Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořkou komedii o tom, jak těžké bývá odpustit rodičům jejich starostlivost, výčitky nebo nenaplněná očekávání, natočila v ostravské produkci ČT režisérka Lenka Wimmerová. To, co bývá v pozadí, můžeme odhadovat i tentokrát – je to prázdnota v jejich vlastním životě po odchodu dětí z domova, nebo rozčarování z vlastního nevydařeného manželství? Hlavní hrdinka Ivana (K. Melíšková) bydlí sama, bez muže a bez dcery, která je v zahraničí. Trpí nespavostí, jen stěží se jí daří odpoutat se od rodinných křivd i vlastních životních proher. Její dva sourozenci Maruška (P. Špalková) a Olin (J. Plesl) žijí ve velké vile s rodiči. Otec (B. Navrátil) je starý, nemocný, na svoji bývalou kariéru klavíristy dnes už jen vzpomíná. Matka (H. Maciuchová) balancuje často na hraně mezi láskou k manželovi a vztahem k dětem. Faleš, manipulace, teatrálnost aj., jsou její dominantní rysy, i když některé její projevy začneme možná v průběhu děje vnímat s větším porozuměním. Podstatné jsou tři stěžejní okamžiky – tři rodinná setkání (narozeniny otce, pohřeb otce, pohřeb matky), během nichž se vztahy vyhrotí, obnaží a posléze uvolní, osvobodí… Televizní film natočený podle scénáře Alexandry Berkové je také o tom, jak mnoho dobrého či zlého v naší vzájemnosti způsobí úporná snaha udržet alespoň zdání dobrých rodinných vztahů. Láskyplný teror, jehož se obě strany vzájemně dopouštějí, způsobuje, že staré křivdy vyplouvají na povrch i v okamžicích, kdy všichni touží po klidu a smíření. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je to paradox. Chtěl jsem si na „rozloučenou“ pustit něco s vynikající herečkou Hanou Maciuchovou (čest její památce) a dočkal jsem se jejího filmového funusu (to nevymyslíš). Největší doménou tohoto filmu je herecké obsazení – jak Hana Maciuchová, tak i Klára Melíšková a Kristýna Frejová podaly velmi slušné výkony. Samotná dramatická zápletka byla zajímavá (celé to působilo tak nějak smutně – prý komedie) – no každopádně v takové rodině bych žít nechtěl – ty vole tam byli skoro všichni totálně na ránu… ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

V dramatické tvorbě ČT je tento film pro mě králem a jsem zvědav, jestli ho letos (2010) něco překoná. Je mi líto, že nešel v kinech a nebyl o dvacet minut delší; některé oslí můstky a násilné zkratky mohly být vyřešeny lépe. Ale herci byli výborní (Klára Melíšková ať se prosím objevuje na obrazovce častěji) a skvěle vedení, hudba fungovala stejně dobře jako obraz, scénář Saši Berkové (R.I.P.) byl místy nečekaně vtipný a dovedl stále překvapovat. Jak to celé dopadne, se nedalo odhadnout -- konečně taky v jednom českém filmu! Jsem opravdu rád, že jsem si tohlo mistrné dílko nenechal ujít, a těším se na další od Lenky Wimmerové. ()

Reklama

KR4T4S 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení na poli českých televizních filmů. Herci super, vztahy mezi postavami taktéž. Na 100% to sice není ale volím maximum z podezření, vůči zaujatosti zdejších uživatelů k české tvorbě (ono se vlastně ani tomu moc divit nelze, ale občas se nějaká výjimka přece jen najde). Trochu mi to připomínalo (neukamenujte mě prosím) českou (ženštější ... - možná) verzi Americké krásy, Odpočívej v pokoji a podobných filmů. Na to, že jsem to přepl náhodou a už sem u toho zůstal, velmi dobré. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Sice převztahováno - dvojí potenciální švagrovská vazba Ivy (Klára Melíšková) k Janě (Kristýna Frejová) - ale základní nápad o vyrovnávání se s nepochopením a rozvíjení jednotlivých motivů (nespavost, klavír) působí uceleně. Pěkná kamera, herecky přesvědčivé (velmi dobře zapadá i postava tety Růženy - Zdeny Hadrbolcové). ()

sator 

všechny recenze uživatele

Scénář Alexandra Berková a stejně jako seriál Co teď a co potom,ke kterému napsala scénář,je i tento napsán s hlubokou znalostí lidské duše a navíc i zajímavý a místy i zábavný- 100 %. Jinak za režii 100 % za herecké obsazení i výkony 100 %. Od Tv jsem nevstal ani na moment, a to už se mi dlouho nestalo. On tě má rád a tohle ti udělal? Tak mu dej taky přes hubu a máš to...panebože viděno znovu 2021. obřadník: Tomáš Bořil ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Hýskově v rodinné vile v ulice Školní 188 a v Hradci Králové, kde štáb navštívil Gymnázium J.K.Tyla, Galerii moderního umění, Tylovo nábřeží, Masarykovo náměstí a ulici V Lipkách, a v Pardubicích, konkrétně na místním hřbitově. (alonsanfan)
  • Film byl oceněn cenou Elsa za nejlepší původní televizní dramatický pořad. (Olík)

Související novinky

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama