Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Christina (Greta Garbo) se stala královnou již v 5-ti letech. Během její vlády se Švédsko stalo silnou evropskou dominantou. Jako anglická královna Elizabeth I., tak i Christina je nucena k politicky výhodnému sňatku se svým bratrancem, ale její srdce patří španělskému emisarovi Antoniovi (John Gilbert). Stejně jako u Elizabeth I. Se stane náboženství ohniskem protestů a nepochopení Španělů pro svazek jejich královny s katolíkem.. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kráľovná Kristína je klasickým hollywoodskym romantizujúcim zobrazením histórie. Avšak natočeným v dobe, keď sa takýto prístup nepokladal za jej hanobenie, pretože sa jednalo o niečo nové. Tým novým by som tu nazval silný emancipačný prvok, čiže silnú ženskú osobnosť, ktorá si dokáže presadiť navzdory všetkému svoje a je schopná sa neprispôsobiť zdanlivo bezvýchodiskovej situácii. Takú postavu mohla v tej dobe zahrať možno ešte Marlene Dietrich, ale Greta Garbo je v úlohe kráľovny absolútne dokonalá. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam vzľadom na to, že podobne silné ženské postavy sa v našej kinematografii objavili až niekedy v 60. rokoch. V Holyywode odpozorovali emancipáciu moderného sveta oveľa skôr, čoho výsledkom sú filmy ako tento, alebo Mildred Pierce. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Svěží a divácky velice přístupná historická exkurze do dob těsně po Třicetileté válce, kdy se na švédský trůn po smrti Gustava II. Adolfa dostala jeho dcera - poněkud kontroverzní královna Kristýna. Tomuto filmu bezesporu vládne skvělá, výborná a úžasná Greta Garbo, která zvládá všechny myslitelné polohy, od rozverné a zamilované dívky až po žalem zdrcenou ex-královnu. Bohatá výprava a nákladné dekorace, romantika, svár, intriky, k tomu výborná hlavní představitelka, působivý příběh založený na skutečné události... film prostě obsahuje všechny ingredience, které dělají film atraktivním a současně poučným. I když se příběh v některých momentech odchyluje od skutečných událostí (viz např. důvody Kristininy abdikace), jde přesto o vynikající snímek, který rozhodně stojí za nejedno zhlédnutí! ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Historické drama o ženě, která se už ve svých pěti letech stala královnou Švédska. O ženě která přesto že byla svázáná povinnostmi vůči majestátu, což se jí velmi příčilo, dokázala si zachovat zdravý přístup k životu. Když pak jednoho dne potká osudovou lásku, nedokáže již déle odolávat hlasu svého srdce a rozhodne se vzdát se trůnu a žít svůj vlastní život, své vlastní ideály. Skvěla Greta Garbo. 90% ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Gréta Garbo hraje dost přesvědčivě tuto proslavenou švédskou královnu, která žila především velmi uvolněným životem, nesnášela snahy svých ministrů aby se provdala, a málokdy si nechala do vlády mluvit.Milovala přírodu a lov. Oblékala se jako muž, a zamilovaná byla jen jednou, a když byl muž, kterého měla ráda zákeřně zavražděn....vzdala se královského trůnu a odjela do exilu, kde později zemřela ()

Galerie (95)

Zajímavosti (9)

  • Hlavnú mužskú úlohu mal pôvodne hrať Laurence Olivier. Greta Garbo však nakoniec presadila do tejto úlohy Johna Gilberta. (Michal74)
  • Švédští producenti po 2. světové válce uvažovali o natočení filmu o otci královny Kristýny, Gustavu Adolphu II a Gretě Garbo bylo nabídnuto vrátit se v roli jeho dcery. Film se však nenatočil. (kenny.h)

Reklama

Reklama