Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně byl projekt zamýšlen jako celovečerní dokument, ve kterém byly konfrontovány životní příběhy trojice mužů, jejichž osudy různým způsobem determinovala droga. Jeden patřil k nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás, druhý léta působil v protidrogovém oddělení policie a třetí, známý rocker, propadl drogové závislosti. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (200)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu nehodnotím ani tak jeho uměleckou hodnotu, jako spíše coby nositele dost závažného poselství. Requiem za sen to opravdu není, ale myslím, že by to měli pouštět dnešním dětem ve škole. Někdy kolem 7. - 8. třídy, hm? Jak jsem řekl, herecky nic moc, ale hlavní cíl to není. Milé tam zahlídnout Evičku Josefíkovou. Nechci nic kritizovat, chce to koule, něco podobného natočit. Jsem rád, že jsem to viděl, už to nikdy vidět nechci, ale až moje (jestli) děti budou mít 15 let, tohle jim musí přijít na oči... Díky za toto dílo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film s hraným obrazom a dokumentárnym komentárom je určite pútavejší, ako keby to bol iba dokument s hovoriacimi hlavami. Užijeme si aj niekoľko zážitkov v delíriu, len opakujúce sa zábery a občas nudný komentár mierne kazia dojem. Možno namiesto skráteného celovečerného trvania by stačil aj dokumentárny 50-minútový formát. Film celkom vyvracia dojem, že socialistický človek nepotrebuje drogy. Hoci nie všetky osudy sa skončili šťastne, hlavný protagonista rozpráva svoj príbeh usmiaty pred kamerou a na konci si herci pokecajú so svojimi skutočnými predlohami. ()

Reklama

venca163 

všechny recenze uživatele

Podařenej pohled na život a realitu tehdejších feťáků. Českej dokument z českýho prostředí, což pro mě byl v tomhle případě určitě plus. Unikátní mi přišel hlavně realistickej pohled na to, jak to tehdy v takovejch partičkách chodilo. ("Byli jsme prostě hrozně pohodová parta, jeden přines tablety, druhej hořák, třetí poskytl zavšivenou díru pamatující časy, kdy se jí dalo říkat byt a všichni jsme se společně sjeli jako hovada"). Autentický výpovědi skutečnost ukázaly nepřibarveně, nepřikrášleně, ale hlavně ne zbytečně senzacechtivě. Styl prolínání vypravování a hranejch částí byl super (herecký výkony byly ovšem na ránu). (80%) ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Polodokument - "polokomentovaný" .. polo? ne ne, ani náhodou. A vůbec nechci srovnávat s Katkou Heleny Třeštíkové, k čemuž se, koukám, některé komentáře tady uchýlily, je to nesrovnatelné. A ne ve smyslu kvality či já nevím čeho. Jde zkrátka o zcela odlišně uchopené společné téma - drogy. Katka je syrovější a tím možná i drsnější na první pohled, ale Piko vnímám drsné v tom, že zde vidíme zrod pervitinu .. a že se tomu nechtěnému miminku v naší zemi sakra zalíbilo. Je to pro mě až jakási retrospektiva. Děsivá ale přesto to tak vnímám. Formát filmu se mi líbil, polodokument obohacený komentáři hlasem či písmem, závěrečné setkání face to face v jakési besedě. A Rosťa Novák hodně dobrý. Ale to mě už nějaký čas vůbec nepřekvapuje. Takže žádné polo ale pořádně silný zážitek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy může docenit jen ten, kdo sám drogy užíval (nikoli užívá) nebo přišel či přichází s toxikomany do kontaktu. Dokument je unikátní v tom, že se u jednoho stolu sešli bývalý policista z protidrogového, ex-narkoman a revolucionář v užívání pervitinu a nakonec Danny Horyna, frontman dnes již zaniklé metalové legendy Vitacit, který jako jeden z prvních nový druh aplikace vyzkoušel. Společně pak na podkladu hraných pasáží popisují cestu do pekla, ze které se dokáže vrátit jen malé procento závislých. Někomu se možná nemusí zdát ona filmová linie, což chápu, ale na mě udělala dojem jak obrazovým zpracováním, tak hereckými výkony, které, pravda, občas kolísaly či působily příli uměle, ale s přihlédnutím k formátu, který tvůrci zvolili, nemám pčíliš co vytknout. Víc podobných příběhů. 90% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Piko je krycí název pro drogu Pervitin. (Indy21)
  • Exteriéry se točily v dramatických kulisách, které dokumentují chmurnou atmosféru příběhu a tvoří mu výmluvné kulisy. Depresivní prostředí našli filmaři v krematoriu, na hřbitově, v márnici, na hlavním nádraží, ve zničených a polorozpadlých domech, za zdmi vězení a také v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. [Zdroj: Falcon] (POMO)
  • Film byl natáčen pod názvem "Cestou z pekla", posléze byl přejmenován na "P" s podtitulem "Cesta z pekla" a až nakonec se tvůrci rozhodli pro název PIKO. (darek kartac)

Reklama

Reklama