Reklama

Reklama

Cern: továrna na absolutno

(studentský film)
  • USA CERN, or The Factory for the Absolute
všechny plakáty
Česko / Německo / Francie, 2010, 58 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Lidské konání je často ovlivňováno touhou po poznání. Tato touha je sama o sobě pozitivním impulzem a dalo by se říci, že je základem každého pokroku. Přesuneme toto tvrzení na půdu vědeckého výzkumu v CERNu, a podíváme se, jestli platí i tady – a následovně prověříme všeobecnou zkušenost, že lidská hloupost prostupuje každou společenskou vrstvou a v případě elit tvoří potencionální hrozbu. Nový český dokumentární snímek vznikl jako absolventský film Jana V. Sachera na pražské FAMU. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Na absolventský dokument obstojné, jinak trochu zdlouhavé, málo informační, ilustrační záběry nic moc. Nejvíc prostoru má tlachání zasloužilých doktorů a profesorů, které často postrádá kloudnou myšlenku a dokument jako celek trochu plave ve slabém konceptu, jako by snad autor nevěděl, co chce všechno říct a představit a čekal, co za něj řeknou dotazovaní. Příště to chce pevnější strukturu, více zajímavostí, hlubší vnik do problematiky a méně vaty. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Zbytečně moc tlachání. Stejně jako mi nevyhovuje formát válečných dokumentů, kde v křeslech sedí senioři nad hrobem a povídají o tom, jaké to bylo v zákopech, nevyhovuje mi ani povídání jistě zasloužilých vědců; notabene o věcech, které fakt moc nechápu. Zajímavých věcí se v dokumentu vyskytuje minimum, pouze se před kamerou střídají dědové, střídavě hovoříce německy, anglicky, francouzsky, česky a slovensky. A co mne naprosto dostalo, byly titulky při slovenštině; asi kdyby Čech nevěděl, že "vlhkosť" je "vlhkost". V dnešní době československé superstar a talentu, kdy je půlka pořadu na dvou nejsledovanějších (komerčních) televizích v prime-timu slovensky, musí být v dokumentu, na který nikdo nekouká, ke slovenštině titulky. Nevídané... Otázkou zůstává, zda vůbec jde udělat dokument o Cernu v tomto rozsahu zajímavě. Jisté je však je, že panu Sacherovi se to nepodařilo... 50% ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Velké třesky, malé plesky - aneb jak zase jednou forma formálně požrala formičku tvarovací a obsah bezobsažný bez tvaru pak (z)byl... Nežli vědci na LHC raděj šaman na THC (;o), řekl by igitátor po zhlédnutí - tázajíc se, co vlastně chtěl mistr Sacher tímhle filmkem říct? Krom toho teda, že si po vší té hoňce za jakýmisi bosými bossony vyhonil ego a dal si nahý králíček cestou domů ve Wídni dortík sacher jako sladkou tečku za tou >dřinou< , ukázaje přitom malému českému divákovi velkou vědu a taky, že český >bádatel< v zemi helvétské krom víry v nesmrtelnost všehomíra má v kanceláři neskutečný bordel... %-] . . . Nu, než pochopím smysl a pointu tohohle >dokumentu< zas, asi se dřív naučím nazpaměť všechny teorie Mistra Šamana Hawkinga a pochopím smysl vesmíru před velkým třeskem. Nebo že by??? Že by tráva vyrostla u Ženevy a celý ten CERN nebyl žádný terno ale jeden velký švindl? Černá díra na miliardy šekelů a dollores ojro?? O to šlo Honzo??? Tak hlavně že nakonec teda věda poškozena nebyla, kataklyzma nenastalo a částice nás čertice častují a těší furtem dál... A možná je to nakonec všechno >zboží milosti< , že... ;o] . . . Jedna hvězda tedy za ty nosné animované sekvence, na kterých jak předpokládám J.V.S. nemá žádný podíl a ta druhá snad za to kouzlo nechtěného, že věda dnes není žádná dřina pro suchary. Asi tak, jako není žádná věda ani dřina v tušašsku vyrábět "dokumentární" filmy. Čapek by asi smekl čapku a hleděl, na dobrý(!) dokumentární(!) film o CERNu a celé té problematice si holt zase počkáme až co BBC... °-/ - - - - - (Poprvé viděno /zpočátku s velkým zájmem rozmělněným do zívání/ 16.9.2011 na >cernoderném prostoru< , hodnocení 80., komentář zde s úšklebkem jako šťastně /jo, tenhle experiment jsem přežil/ sedmý - 16.9.2011) ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Svěží dokument o obřím urychlovači částic u Ženevy ze všech stran a lidech kolem něj. Jako bonus mě už na začátku hodně nadchla grafika pohrávající si s motivem průletu vesmírem, která doprovází hlasový komentář Stephena Hawkinga (doufám, že můžu říkat jeho hlasovému syntezátoru hlas) a geniálně přechází v nadstandartně nápadité titulky s jednoduchým motivem částic. Urychlovač sám jako megaprojekt, neskutečně složitá mašina zepředu, zezadu, zespodu, jako model, v názorech laiků z okolí i těch, kdo o ni pečují a neobvyklá koncentrace nositelů Nobelovy ceny za fyziku naživo ( z osobních důvodů mě moc potěšilo překvapení s Richardem Feynmanem v černobílém záznamu). ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Pro normalniho cloveka tento dokument neni. Na tomhle dokumentu je videt, ze to je studensky film a reziser si vubec neujasnil o cem to ma byt. Vetsina lidi vubec nevi co je kvark, proton a mezon atd, takze musi byt zakonite hodne zmateni. Obycejni divaci nemaji sanci se dozvedet, o co v Cernu jde a na jakem principu funguje. Chapu, ze je pro obycejne smrtelniky nejvic sexy urychlovac, ale je skoda, ze vetsina dokumentu neukazuje i dalsi oblasti badani v CERNU napr. medicina (cim ozarovat nadory, materialovy vyzkum atd.). Hodnoceni normalniho divaka bude asi mezi 2-3 hvezdickami, ja bohuzel patrim asi 0,01 % lidi, pro ktere neni sproste slovo kvark a mezon, takze na moje subjektivni hodnceni 4 hvezdicek moc nehledte :)). ()

Zajímavosti (1)

  • Název odkazuje na antiutopistický román Karla Čapka „Továrna na absolutno“. (sator)

Reklama

Reklama