Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní komedie o trampotách, které v jedné rodině způsobil vánoční dárek. Předvánoční čas v domácnosti se čtyřmi malými, temperamentními dětmi už sám o sobě vytváří komediální podhoubí. Když se ale do zmatků přidají ještě potíže se zámkem na heslo, je o legraci postaráno. Zaměstnaný otec rodiny (J. Dvořák) si jeden takový důmyslný zlepšovák pořídí. Tento vynález má ratolestem znemožnit jejich věčné pídění po vánočních dárcích. Napjatá atmosféra a souhra náhodných okolností způsobí, že i malicherné problémy začínají v očích matky (I. Janžurová) nabývat zcela jiných rozměrů. Dříve důvěřivá manželka si po svém vykládá manželovy šachové tréninky, tajuplné telefonáty.... A aby toho nebylo málo, tak otec zapomene heslo na zámku. Vše vyvrcholí, když manželka pod stromečkem objeví dárek, který byl pravděpodobně určen jiné ženě. Záhady se ale objasní až na Silvestra, kdy do příběhu zasáhne – světe div se – tchyně (S. Zázvorková)! (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Výnikající klasika televizní zábavy s vánoční tématikou, kde se v plné míře projevuje na svou dobu typické češství a humor. Iva Janžurová a Josef Dvořák tu předvedli to, co jim šlo nejlépe. Komediální talent prostě nezapřou a vlivem hojného počtu dětí i profesionalitu. Tady musela hodně zasáhnout improvizace. Hodinová stopáž a dějově je tu událostí více než dost. Film má na komedii správné tempo, jedna vtipná pecka vedle druhé a divák při sledování takřka nedýchá. Něco takového už dnes nikdo natočit neumí. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Učebnicová osmdesátková rodina a její netypické svátky pohody a míru. Chlebíčková televizní komedie, která jako většina jejich souputníků, stojí a padá s umem herecké generace kolem Menšíka, Sováka nebo Bohdalové (v tomto případě zastoupená Ivou Janžorovou, Josefem Dvořákem, Stellou Zázvorkovou a jako vždy vynikající menší rolí Jiřího Císlera) a kouzlu jednoduchosti. Tohle je typický tovar made in František Filip a jeho pamětníci let osmdesátých mu rozumějí. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní komedie pro pamětníky, kdy ve vaně plaval kapr, děti si hrály s moduritem, každý dostal jeden dárek a to ještě manžel nestíhal sehnat dárek pro manželku. Film sice není příliš vtipný, ale na zavzpomínání spolu s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou a Josefem Dvořákem a dalšími na doby (ne)dávno minulé, celkem ucházející. Jak zmiňuje dopita, slušně řečeno to zde výjimečně Zuzaně Bydžovské sluší. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Televizní film z období, kdy Vánoce měly svoje kouzlo, a jedna obyčejná rodina, ve které Iva Janžurová a Josef Dvořák vyrábějí vánoční cukroví z moduritu a chystají se na Štědrý den. To se ještě stály fronty na vánoční stromky, chovali se kapři ve vaně a jako každý správný manžel i Pepa Dvořák nemá vánoční dárek pro svoji manželku, což je srovnatelné i s dnešními muži, ale místo toho sehnal visací zámek, bez kterého by měl doma peklo. Pořád prima podniková nálada a s ní spojený podnikový večírek. A pozor, v takovém správném podniku nesmí chybět specialista na role podnikových říďů, co všechno zařídí, a sice Jiří Císler. Není to proklatě vtipná komedie, ale je z ní cítit velmi dobrá řemeslná "facha" pana režiséra Františka Filipa, jenž byl přímo odborníkem na podobné typy televizních filmů pro celou rodinu, které v této podobě zcela vymizely. Proč nestrávit hodinu s tímto sympatickým televizním počinem před blížícími se vánočními svátky. Film tak perfektně vystihl vánoční čas, což už dneska působí sice archaicky, ale Vánoce už zkrátka dneska jsou brány zcela jinak než za socialismu, kdy si tohle období všichni užívali s takovým tím krásně bezprostředním stylem. Kvalitně zahrané, s dobře navozenou vánoční atmosférou, ačkoliv ani na chvíli divák neopustí studiové kulisy. Jen těch podnikových Vánoc mohlo být méně a přidal bych více jiskření v kruhu rodinném v rámci zápletky, již byl jistý vánoční dárek. 60% ()

waits 

všechny recenze uživatele

Scénář je dobrý tak na pětiminutovou scénku v rámci školní přehlídky tříd (no, téma úplně školní není). Dvořák s Janžurovou ovšem tuhle inscenaci podávají s takovou samozřejmostí, že si užije nejen pamětník těchto typů inscenací. Ta rodinná pohoda s cigaretou, puštěnou televizí a univerzálními chlebíčky :) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama