Reklama

Reklama

VOD (1)

Válečný veterán a farmář Ted Naracott, který si rád přihne, koupí za přemrštěnou cenu koně, vhodného spíš na ježdění než na polní práce. Při dražbě tak sice před zraky okolního obecenstva trumfne i místního zbohatlíka Lyonse, ale v alkoholovém fanfarónství si neuvědomuje, do jakých potíží tím dostane svou rodinu. A tak přivádí domů koně s bílou hvězdou, kterému jeho syn Albert dá jméno Joy. Navzdory všem předpokladům, přírodě a Lyonsově potměšilé předpovědi ho naučí orat a Albert si s ním vytvoří hluboký vztah. Ve chvíli, kdy vypukne válka, se s ním rodina musí rozloučit. Joey je Albertovým otcem prodán britské jízdě a následně poslán na frontu, kde začíná jeho pozoruhodná pouť. Navzdory překážkám, kterým je na každém kroku nucen čelit, Joey ovlivňuje a mění životy všech, se kterými se na své cestě setká. Albert, který na koně nedokáže zapomenout, opouští domov a vydává se na francouzská válečná pole, aby ho našel a přivedl ho zpátky domů. (TV Nova)

(více)

Recenze (893)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nostalgické ohliadnutie sa za najsrdečnejšou etapou kinematografie. Filmová poézia pre pamätníkov, možno posledná svojho druhu. Skrátiť o 20 minút a šlo by o jeden z najlepších Stevenových opusov. Že je jedným z jeho najosobnejších, z neho sála každým okienkom. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Štefanovi na stará kolena už dočista jeblo a začíná pateticky řehtat do masitých obličejů osamělým padesátkám. Nádhera! Takový zoofilní kýbl kýčovitého hnisu, popisující ukrutnou a málem nenaplněnou!!! lásku mezi chlapcem a koněm, koněm a koněm, důchodcem a dvěma koňmi, dvěma jinými chlapci a koněm a znovu chlapcem a koněm na zteřelém, celulitickém, chlupatém a uhrovitém pozadí První světové války, by snad nevyblila ani Rosamunde Pilcherová. Což o to, oř je to ztepilý, že by mu i necitlivý divák okamžitě zatoužil vykydat podestýlku, nicméně obloha je příliš modrá, západy slunce moc do oranžova, oči hlavních hrdinů neuvěřitelně blankytné a rozkvetlé louky rurálního Irska mají tolik chlorofylu, že má jeden problém ovládat dávicí reflex, po těle mu naskakuje kopřivka a cloumá jím děsná chuť na koňský salám. A k tomu všemu je ten koní Einstein taková mozkovna, že by se i Lassie či Goro, bílý pes raději hanbou otáčeli načesnekovaní na cigánském rožni. Jen jsem čekal, kdy začne koník aportovat, dávat pac, tedy vlastně kopýtko, a šukat páníčkovi nohu! Takže, Štefane, myslím že už sis pár ohmataných prezidentů za tu dobu nažidil a těch sedm set padesát tisíc dolarů hrubého měsíčně by na nějakou tu nuznou penzi v chatrči v Karibiku mohlo téměř stačit, tak co kdybys už pomalu šel do důchodu? Nebo aspoň do prdele!! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Spielberg si od první minuty úsměvně hraje na Forda nebo Wylera. Jeho velkofilm křísící éru klasického Hollywoodu a étos mohutných vyprávění ale pajdá, protože z něj číší až moc vykalkulovaných emocí a příliš neživotného chtění. Tolik kýčovitých západů slunce holt jeden kůň neunese. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

První půlka celkem solidní filmařina, druhá půlka je ale plná klišé, nelogičností a otravného patosu, že jsem byla místy až zhnusena. A přitom měl Spielberg po ruce tolik výborných britských herců v menších rolích... To nezajímavé "prkno" v hlavní roli raději nekomentuji. Mistr Spielberg nám poněkud senilní, zdá se mi. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zobrazení člověkem způsobených útrap zvířete vybízí označit Válečného koně za příbuzného Bressonova Baltazara, štafetová vyprávěcí struktura zase připomíná Jancsóovy Hvězdy na čepicích. Uvědomuji si, že jde o příměry divoké, jimž bych měl včas přitáhnout uzdu, přesto nejnovější Spielbergův film považuji nejen za návrat k vypravěčské tradici klasického Hollywoodu Victora Fleminga a Johna Forda (k westernům odkazuje rozvíjení tématu tradice vs. modernita i útok kavalerie na německý tábor, připomínající útoky indiánů), ale (paradoxně) také za pozoruhodný narativní experiment. Zápletka zprvu vypadá prostě a představoval jsem si, s jakou lehkostí ji scenárista „prodával“ producentovi (je tam kůň, je tam kluk, je tam válka), jenže otevření brány oddělující malý svět rodinných sporů od velkého světa války přináší nečekané oživení. Tušený hlavní hrdina je upozaděn a film atypicky přebírá hledisko koně, na co jsme ovšem dopředu nenásilně připravováni akcentováním ostatních zvířat. Otcovsko-synovské drama na pozadí třídního konfliktu se mění v drama vlastenecké, to posléze ve válečný příběh o přátelství a chybět nebude ani odlehčující komediální epizoda. Všechny navenek stylisticky nesourodé děje spojují dvě slova obsažená v názvu, válka a kůň. Film ale válku neukazuje s hyperrealismem Vojína Ryana, představuje nám naopak její přiznaně zkreslenou, skoro dětsky naivistickou verzi (kýčovitá obloha jako ze starých technicolorových melodramat). Před smrtí jsem dopředu varováni významnými záběry, bolestivé scény (poprava) Spielberg zjemňuje mistrnými, byť v jeho režii jaksi samozřejmými vizuálními i zvukovými zkratkami a bitevní scény jsou snímány převážně v celcích, nikoliv v detailech, jež by toho odhalily více. Kritice není podrobována přímo myšlenka války (jako snad v žádném americkém filmu), kterou film předkládá jako nevyhnutelnost. Krvavý celosvětový konflikt slouží k vyhrocení dojemného vyprávění do humanistických extrémů (vyprošťování koně by vydalo na dva absurdní skeče). Nelidskost války Spielberg nepokrytě využívá k odhalení lidskosti hrdinů. Válečný kůň v zásadě tvrdí „život je boj, ale vy ho vyhrajete“. Dnes, kdy pomalu i mnohé hollywoodské filmy váhají a pochybují, jistě úsměvný názor, ale Spielberg jej stále dokáže prezentovat s velkolepostí, díky které budete mít v oddalovaném závěru (znovu-nastolování rovnovážného stavu po předchozích otřesech jako obvykle chvíli trvá) vítězný pocit. Pokud se necháte. 75% Zajímavé komentáře: Lavran, Vančura ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ta prolínačka z vlny do pole je jasně nejgeniálnější záběr, jaký jsem viděl za posledních několik let. 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ještě mnohem víc nesnesitelný film, než jsem si vůbec troufnul dopředu předpokládat. Technicky samozřejmě v pořádku, ale dialogy je utrpení poslouchat, hlavní postavy nesympatické (všechny, přičemž ten hlavní teenage vidlák nejvíc), hnacím motorem příběhu jsem buďto náhody, nebo demence jeho postav a celé je to tak nechutně ušmudlaně patetické a kýčovité, že se mi z toho až zatočila hlava. Myslím, že ve skutečném životě se všude kolem nás odehrává spousta silnějších příběhů, takže tak nějak netuším, proč by měl mít někdo potřebu dojímat se nad tím, jestli se jedna kobyla znovu shledá s jedním nesympatickým mladíkem, nebo ne. A jako ... pokud se ve vážně míněném filmu zvíře vědomě a cíleně (!!!) obětuje, aby pomohlo svému zvířecímu kamarádovi, a lidi to tvůrcům žerou a dojímají se tím ... tak je na tomhle světě něco sakra špatně. Už dlouho mě něco takhle nevytočilo, dvě hvězdy za technickou stránku věci. Spielberg už bohužel není zárukou kvalitního zábavného mainstreamu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je jeden z nejlepších filmových vyprávěčů na světě a i tady po profesionální stránce není moc co vytknout, kde je ale co vytknout je příběh. Jako až do tý orby dobrý, ale co následovalo pak byl bohapustej slzostroj bez kapky myšlenky. Kůn, kterej se tváří, jak kdyby sepsal deklaraci nezávislosti rajtuje napříč válečnou evropou a zažívá jednu nelogiku za druhou. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ultrapatetický megagýč, aký si môže v dnešnej dobe dovoliť už len jediný režisér na svete - Steven Spielberg. Každý záber ako maľovaný, typické nasvietenie, množstvo "Spielberg faces", dialógy (dúfam, že zámerne) šuštiace predlohou. Film, ktorý sa omeškal o dobrých 30 rokov. Čo ale neznamená, že nefunguje, sú tam dokonca aj vynikajúce scény. Koník samozrejme na Oscara. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Válečný kůň je nádherný film. Přesně takový, jak by se od Spielberga očekával. Absurdnost války, a k tomu ještě té první světové, zobrazuje naplno a do toho vypráví až pohádkově příběh koně, který, a to je to nejdůležitější, hraje v tomto filmu hlavní roli. Všichni ostatní herci jsou až na druhé koleji. Originální by to tedy bylo, ale na pět hvězd to prostě nedosáhne. Každopádně atmosféra války je fantastická a na řadu scén v zákopu asi nikdy nezapomenu. Steven Spielberg prostě válku umí a to mu nikdo neodpáře a je dobře, že se do 1. světové války pustil a odvyprávěl jí zase pro změnu jinak. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $66miliónovTržby USA $79,884,879Tržby Celosvetovo $177,584,879Tržby za predaj Blu-ray v USA $15,334,345Tržby za predaj DVD v USA $31,323,969║ Spielberg akoby si až moc veril v tom čo ponúkal svojím vedením v tomto projekte, až moc samoľúbi prístup zastal, herecky takmer do prázdna znejúci slaďák, ani jedna postava nestrhne, nepodmaní si vás, v podstate všetkých hercov prehrajú kone, hlavne Joye, akékoľvek vedľajšie príbehové vetvy sú tu len zbytočnou nádstavbou, máme tu etapy na farmách(Anglicko, Francúzsko), na bojisku za Angličanov, na úteku s fronty s Nemcami, pracovne za Nemcov, ale ani jedna nemá patričnú váhu, takže keď príde na happy end, vyznie to prvoplánovo bez váhy. Taktiež snaha ukázať vďaka trpiacemu koníkovi na moment dobrosrdečné spojené "spriatelené" fronty Angličanov a Nemcov v zmasakrovanom území, príde nechcene ironická(zachránime koňa z ostnatých drátov a ideme bojovať ďalej) a popri tom sa z tejto scény dalo fakt vyťažiť toľko aby to urobilo silnú výstuhu, pre niektoré zaujímavé silné momentky z frontu ktoré si pýtali silnejšiu spojovaciu vetvu. Neduhy režiséra okrem koňa, dosť zachraňuje kamera Janusza Kaminského, ten ponúka opäť pastvu pre oči, niektoré scény neskutočne atmosferické. No a výprava, triky, kostýmy,... proste technické záležitosti ako je zvykom na prvotriednej úrovni. Treba uznať že samotný príbeh má dobrú kostru, len je chybou ako sa k nej Spielberg postavil, on proste vážnosť vystavanej situácie zakaždým poľahčuje a podáva s nadhľadom ako sa len dá. Pri závarečných titulkoch som myslel že zle vidím, keď som pri titulku scenár videl meno Richard Curtis, ktorý mal prevažne slušné skúsenosti z komédiami ale čo robí pri vojnovej dráme??. Rozpočet udržaný v znesiteľných číslach, film sa dá zniesť ale moc mrzí nevyužitý potenciál. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film o lásce, dobrotě a koních, v němž i Velká válka působí mnohonásobně patetičtěji a moralistněji než ve všech protiválečných pamfletech let 20. a 30. V tom však paradoxně vůbec není problém, hlavní úskalí téhle jímavé podívané je Spielbergova absolutní záliba v povrchu. Ze záběrů mizí cokoli niterného, psychologického, vše přejímá sytá vizuální aranž. Lidé i koně jsou vysloveně rekvizitou v profesorské exhibici tvůrce. Momenty dojetí tak vždy a znovu narážejí na totéž - není to lidský (koňský) příběh, co nás dojímá, je to jen úctyhodná audiovizuální konstrukce, pod níž není (narozdíl od Stevenových slavných filmů) už vůbec nic, jen žánrové vákuum. To je prostě málo i na pohádku, kterou Válečný kůň je víc než čímkoli jiným. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Steven v Ryanovi skládal poctu statečným mužům z 2. světové války a tentokrát ve War Horse přináší pohádkově laděný příběh o zvířeti, kterému patřila válka předchozí. Rozdíl je větší, než by si někdo přál, avšak stárnoucí Steven stále má co předvést. Dávkuje pohádkovost tématu vkusně, sentiment je všudypřítomný, ale má svůj účel (včetně závěru) a proto bych všechny slova o hloupém kýči zavrhl. Tohle má smysl, svou pohádkovou symboliku, osudovou neexistenci náhody a pár okamžiků, kdy se chcete unášet tímhle světem na hřbetu koně probíhajícího válečnou vřavou i špinavými zákopy (mimochodem krásná scéna s potleskem pro ILM). To vše okolo je typicky americké, typicky Spielbergovské... a teď si nejsem jistý, zda tyhle dva pojmy nejsou vlastně naprosto neoddělitelné a jeden nedefinuje druhý:)). Být to o půl hodiny kratší (asi bez toho delšího začátku), byla by to velmi příjemná klasika s pocity starých dobrých melodramat a velkolepých filmů o malých-velkých hrdinech.... PS: 4* lehce nadhodnocené za ty podhodnocené odpady:) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

vobec mi nevadilo, ze film obcas zachadza az do neuveritelne infantilnych vod (scena s agresivnou husou :D), ba priam naopak, rodinnost tohto snimku dokresluje celkovu atmosferu podmaniveho anglickeho vidieka a neskor tragickych rokov 1.svetovej vojny. Stopaz je mozno trochu prepalena, ale ked film uvidite podruhykrat, ak ho uvidite, pochopite, ze kazdy jeden zaber, kazda jedna scena ma svoje miesto. Aj napriek tomu, ze to uz nie je stary dobry Steven, ktory z vas dokazal vymackat emocie na posedenie, je to stale kus kvalitnej filmarciny, ktora ma svoje cestne miesto v dejinach kinematografie. Nuz, a scena, kedy anglicki a nemecki vojaci v zemi nikoho objavia Joeyho je vskutku nieco uchvatne. Dokazala ma rozosmiat, nahnevat i rozplakat zaroven. And that counts, right? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film zjevně cílený na mladšího diváka, válka je tedy soft, příběh patetický, vyznění sentimentální, dokonce i na Spielberga místy až moc... Jeden z nejslabších Spielbergových filmů... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Půjdu proti proudu, ale můj problém s Válečným koněm není, že by to byl "hollywoodský barvotiskový spielbergovský doják", ale že takový ve výsledku vůbec není. On takový chce být; popravdě až moc; je tak i natočen, ale v jádru mu chybí základ všech těchto filmů - emoce. Tady je to pouto Alberta a Joeyho tak odfláknuté; a tak rozmělněné v minipříbězích na jedno brdo; že mi nakonec byli úplně ukradení oba dva a spolu s nimi i celý film. Ten ostatně měl být buďto mnohem kratší (a jen o těch dvou) či to měla být regulérní minisérie, kde co epizoda to pořádně rozpracovaná jedna ta zdejší desetiminutová anabáze. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Náhodou je to docela fikané v tom, že hlavní hrdina je opravdu ten kůň. Myslel jsem že se celou dobu budou přátelit s chlapečkem, ale houby. Za film si ho tam osedlá setsakra hodně lidí. První světová je drsná a Spielberg s vyobrazením neselhal, žádné krvavé orgie se ale nekonají. Přesto se mi to líbilo i přes tu naivitu. Nejsem žádnej koňomrd, ale tohle JE velkolepá podívaná. Ovšem až na tu scénu s vyprošťováním z drátů. Tam to s tím antimilitarismem mega přehnal. Chvíle kdy z německýho zákopu přiletí asi patero kleští, je tak nechtěně parodická, že to fakt působí jak ze Žhavejch výstřelů. 7/10 ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po první půl hodině mi v hlavě rotovalo, že "Spielberg dělá Johna Forda a dělá ho zatraceně dobře". Opening je ten nejklasičtější Hollywood v tom nejlepším stylu, kdy mi i párkrát lehce zvlhly oči. Jakmile dojde k odloučení, tak celý film přestane dramaticky fungovat a rozpadá se na jednotlivé epizodky. Které jsou sice občas brilantně natočené, ale zájem o celek upadá. Jako plus beru, že War Horse obsahuje scénu tak dokonale tarantinovskou, že Quentin musel blednout závistí. Právě od téhle scény se film překlopí do jiného filmového vesmíru, kdy už film nelze brát vážně a nezbývá než se škodolibě bavit vydrží až do "impozantního" konce. P.S. Slečna ve 4. řadě, které se ke konci tak vášnivě smála, ať se mi ozve do pošty. Děkuji :) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POSLÁNÍM KONĚ JE UTÍKAT. UTÍKAT PŘED NEBEZPEČÍM“..... /// Balada o koňovi, kterej ač do skoku, přesvědčil, že je i do tahu a s patosáckým nadšením zvoře celý pole (jsou věci, který si jako divadlo představit dovedu). BUĎTE STATEČNÍ! (Kůň jde do války a jsou věci, který .....). ZVÍŘETI JE LÍP NA FARMĚ NEŽ VE VÁLCE (to píšu pro jistotu, kdybys to nevěděl), ale kůň si prostě vybírat nemůže. Rodinnej film – teda myslel jsem si to. Děcka napnutý jak kšandy a v očekávání věcí příštích – samo že ty starší. Ti mladší zřejmě nevocení běh kavalerie proti kulometům nebo popravu zběhů.... I KONĚ MAJÍ DUŠI (tož tak vo tom žádná), nicméně všechny dojemnosti jdou stranou při válečnejch scénách, ve kterejch by prej mohlo jít i o lidi. Ovšem utrpení koní je nad to lidský – tak tohle kurva asi nevocení ani ti starší.... Pičovina? Asi jo (a nebyl to Ryan taky?) A pro koho to teda Steven natočil? Vzhledem k tomu, že jsem bulel, tak pro mě ne! ... Disneyovka to zrovna není, ale ať mě Verbal zasype v šachtě – dám 4*! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu od Michaela Morpurga číst nebudu. 2.) Slavnou divadelní verzi mám (už tuplem) na praku. 3.) Kůň, dlouho nic.... pak kůň a pak (za chvilku) ...Steven Spielberg. 4.) Thx za titule ,,unchained“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

Související novinky

Slyšet Vltavu očima

Slyšet Vltavu očima

14.07.2018

Česká filharmonie ve spolupráci s renomovanou londýnskou společností 59 Productions připravila k 100. výročí založení Československa audiovizuální instalaci Má vlast – zblízka a nahlas. Speciální… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Láska nadčasová se Zooey Deschanel

Láska nadčasová se Zooey Deschanel

01.04.2012

Richard Curtis, tvůrce nejlepšího romantického filmu všech dob (na protesty ve vzkazníku nereaguji ;)), si od režírování odpočinul scenáristickou prací na Válečném koni a epizodě Vincent and the… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Reklama

Reklama