Reklama

Reklama

Red Dog - psí legenda

  • Austrálie Red Dog (více)
Trailer

Do malého austrálskeho mesta Dampier privezie robotník Jack Collins (Noah Taylor) psa, ktorý mu skrížil cestu v červenej púšti a svojvoľne naskočil do auta. Red Dog, ako ho pomenujú, sa zakrátko stane verným spoločníkom všetkých zamestnancov spoločnosti Hamersley Iron, ktorá v okolí ťaží železnú rudu. Pes však neuznáva jedného pána a radšej si žije svoj nezávislý život. Všetko sa zmení vo chvíli, keď stretne vodiča robotníckeho autobusu, Američana Johna Granta (Josh Lucas), s ktorým ho spojí jedinečné puto, výnimočné porozumenie a skutočné priateľstvo. Nič však netrvá večne. Keď John po tragickej nehode umiera, pes opäť čelí samote. Znova sa vydáva na púť a hľadá svojho pána. Stáva sa austrálskou legendou a pútnikom, ktorý v rôznych častiach Austrálie spoznáva nových ľudí. Hľadanie zmyslu svojej cesty ho nakoniec zavedie po mori až na ďaleké japonské ostrovy. (TV JOJ)

(více)

Recenze (140)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh, plný australský atmosféry a vynikající hereckým výkonem Koka, který by mnohým pseudehercům (Mišík ml. ) mohl dávat lekce herectví. Někde osud dokáže napsat hodně silný příběhy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dobrý chlapec. Tu zostať. Tu si doma.“ Po Mojom psovi Skipovi, Hačikóvi a Marleym a ja ďalší nezdolný film o silnej psej vernosti, siahajúcej až za hrob. Podľa skutočných udalostí (fakt!) nakrútený Red Dog dlho klame telom a hoci sa začína pomerne temne, už čoskoro nečakane (?) preladí na brutálne komediálnu rovinu. Ktorá je síce vtipná (proste typický austrálsky pošukfilm, kedy má nejaká postava zaujímavý preslov a tesne za ňou stojí chlap v tesných slipoch a uznanlivo prikyvuje nad tým, čo práve počuje ako keby za to mal dostať Oscara), ale zároveň klame telom. Pretože ten príbeh je v jadre strašne smutný a tragický a od istého bodu v scenári sa z toho stane maratón bezmocného divákovho plaču. Ku koncu je to už vyložene brutál slzavý masaker, najviac ma dorazilo, keď „tam“ potom prišla aj mačka alias Red Cat, to už tvorcovia vážne išli za doraz divákových plačúcich možností. V neposlednom rade je Red Dog (alias austrálsky dobytkársky pes) charizmatický a vtipný už od prvého pohľadu. A všetci tí chlapi okolo neho (a Rachael Taylor) sú rozhodne týpkovia na pohľadanie (ale žiť medzi nimi by som ozaj nechcel). Plus žralok, soundtrack atď. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tulák z dampierských plání. Často se nadýmající, autority ignorující, náruživý stopař (ne v tom pravém psím slova smyslu) a nezištný architekt lidských osudů. Když se o někom vyprávějí vzkazky už za jeho života, stává se legendou.. Po technické stránce to sice stojí za kočku, ale sálá z toho lidskost a pozitivní energie. Bylo vaše srdce kdysi atakováno němou tváří, čekající na Gerea, jenž nečekal heart attack? To samé umí i australský rudý gentleman.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se Red Dog pyšní titulkem podle skutečného příběhu, je z dost velké části vlastně nepravdivý, resp. vše je podřízeno výrazné dramatizaci. Titulní pes byl nicméně bezesporu výjimečným zvířetem a film tedy lze vnímat jednoduše jako jakýsi mytizující pomník tohoto rezavého zástupce nejlepších přátel člověka spíše než jako přesný záznam jeho životní poutě. Proto zde zřejmě téměř nevidíme, že pejsek nebyl zdaleka jenom oblíbený, ale kvůli své vychytralosti a nebojácnosti z něj měli někteří lidé těžkou hlavu. Tento aspekt je podán ve filmu pouze okrajově skrze postavu správce přívěsového parku, který je ale vyobrazen jak jinak než jako zcela nesympatický bručoun. Ale abych se dostal k samotnému hodnocení. Red Dog je australský film skrz naskrz. Má ten příjemně divný šarm a ztřeštěnost jakou lze nezřídka vidět právě u počinů od protinožců. Postavy se pohybují od divných až k značně šíleným a scénář téměř všem dává prostor aspoň na chvíli zazářit. Nebo lépe řečeno dává prostor zazářit Red dogovi v kontextu jejich životních trablů. Stavbou je film tedy vlastně skoro povídkový a docela skáče v čase, což někdy vytrhává ze zážitku, ale jinak to asi pojmout nešlo. Hodně fajn je použitý vizuál, vše je stylizováno do sytějších barev, aby člověk nebyl většinu času ubíjen "šedí" australské pustiny. Přitom zvolený styl podtrhuje i zábavně pojaté vyprávění, které se nebojí využít i různých grafických prvků a odlehčených prostřihů. Samozřejmě film potřebuje při vyprávění jednolitého příběhu nějakou ucelenost, tady nastupuje ta dramatizace a zhuštění děje, který by musel být jinak zcela roztříštěný. Kostru příběhu tvoří člověk, kterého si Red Dog oblíbil ze všech nejvíce. Není to nikterak originální, ale dojde na romanci i dojetí, takže proč ne. Hercům nemám co vytýkat, Rachael Taylor byla jako obvykle opravdu půvabná a Josh Lucas má ten obličej zasněného chlapáka, takže si jistě našel i v tomto ohledu každý svoje. Ale nakonec nejlepší herecký výkon určitě podal Koko v roli čtyřnohé, logicky nadřazené roli dvounohé. Ať je Red Dogovi i Kokovi země lehká a plná kostí. Když teď v závěru mé "recenze" (LOL) přemýšlím nad celkovým dojmem z filmu, možná by bylo přesnější popsat tento australský počin ne jako pomník, ale jako láskyplnou, nostalgickou historku o jednom slavném zvířecím společníkovi, vyprávěnou zdatným vypravěčem u krbu, kterému šlo více o barevnost příběhu než o stoprocentní věrnost realitě. 8/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Red Dog se v Austrálii stal legendou a má v Dampieru dokonce i sochu. Dostal pejsek Koko Oscara za svou roli?:) Perfektní casting, od sympaťáka Joshe Lucase, přes krásnou Rachael Taylor, až po místní chlápky a osadníky. Humorné scény následují jedna za druhou a člověk si přeje, aby ta idylka vydržela pořád. Po oné tragické události, jsem si vzpomněla na Hačika, který taky čekal. Pořád. You cry now? Putování Red Doga přes Austrálii, přes oceán a zase zpátky je hodně silné. A závěr snímku dokáže zvládnout bez slz a hlubokého dojetí snad jen naprostý cold-blooded bastard:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť bolo hollywoodskej produkcie, plnej skákajúcich, športujúcich, či hovoriacich psov. Neschopnosť a tvorcovská sterilita ma už obrali o nejednu nádej na kvalitný rodinný film a po rokoch čakania na príjemný, hrejivý doják s poctivým príbehom, príchádza hrdzavý austrálsky dingo, ktorý ma dostal do kolien. Film je naozaj veľkým prekvapením a konkuruje takmer všetkým velikánom žánru. Svojrázne rozprávanie malo občas nejaké medzery, ale treba sa prispôsobiť protinožcom a uvedomiť si, že štýl reprodukcie príbehu je zveličený a typicky prehnaný. Veď nakoniec ide o národnú legendu, takže nieje sa čomu čudovať. Samozrejme sa nájde aj množstvo klišé, ale práve tie ho robia takým obyčajne neobyčajným. Ešte nemôžem opomenúť dobrý casting a veľmi rozmanitý, no o to lahodnejší hudobný výber. 80%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za pár dní je v telke Hachiko, najkrajší film o priateľstve medzi človekom a psom aký som kedy v živote videl. No a tak nejak ma napadlo, že skúsim niekde "vyňuchať" niečo obdobné, čo by ma rovnako potešilo, ako prvo spomínaný počin. Čo som si zaumienil, to mi aj vyšlo. "Red Dog" je veľmi pekný, občas vtipný, občas dojemný snímok, ktorý spríjemní chvíle nie len malým, ale i veľkým. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dampier. Vítejte v největším zapadákově pod sluncem, které, pokud vás nezabije, vás alespoň donutí mluvit plynně čínsky a ani k tomu nebudete potřebovat tenhle jazyk studovat. V tomhle místě vlastně žádný školy ani nejsou potřeba, je to spíš odkladiště všech, kteří chtějí na něco zapomenout nebo se tu uklidit před zákonem. Tady se nemusíte bát vyjít si do hospody jen ve špinavejch slipech na důkaz svýho chlapáctví, ale to neznamená, že nikoho nezajímáte. Právě naopak, každý ze ztroskotanců tady má totiž i srdce, ačkoliv by to jeden do nich neřekl. Vlastně ještě něco mají - Red Doga, prďáckýho (nebo spíš uprděnýho) psa, kterej na tu svojí komunitu taky nedá dopustit. No a já už teď taky ne ; ) A to tyhle zvířátkový filmy nemusím, obzvlášť podle skutečné události. Jenže když vedle vás na gauči sedí další divák a ještě k tomu čtyřnohej, kterej věčně po Redovi pokukuje, poštěkává a ničemu jinému nevěnuje pozornost, tak si říkáte, že tahle psí story je nezapomenutelná .. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Pokud je toto podle skutečnosti, tak je to slast. Fakt hezky zpracované a příjemně to uteklo. K tomu prostředí Austrálie, což je trochu změna. U mě převládá spokojenost. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Nezávislá feel good pecka z Austrálie. K dokonalosti Marley a ja tomu síce chýbajú lepšie production values ale otravne zdieračské Hačiko to s prehľadom strká do vrecka. Hrozne milý, vtipný, hravý a zároveň dojímavý film. V dvoch kľúčových scénach vodopád sĺz a pri westernovom súboji s Red Catom som sa dusil od smiechu. 9/10 Mačičkári samozrejme minimálne 20 % dole ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Red Dog je snímek, který je zajímavý svým způsobem vyprávění - prolínání současnosti a minulosti. Příběh psa, který pro komunitu australského Dampieru znamenal víc než mnozí lidé, je místy úsměvný, dramatický a s blížícím se závěrem i dojemný. Proti Hačikovi není takovou ždímačkou slzných kanálků, ovšem na úroveň snímku Marley a já se s přehledem dostane, v mnohém jej možná i předčí. Už během sledování nezbývá nic, než smeknout klobouk před tím, jak psi dokáží hrát. :) Jeden psí pohled vydá za řadu lidských slov a vět. Chtěl jsem hodnotit 4*, ovšem za závěr a finální titulkový epilog musím hodnocení zvednout a zaokrouhlit na plný počet....Tak přece ho našel... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Australský Hačikó. Tentokráte méně dojemnější, i když místama bylo těžké se udržet, ale zase více svěžejší a vtipnější. Je to prostě správný doják, u kterého se určitě zasmějete a do příběhu, který je vám vyprávěn se zažerete a už vás nepustí. Postavy si postupně oblíbíte a samozřejmě i Koka (Red Doga), kterého byste nejraději chtěli mít doma. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ptáte-li se po příběhu, tak ten film vlastně celkem vzato není o ničem. Jen o pospolitosti, přátelství, radosti ze života a o jednom nepříliš hezkém psovi, který vás vezme u srdce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ďalší z radu krásnych príbehov o láske zvieraťa k človeku. Navyše dej je prerozprávaný hravým a zaujímavým spôsobom, plný sympatických postáv, ktorý na záver vyvrcholí pekným, emotívnym spôsobom. 80/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Australská feel good odpočinkovka, která má mnohem víc než jen jednoho ultrasympatického psa. 8/10 ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Film, který se tváří nenápadně, ale zároveň toho tolik říká. Líbilo se mi to moc, mělo to správnou atmosféru, vtipné chvilky, nápaditý scénář, Josh Lucas byl skvělý a Red Dog taky. Jakmile je to film o psovi, člověk ví, že to bude dojemný, jako když krájíte cibuli, takže tady to nebylo jinak, aspoň pro mě ne. Hezký příběh s úžasnou symbolikou, přátelstvím, láskou a hlavně s dobrým koncem. To, že je film natočen podle skutečné události tomu vlastně ještě přidává. Délka filmu byla tak akorát, nic se nenatahovalo a ze mě to teda emoce ždímalo. Friends forever. You are home now... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film so psom v hlavnej úlohe nemusí byť len kvázi bláznivá rodinná komédia, alebo prefabrikovaný doják. Môže ísť aj o príjemnú indie záležitosť z austrálskeho vidlákova, kde hrajú herci len miestnych či prisťahovalých redneckov. Logiku v tom hľadať netreba, ide aj o to, v akom nastavení si film pozriete a aký pocit z neho budete mať. Objektívne by som dal hviezdičiek menej, ale práve kvôli tomu rozpoloženiu pri sledovaní a príjemnému pocitu po konci nemám problém s vyšším hodnotením. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám zvířátka velmi rád a pejsky obzvlášť, přičemž nejenom v žaludku, tak zdejší nadšení sdílet úplně nemohu. Vlastně jej nemohu sdílet prakticky vůbec. Tento příběh mě nějak prostě nedokázal dojmout, ba dokonce ani pobavit. Tahle psí věrnost mi přijde úplně normální, soudě dle životních zkušeností. Ze sekce humoru se sem tam objeví příjemná historka tamějších australských vidláků. Většinu stopáže se bohužel neděje prakticky nic, některé mini příběhy jsou úplně trapné a člověk se tak maximálně může kochat příjemnou australskou pustinou. Dost otravným jsem shledal i ten románek, který naštěstí neměl dlouhého trvání. Nějak jsem tím vším proplul absolutně bez emocí a všechny nachystané kapesníčky budu muset použít pro nějakou jinou situaci. Ani pokud se pokusím být tím nejdobrosrdečnějším tvorem na Zemi, tak stejně více než hvězdu dát nedovedu. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatelky mat.ilda. ()

Reklama

Reklama