecké obsazení – jak Hana Maciuchová, tak i Klára Melíšková a Kristýna Frejová podaly velmi slušné výkony. Samotná dramatická zápletka byla zajímavá (celé to působilo tak nějak smutně – prý komedie) – no každopádně v takové rodině bych žít nechtěl – ty vole tam byli skoro všichni totálně na ránu… ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lakmusový papírek pro detekci nestandardního počinu – hodnocení buď vysoká nebo nízká, málo středních. Rodina jako základ veškeré lidské tragédie. Vztahy, které nefungují. Lidé, co bydlí spolu, ale radši by žili na jiných planetách. Syrová dramatičnost i směšná komičnost. Precizně vybroušené dialogové výměny. Všechno výborně odpozorované, vyvážené a perfektně zahrané. Z hereckého hlediska je to sice značná dámská přesilovka, ale proč ne? Komedie, která hladí proti srsti. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Drama ostravského studia s některými úsměvnými momenty, které táhnou skvělá a uhrančivá Klára Melíšková a trochu klasická Hana Maciuchová. Zatímco první jmenovaná dáma opět ukazuje, co znamená přirozené hraní, druhá z dvojice byla opět obsazena do agresivní afektované role, kterou samozřejmě zvládla výborně, jen mám pocit, že takováto angažmá nedávají vyniknout její noblesnosti. Celkově je film postaven především na českých herečkách spíše než na hercích. Scénář nemá ambice obsáhnout svět a drží v komorní rovině normálních životních problémů, tvůrci to však nenechali zvrhnout do telenovely a vše navíc podpořila ucházející kamera. Do třetice mé šmejdění na poli televizní tvorby, ve snaze uzřít Kláru Melíškovou ve všem, kde hrála, dopadlo nečekaně obstojně, především díky obsazeným dámám. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Hýskově v rodinné vile v ulice Školní 188 a v Hradci Králové, kde štáb navštívil Gymnázium J.K.Tyla, Galerii moderního umění, Tylovo nábřeží, Masarykovo náměstí a ulici V Lipkách, a v Pardubicích, konkrétně na místním hřbitově. (alonsanfan)
  • Film byl oceněn cenou Elsa za nejlepší původní televizní dramatický pořad. (Olík)

Související novinky

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama