Reklama

Reklama

Umění odpadu

  • Brazílie Lixo Extraordinário (více)
Ukázka z filmu
Brazílie / Velká Británie, 2010, 95 min

Z největší skládky odpadů na světě přichází neuvěřitelně pravdivý příběh známého newyorského umělce a skupiny catadores (mrchožrouti).  Film, jehož natáčení trvalo téměř tři roky, sleduje známého umělce Vika Munize na jeho cestě z Brooklynu do rodné Brazílie, konkrétně na největší skládku odpadů na světě Jardim Gramacho, který se nachází na okraji Rio de Janeira. Právě tam vznikly fotografie eklektické skupiny Catadores (mrchožrouti) - samozvaných sběračů recyklovatelných materiálů. Munizovým počátečním cílem bylo namalovat Catadory s odpadky, nicméně následná spolupráce ho inspirovala k fotografickým obrazům z odpadků, které odhalují jejich důstojnost i zoufalství.
Režisérka Lucy Walker a spolurežiséři Joao Jardim a Karen Harley měli úzký přístup k celénu procesu tvorby a na konci nabízejí strhující důkaz transformační síly umění a alchymie lidského ducha. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (18)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument a přesně podle mých představ, protože ačkoliv je o drsném tématu, vyznění je pozitivní. Není to upozorňování na problémy této planety a to, v jaké mizérii někteří její obyvatelé žijí, byť to film říká zcela jasně a bez (recyklovaného) obalu, ale obsahuje naději i náměty, jak lze změny dosáhnout. Spojení sociální tématiky s uměním mi vůbec velmi imponuje a i výsledné fotografie jsou esteticky působivý a styl pozoruhodný. Oceňuji, že nám ukázali i morální dilemata tvůrců, že to byla autobiografie umělce stejně jako sběračů. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání Waste Land jsem vzal krabičku s kostma od kuřete vedle počítače, dopitou láhev koly a plastovou tašku a hodil jsem to všechno do jednoho koše, který jsem následně odnesl do směsného odpadu u nás na dvoře. To je jasným důkazem, že dokument ve své funkci selhal. Jinak tenhle počin zaujme tak maximálně kvalitou prostředků, kterými byl pořízen, jinak je to extrémně melodramatický, k hlavnímu aktérovi trapně adorační a cílený na new age měšťácký publikum s naivní představou, že moderní umění má svou hodnotu, protože dokáže změnit zavedené postupy. Pokud bych na tuhle teorii přistoupil (tedy kombinaci jisté estetiky se snahou o společenskou transformaci) je atomová bomba v Hirošimě tím největším dílem na poli modern artu. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Téměř celou dobu jsem si musel sám pro sebe obhajovat, proč koukám na 90 minutový film, který má námět tak na deset. Ale závěrečná půlhodina je obdivuhodná a staví předešlou postupnou práci do kompletně nového, impozantního světla. Už se nejedná o levnou ekologickou agitku (pohled na největší skládku na světě v Riu je přesto obdivuhodný), poctivě vybudované postavy dostanou hloubku, smysl. Určitě překvapení, které sice vedle Banksyho pozastavení nad uměním Exit Through the Gift Shop ztrácí, ale přesto stojí za pozornost. 70 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Urcite by me zaujal dokument pouze o Jardim Gramacho, tedy o nejvetsi skladce sveta. Zabery na tuny a tuny odpadu, s nakladaky a delniky byly vyborne. Stejne tak i tvorba Vika Munize je vice nez zajimava. Kdy ale zacne formovat par stastlivcu, jako modely pro sve obrazy, dokument se dostava trochu jinam, nez bych chtel. Ale dokument je kompaktni a funguje dobre. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príbeh o týpkovi, umelcovi, ktorý zmenil život pár ľuďom, upozornil na určité problémy, no nezmenil ich v podstate, akurát to celé funguje vrámci určitého systému ako také Modré z neba, čo bol jeden charitatívny slovenský program pre tých, čo nevedia. Ako celok pre mňa ale nuda pozerať na taký dokument takú dobu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Film získal Cenu divákov v Sundance a na Berlinale cenu Amnesty International a Cenu divákov v sekcii Panorama. [Zdroj: Artfilm] (imro)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Oceňované dokumenty na Jednom světě

Oceňované dokumenty na Jednom světě

22.02.2011

Třináctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Praze od 8. do 17. března, osloví letos své diváky a divačky sloganem „Vaše energie je… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama